Ses sistemi entegresi

Üstad öncelikle iyi bayramlar. Merak fazla biraz bende. O nedenle böyle bir işe giriştim. Şimdi farklı bir sorunum var 😄. Tabi ki her acemi gibi önce sağlam olan şeyi bozdum. Resimdeki yer lehim tutmuyor fazla ısıtıp bölgeyi halletmisim 😭. Gemini ye sordum bana bypass tellerini bağlayacağım yerleri gösterdi bunları doğru mu acaba?

Alakası yok. Sakın o şekilde atlama yapmayın.

Yollar zaten belli.

Aşağıda resimde kırmızı ile karaladığım yerlerdeki bakır yolların üzerini kazıyın.

Güzel bir havya ile çok ısı uygulamadan söktüğünüz parçayı lehimleyin. Parçanın bacağı uzun ise kazıdığınız yerin üstüne yatırın. Lehim verin tutsun.

Havyanız sanırım aşırı ısıtıyor ve lehimleme deneyiminiz olmadığı için kart donör olmuş.

image-1774170184434.webp

Alakası yok. Sakın o şekilde atlama yapmayın.

Yollar zaten belli.

Aşağıda resimde kırmızı ile karaladığım yerlerdeki bakır yolların üzerini kazıyın.

Güzel bir havya ile çok ısı uygulamadan söktüğünüz parçayı lehimleyin. Parçanın bacağı uzun ise kazıdığınız yerin üstüne yatırın. Lehim verin tutsun.

Havyanız sanırım aşırı ısıtıyor ve lehimleme deneyiminiz olmadığı için kart donör olmuş.

Ekli dosyayı görüntüle 121422
Üstadım cevap verdiğin için teşekkürler. Hayırlı bayramlar ayrıca. Bir sorum olacak. Şimdi bu kart üzerindeki lehimlerin yanında küçük bir beyaz cizgi var. Kapasitörlerin bacakları hep o çizgi yönünde lehimlenmis. Bu çizgiler kapasitörlerin bacaklarının yönünümü gösteriyor? Daha açık olarak sorarsan eğer. Velevki benzer bir sorunla karsilasirsam bu küçük cigileri kazıyıp altındaki bakır üzerine bacakların geleceği şekilde lehim yaparsam olur mu?

Üstadım cevap verdiğin için teşekkürler. Hayırlı bayramlar ayrıca. Bir sorum olacak. Şimdi bu kart üzerindeki lehimlerin yanında küçük bir beyaz cizgi var. Kapasitörlerin bacakları hep o çizgi yönünde lehimlenmis. Bu çizgiler kapasitörlerin bacaklarının yönünümü gösteriyor? Daha açık olarak sorarsan eğer. Velevki benzer bir sorunla karsilasirsam bu küçük cigileri kazıyıp altındaki bakır üzerine bacakların geleceği şekilde lehim yaparsam olur mu?

Yön bilgisi kartın altında belirtilmiyor. Parçaların takıldığı Üst kısımda yer alıyor.

Kutuplu kapasitörlerin altında bir taralı alan birde taranmış kısımlar var. Yönetim burada belirtilmiş.

Pcb nşn altında herhangi bir yön bilgisi yok.

Dostlar tekrar merhabalar. İki adet 10uf kapasitörü değişince çalışmayan uydu girişi çalıştı lakin bu sefer subwoofer çalışmıyor. Toplamda 8 kapasitör söküp geri taktım. Hepsini buzzer ile kontrol ettim yerlerine oturmuş. Subwooferin kart uzerindeki giriş soketini ölçtüm. Karta enerji verilince 0.049v elektrik geliyor bu normal mi. Nerede sorun var acaba. Attığım resimde subwoofer girisini isaretledim. İkinci resimde de söküp geri taktigim kapasitörleri işaretledim. Sorunum nerede acaba?

Ekli dosyalar

• IMG_20260324_200907.webp
    IMG_20260324_200907.webp
    247.5 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_20260324_201257.webp
    IMG_20260324_201257.webp
    321 KB · Görüntüleme: 2
güzel insan, kondanstör, buzzer modunda ölçülmez ki. voltaj tutma özelliği dediğimiz uF değeri için ya kapasitemetre kullanırsın yada lcr metre ile tam ölçüm yaparsın. ben yanlış biliyorsam, diğer ustalarım düzeltsinler lütfen.

güzel insan, kondanstör, buzzer modunda ölçülmez ki. voltaj tutma özelliği dediğimiz uF değeri için ya kapasitemetre kullanırsın yada lcr metre ile tam ölçüm yaparsın. ben yanlış biliyorsam, diğer ustalarım düzeltsinler lütfen.
Ustam kapasitörleri çıkarıp uF degerlerini ölçtüm üzerinde yazan değerleri verince geri yerlerine lehimledim. Son mesajımda belirtmek istedigim şuydu; olurya doğru lehimleyememis olabilir miyim acaba çıkardığım kapasitörleri diye yaptığım lehimleri teyit ettim sadece buzzer ile. Yoksa kapasitörleri kapasitör ölçen multimetre ile çıkarıp kontrol ettim. Üzerinde yazan değeri vermeyen iki tane vardı onlarida degistirdim. Bu işe başlamamin sebebi olan çalışmayan RCA girişi düzeldi ama şimdi de woofer çalışmıyor

Güzel insanlar merhabalar. Sorunum devam ediyor. Ses entegresi arızalıdir diye yenisini aldım st540. Ancak yine çalışmadı. Datasheete göre
Yapmış olduğum ölçümlerde;
Pin 15(Out3)=9.60v
Pin 14(Out4)=9.60v
Pin 13(VCC2)=19.20v
Pin 12(İn3)=0.96v
Pin 11(İn4)=0.96v
Pin 7(StBy)=6.33v
Pin 6(Svr)=0.97v
Sonuçları çıkıyor.
Bunula birlikte subwoofer çıkışı ile st540 entegreye ait pin15 ve pin14 arasında hat kopukluğu yok her noktada buzzer sinyal veriyor.
Pin15 ve pin14 ile hoperlor çıkışlarını ölçtüğümde yine 9.60v sonucunu veriyor.
Giris pinleri olan 11 ve 12 de 0.96v normal mi ?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri