Site Paratoner Kabul Etmiyor, Evimi Nasıl Korurum?

En uygunu şema 2 .
Gdtye kadar olan bağlantılar (hatlar kalın olcak.) . varistör sadece şebekede yıldırım harici oluşabilecek parazitleri sönümlemek için kullanılıyor. Asıl iş gören gdt.
Diğer linye ve sigortalar hatlarını pcb üzerinden almak zorunda değilsiniz. Hatta kötü bir fikir. Bu kartın girişi var çıkışı yok.
dvreyi pcb ye yapmadan direk klemenslerede monte edebilirsiniz. Pcb ye yaparsanız klemensler yüksek amperi olmalıdır. Ben hatırladığım kadarıyla 16 amper klemens kullanmıştım.
Ana sigorta kaç amper olursa olsun isterse 63 amper olsun sorun yok. Önemli olan gdt nin amperinin yüksek olması.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
merhaba sn .@kesmez bu bilğileri buldum . bu sistemi için ne yapmalıyım . malzemele değerleri vs gibi
sizin vermiş olduğunuz sistemin aynısı gibi sayılır .
Teşekkürler , kolay gelsin . sağlıcakla kalın .
https://www.yilkomer.com/ag-parafudr/
https://www.yilkomer.com/raycap-yeni-seri-ag-parafudr-sistemleri/

http://probakster.si/en/korporativni-film-iskra-safetec-531/iskra-safetec-3/

iskra-surge.jpg
 
1 May 2016
#12

İşte TRİMBOX' ın içi ;
Arkadaşlar elime TRİMBOX' ın çıkardığı ilk model ürünlerden geçti.Ürünü inceledim sonuçlarını sizinle paylaşıyorum.Büyük boy röle kutusu(fotosel, zaman vb.) yerleştirilmiş,1 faz, 1 nötr ve 1 toprak girişi mevcut.Üst kapak açıldığında bakır plaketten yapılma bir kart üst kapak içine yapıştırılmış.Kart yerinden çıkarıldığında faz ve nötr arasına seri direnç üzerinden bağlanmış fazın varlığını gösteren L1 yazan deliğe denk getirilen bir LED var.Bakır plaketten yapılma kartın hiç bir fonksiyonu yok. Faz, nötr ve toprak klemenslerine irtibatlı olan 3 adet mavi renkli 2,5 mm2 NYAF kablo kutunun dip tarafında bir dolgu maddesinin içinde kayboluyor. Bu dolgu maddesi parçalandığında bunun AG NYY kablo başlıklarında kullanılan siyah renkli sert kalitesiz bir dolgu malzemesi olduğu anlaşılıyor.Bu dolgu içinde faz, nötr ve toprak terminallerinden gelen kabloların 2 adet 275 V varistöre bağlandığı görülüyor.Bu bağlamanın kabloların varistör bacaklarına bükülmesi ile yapıldığı lehim veya klemens kullanılmadığı görülüyor.Bağlantı şekli: Faz toprak arasına bir varistör, nötr toprak arasına bir varistör şeklindedir.
Varistörlerin fiyatlarına şöyle bir baktım internet sitelerinde tanesi 0,30 TL civarında, elektronik malzeme satışı yapılan yerlerde dahada ucuz olacağını tahmin ediyorum.

0,30TL den 2 varistör alıp sağlayabileceğim kısıtlı faydayı 250 katı fazlaya ve bir sürü yanılsamayla birlikte satıyorlar. Yanılsama şudur; varistörün teknik tablosunu da verseler görülecek ki belirli bir akım taşıma kapasitesi ve performansı vardır.Aşırı gerilim koruma sistemlerinde varistörün bu performansı hiçde yeterli değildir.Bu nedenle aşırı gerilim koruma düzeneği üreten Citel, Phoenix,OBO vs. firmalar Trimbox'dan daha ucuz fiyatına Trimbox dan 250 kat daha üstün ürünler sunmaktadırlar.(varistör,supresor diyot, sparg gap gibi malzemelerden oluşan kombinasyonlar) VG teknoloji konusundaki yazıları okumanızı tavsiye ederim.Yani piyasadan AG Parafudr, Aşırı gerilim iletici veya iç yıldırımlıklar başlığı altında alabileceğimiz ürünlerle aynıymış veya alternatifmiş gibi, bu pazardaki diğer bütün ürünlerden daha üstünmüş onların pabucunu dama atmış gibi,hatta bu ürünü takınca aşırı gerilim sorunlarından tamamen kurtulunacak gibi bir imaj bir yanılsama var ortada.
2 değil 12 varistörde kullanılsa aşırı gerilim zararlarından kurtulmak o kadarda kolay değildir.

Ekli dosyalar

Sn.arkadaşlar üstteki paylaşımda görüldüğü üzere trimbox isimli malzemenin en azından önceki model kutusu içinde kesmez arkadaşımızın bahsettiği GDT dahi bulunmamaktadır. Kesmez arkadaşımızın önerdiği kombinasyon çok doğru ve çok başarılı bir kombinasyon olduğu kadar çokda ucuz bir çözüm yoludur. Trimbox kullanıldığında,kesmez beyin önerdiği kombinasyonun performansının, fiziki olarak yarısını ,elektriksel olarak %20 sini 100 kat pahalıya elde etmiş olursunuz.
 
Merhaba , önerilerinizle ( uzman forum üyeleri ) gelişmiş bir tarif hazırlayalım , Teşekkürler .
Kolay Gelsin , Sağlıcakla Kalın .
 
Son düzenleme:
şimdi ben nereden başlamam lazım. tam olarak . ne alarak başlamalıyım işe . yavaş yavaş yapalım . yardımlarınız ile berabercene

Ayrıca lg servisinden yeni tvyi kuruluma gelen eleman . bana 700 julues gücünde akıkm korumalı pirizi regulatör cok güçlü bu yıldırım mıldırım vız gelir dedi bu cihaza 130 tl fiyatı vardı hatta yıldırımda oluşacak arızalara karşı garanti veriyor vs dedi ürün de bu buldum . https://www.yedekparcaaksesuar.com/akim-koruyucu-priz-neoway bana hikaye olarak geldi . ayrıca phlips akım koruma piriz bir halta yaramaz dedi . .:D
 
birisi bana neler almam gerekiyor listeyi yazarsa sevinirim.
temin ediyim hepisini efor dan yada ekingenden vs .

1 2 3 diye sıralı şekilde linkleri ile. ..konu çok karıştı kafamı karıştırdı
 
Arkadaslar bugun bir yerle gorustum bana bu sekil yaparsan yildirimdan korunursun dedi sorunsuz sekilde .
Asagidaki elektrik sayacimin girisine bir parafudur takalim dedi . Bir tane parafudur da evde ki sigrta girisine takariz dedi . Yildirima karsi guvende olursun dedi . Boyle yaparsak gercekten koruma saglarmi. Sitede paratoner olmadigini soyledim sorun degil dedi koruma saglar dedi . Ic yildrimlik .
 
Kaliteli malzeme kullanmak şartiyle söylediği doğrudur.Ancak,sağlıklı bir koruma olabilmesi için,topraklama direncinin < 2 ohm olmasında yarar var.Giriş için B+C,daire içi için D sınıfı olması gerekir.Piyasada satılan
" akım korumalı " ifadeli uyduruk şeylere boşa para vermeyin.ABB,Schneider,OBO,Simens,Leutron,Citel,Phoe-
nix,Eaton vs. gibi kalitesi tartışılmayacak ürünlerden seçmenizde yarar var.
 
Kaliteli malzeme kullanmak şartiyle söylediği doğrudur.Ancak,sağlıklı bir koruma olabilmesi için,topraklama direncinin < 2 ohm olmasında yarar var.Giriş için B+C,daire içi için D sınıfı olması gerekir.Piyasada satılan
" akım korumalı " ifadeli uyduruk şeylere boşa para vermeyin.ABB,Schneider,OBO,Simens,Leutron,Citel,Phoe-
nix,Eaton vs. gibi kalitesi tartışılmayacak ürünlerden seçmenizde yarar var.

merhaba topraklama hattımın kaç ohm olduğunu nasıl ölçebilirz . kaç olduğunu bilmiyorum

Ana pano için :SchneiderA9L65501
Tali pano için Schneider :A9L08501

bu ikisini tavsiye ettiler . toprak hattı 2ohm altında veya ustunde ise ne sorun yaşarız ?

yoksa mı bunlardan vaz geçip önceki sayfalardaki varistör gpd li devreden mi yapsak ?

hangisi gerçek koruma sağlar yıldırıma karşı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst