Yeni konu açıcaktım fakat sizin konunuzu görünce buraya yazmaya karar verdim. Benimde bitirme projem UPS ve PWM evirici, batarya şarj edici, yarı kontrollü doğrultucu falan hepsini yaptım çıkışta çok güzel bi sinüs elde ettim fakat bu AC yi 220V a çıkarmak için SMPS yapmaya çalışıyodum. Devresini biliyorum fakat şu trafo sorun çıkarttı. Trafo hesabınıda en ince ayrıntısına kadar yaptım fakaaaat trafo sarımı yapan yerlerin hiçbiri beni iplemediği için kendim sarmak zorunda kaldım. 1kVA lik UPS projesinde verimi %80 alırsam trafo çıkış 1252W çıkıyor. Herşey iyi güzel hoş fakat 73kHz de elimde bulunan E65 nüvesinin primer kısmı en az 1.92 sarım kesit alanı 0.001884cm2 olan 143 paralel kablodan oluşması gerekiyor. Sekonder kısmı ise 20.1 sarımdan kesit alanı 0.001884cm2 olan 11 paralel telden oluşması gerekiyor. Bu hesapların hepsi skin effect ve promixity effect e göre yapıldı. Benim sorum şu ben kesit alanlarını artırabilirmiyim ? artırırsam trafoda kayıplar ne kadara ulaşır. Bulduğum bi yüksek lisans tezinde max 1mm çaplı tel kullanılmalı diyor, 1mm bile kullanılsa epey yine paralel kablo olması gerekiyor. Ben bu işte amatör olduğum için bu trafoyu sarmam imkansıza yakın. Çünkü 143 paralel kabloyu sarmak imkansız gibi bişi. Bu arada primer 30V 52.17A sekonder 311V 4A olması gerek. Bu işi bilen üstadlar varsa yardım etseler çok sevaba girecekler =)