Siemens 3TB40 Kontaktör Bağlantı Şeması

Katılım
22 Eyl 2015
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
54
Elektrik-Elektronik ile amatör olarak özellikle de hobi olarak ilgiliyim. Çocukluğumdan beri basit arızaları kendim onarmışımdır. Örneğin bir ütünün kablosunu ya da rezistansını değiştirmek, çamaşır makinesinin rezistansını değiştirmek, fırın (davul tipi) tamiri; amfi, pikap, kasetçalar vs. tamiri... Şimdi önümde trifaz ile çalışan bir pizza fırını var. İnoksan marka ve çift gözlü. Trifazın maliyeti fazla olduğundan monofaza dönüşüm yaptık. Elektrikçi fırında tadilat yaparak fırını monofaz ile çalışacak şekilde ayarlamış. İki yıl sonra
fırının açma kapama anahtarı eriyerek kullanılmaz hale geldi. Ben de bu basit arızaı kendim gideririm diye işe koyuldum. Fakat gördüm ki ehliyetli profesyonel ! elektrikçi ilave bir kontaktör koymuş fakat montajını yapmadan bırakmış. İlave ettiği kablolar incecik ve bir amatörün bile yapmayacağı bağlantı şekli. Neyse uzatmayayım, bu kablo kargaşası gözümü korkuttu.Yine de anahtarı yerinden çıkardım ve yenisini taktım. (Profesyonel elektrikçinin!) bağlantı şekline hiç dokunmadım, aynen kablo pabuçlarını anahtara geçirdim. Fırının üst katının sadece tavan kısmındaki rezistans çalışıyordu. Orjinal kontaktör (Orjinal olduğundan emin değilim, fakat ilk kontaktör olduğundan eminim) çalışmıyordu. Söküp baktığımda , abi, ben fazla bile çalıştım, ne bekliyordun ki, görüntüsü vardı. Kontakları temizledim, zımparaladım ve eski haline döndürdüm. Bir müddet daha idare edecek vaziyete geldi.
Sorum ve sorunum şu: Elektrikçinin yaptığı bağlantıya güvenmiyorum. Zira anahtarın çabuk erimesi herşeyi açıklıyor. Kablo kargaşası da tam bir rezalet. Ben fırını yeni baştan yapmak istiyorum. Alt ve üst göz ayrı ayrı çalışsın istiyorum. Bunun için iki anahtar kullanacağım. Elde olan malzemeler: 2 adet termostat, iki adet kontaktör (biri siemens 3TB40 diğerine bakmadım) iki adet ışıklı anahtar , yeteri kadar kablo pabuçu (sülye) yeteri kadar yanmaz kablo...
Soru: Böyle bir fırında kontaktöre ne ihtiyaç var? Düz bağlasak nasıl bir sorun yaşarız.
Sorun şu: Kontaktörün bir sürü uygulama alanı var. İnterneti didik didik ettim. Hep karmaşık uygulamalardan bahsedilmiş. Özellikle de çift buton ile stop start uygulamaları. Fakat fırın ile ilgili hiç yok. Bana bu konuda yardım edebilir misiniz? Özellikle şemaya ihtiyacım var. Yani Kontaktörlerdeki L1 L2 L3; T1 T2 T3 ne anlama geliyor. NO ve NC'nin ne anlama geldiğini biliyorum ama niye var olduklarını anlayamadım. Kontaktörden çıkıp anahtara mı gideceğim, sonra anahtardan rezistansa mı? Eğer cevaplayan olursa bu konuda ilk olacak ve büyük bir hayır işlemiş olacaktır. Saygılarımla
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Soru: Böyle bir fırında kontaktöre ne ihtiyaç var? Düz bağlasak nasıl bir sorun yaşarız.
Sorun şu: Kontaktörün bir sürü uygulama alanı var. İnterneti didik didik ettim. Hep karmaşık uygulamalardan bahsedilmiş. Özellikle de çift buton ile stop start uygulamaları. Fakat fırın ile ilgili hiç yok. Bana bu konuda yardım edebilir misiniz? Özellikle şemaya ihtiyacım var. Yani Kontaktörlerdeki L1 L2 L3; T1 T2 T3 ne anlama geliyor. NO ve NC'nin ne anlama geldiğini biliyorum ama niye var olduklarını anlayamadım.

Sn @fahri yetiş in verdiği linki iyi inceleyin.orada güzel bilgiler.ben de ufak bir iki bilgi vereyim.kontaktör kumanda devre elemanıdır.yani bir sistemi ( mesela sizin fırınınız gibi ) buton anahtar sensör switch vs gibi ekipmanlarla kontrol etmek istiyorsanız kullanırsınız.l1 l2l l3 3 faz girişleridir.t1 t2 t3 ise 3 faz çıkışlarıdır.girişleri Şebeke kısmına bağlarsınız.çıkışları ise yük kısmına.ondan sonra kontaktörü üzerinde a1 a2 diye bobin giriş çıkışları vardır.bobin enerjilendiğinde kontaktör çeker ve akım geçmeye başlar yani makina çalışmaya başlar.NO ve NC ise normalde acık ( NO ) ve normalde kapalı ( NC ) uçlardır.bobin enerjilendiğinde bu kontaklar da konum değiştirir.kumanda devresinde kullanılır.
 
Elektrikçi ehliyeti olmayan birine burada elektrik işi konusunda yol göstermeyi doğru bulmuyor , bunu yapan meslektaşlarımıda yadırgadığımı belirtmek istiyorum . Elektrik işi hobi olarak yapılacak uğraş değildir , bu arkadaşın yaptığı bir yanlış harekette başına gelebilecek bir kazada herhalde kimse bu aklı ben verdim demez......
 
Elektrikçi ehliyeti olmayan birine burada elektrik işi konusunda yol göstermeyi doğru bulmuyor , bunu yapan meslektaşlarımıda yadırgadığımı belirtmek istiyorum . Elektrik işi hobi olarak yapılacak uğraş değildir , bu arkadaşın yaptığı bir yanlış harekette başına gelebilecek bir kazada herhalde kimse bu aklı ben verdim demez......

Haklisiniz.ben de bu uyariyi cogu kez yapiyorum normalde , o zaman soyle bir bilgiyi de verelim arkadasa ;

Verdigimiz teknik bilgiler sizin elektrik isinden anladiginizi varsayarak aciklanmistir.eger elektrik isinden anlamiyorsaniz bu işi donanimli kisilerin yapmasina izin verin.

Elektrik şakaya gelmez !!!
 
Sayın alisy ve fahri yetişe şükranlarımı sunarım. Fakat verdiğiniz bilgiler internette mevcuttu ve incelemiştim. Onlar en temel bilgiler. Pratiğe dökülmüş uygulama yok. Yani ben elime kontaktörü alıp söktüm, inceledim, temizledim. Enerji verip çalıştırdım. Kontakların açılma kapanmasını izledim. Bunlarla ilgili bir sorunum yok. Şimdiye kadarki elektrik ile çalışan fırınlarda temel elemanlar
1.Rezistans
2.Termostat
3.Anahtar
4.Lamba vardı.
Anahtarı açıyorduk ve fırın çalışıyordu. Yeteri kadar ısınınca termostat devreyi açarak ısınmayı durduruyordu. Böyle bir sistemde arıza gidermek ise "Ali ata bak" cümlesini ezberden yazmak kadar basit idi.
Sonra trifaz ile tanıştım. (Daha sindirebilmiş değilim) Yukarıda bahsettiğim basit düzenek içinde kontaktöre neden ihtiyaç duyuldu. Sorun kumanda etmek ise, bunu basit bir anahtar yerine getiriyor. Sistemi korumak ise sigorta ve termostatın işi.
Eh benim anlamadığım şekilde kontaktör sisteme dahil oldu. Hoş geldi sefa geldi. En ucuzu 40 TL olan bu yapıyı boşu boşuna koymamışlardır sisteme. Ben pizza fırınının başındayım. En azından 10 saat haşır neşiriz. Uzaktan kontrol etmek gibi bir beklentim yok. Evdeki basit fırını açık unutsam , aynı ütü gibi akşama kadar münavebeli olarak çalışır-durur. Kimse onları uzaktan kumanda etmez. Pizza fırınının ne ihtiyacı var kontaktöre? Haydi bunu anladım diyelim, şalterden başlayarak nasıl bir bağlantı izlenir.
1.Şalterden (sigortadan çıktık)
2.Kontaktör bobinine enerji verdik.
3. Sonra? Sıralama nedir? L1,L2,L3 faz girişleri olduğuna göre ve şebekede de tek faz olduğuna göre sadece L1'e mi bağlantı yapacağım. Yoksa üçünü köprüleyecek miyim? Sonra T1'den çıkış aldık. Bu faz çıkışı olduğuna göre fırın üzerindeki anahtardan doğru termostata mı gidecek?
 
Son düzenleme:
İş kazalarında her zaman bu adam bu işden anlıyor mu değil ehliyet ve eğitimi diye soruyorlar....
 
Sayın öksüzçocuk. Gayet yerinde bir tespit. Fakat konuyu açarken de belirttiğim bir husus var. Profesyonel olarak bu işi yapanlar, ehliyeti olanlar o kadar saçma işler yapıyorlar ki kargalar bile güler. Ben işin mantığını anlamadan işe koyulmam. Anlamak da yetmez pratikler yaparak deneyim kazanırım. Ondan sonra da kendime uygulama alanları bulurum. Orman yüksek mühendisi olmak ile birlikte ilkokul öğretmenliği yapıyorum. Şundan eminim ki etrafım işten anlayan ehliyetli insanlar ile dolu. ama hiç birine beş para değer vermiyorum. Elektriğin olmaz ise olmazlarından güvenlğin hiçe sayıldığı bir ülke burası. Örneğin telefonumu tamir ettirmek için kaç tane tamirci dolaştım. Yetkili servisler de dahil hiçbirinde antistatik örtü kulanılmadığını gördüm. Hiç bir önlem alınmadan çıplak elle narin cihazları elliyorlar. Hasbelkader tamir edip cihazın üçte bir parasını alıyorlar ve üç vakte kadar da cihaz tekrar bozuluyor. Yapı ve felsefe olarak bu kasaplara hiç bir zaman teslim olmamaya kararlıyım. Çamaşır makinem için yetkili servis üç defa geldi. dördüncü de çağırmadım, işimi kendim halletim. Hayati tehlike oluşturacak tehlikeli işlerde haddimi aşmam. Hele ki başkasının hayatı söz konusu ise yanından bile geçmem. Ben bir işten anladığımı iddia edecek kadar ileri gitmiş isem mutlaka o konuda ders verecek yetkinliğe ulaşmışımdır. Örneğin okullarda basit elektrik devreleri Fen ve Teknoloji dersinde işlenmektedir. Bu teorik bilginin yanında pratik de yaptım. Fakat işler giderek karmaşık hale geldiğinde anlayabilecek kapasitem var ise mutlaka sorarım. Eğer öğrendiklerimi sindirebilmişsem de uygulamaya geçerim. Hiç bir elektrikçi doğuştan bu mesleği edinmemiştir. Yaparak yaşayarak öğrenilmiştir. Hiç bir belge, ehliyet de Allah tarafından verilmemiştir. Onu da veren bir insandır. Ve hiç bir belge iş yapmaz , işi yapacak olan insandır. Eğer ehliyet iş görseydi trafik kazaları olmazdı. Hiç bir doktor hastasını kaybetmezdi.
Umarım cümlelerimde haddimi aşmamışımdır. Sadece yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için uzun bir izah yapma gereği duydum. Sorun fırını tamir etmek değil. 200 TL daha verir yaptırırız. Ama ben bu işin mantığını öğrenmek istiyorum. Öğrenince de kimsenin mesleğini elinden almayacağım. Herkes kendi mesleğinden ekmek yemeğe devam edecek.
Herkesin bir hobi
si vardır, olmalıdır da. Az bir engel ile karşılaşıldığında bırakılan hobi , hobi değil, fobi olur. Hangi dağcı tüm yoların düz olmasını iddia eder de yola öyle çıkar. Ya da hangi dağcı ilk yamaçta işi bırakır.
 
Bu forumun sadece ehliyetli elektrikçilerden oluştuğunu bilmiyordum. Ne söyleseniz hakkınız var. Başta yönetim olmak üzere herkesten özür diliyor ve aranızdan ayrılıyorum.
 
Hocam kimse sizin biseyler ogrenmenizi engellemiyor.sadece sizin icin bir tavsiyede bulunduk.gördüğüm kadariyla is guvenligi konusunda hassas bir insansiniz ve elektrigin ciddiyetinin farkindasiniz.size sunu soyleyeyim mesajlarinizi yeni okudum.sn @fahri yetiş in verdigi linkte ve benim yaptigim aciklamalarda sordugunuz tum sorularin cevabi var.ekteki dosyayi tekrar gozden gecirin lutfen
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst