servo motorları sürmek

rotsis

Üye
Katılım
7 Ağu 2011
Mesajlar
736
Puanları
6
Yaş
39
servo motorları sürmek için bir kaç yöntem var. Bunlardan bir tanesi pulse+direction bir diğeri de analog .
bu iki yöntemin avantajları dezavantajlarını yazarsanız çok sevinirim.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Servo motoru plc ile surmek hem ekonomik hem cok daha fazla opsiyonel olarak surulur analog olarak surmek ozel bir uygulama olmadikca cok mantikli degildir
 
haklısınız sonuçta 12V besleme isteyen motion kartlar kullanılarak analog sürülüyor. ama yeni model ithal makineler analog sürülüyor plcye bağımlı kalmadan ve genelde cnc tarzı çalışan hassas makinelerde.
merak ettiğim konulardan biri de şu: pulse+direction ile pulseler parazit alabilir vb. gibi olaylardan dolayı mı tercih edilmiyor acaba?
 
Bence dediginiz cok dogru bir sey degil uygulama yontemine gore tercih ediliyor olabilir Diyelim ki cnc router makinasi icin soyluyorum servo motorlar home noktasina donuyor ve bu plc komutlari ile yani pals uygulayarak motorlar suruluyor yada bence mantikli dusunecek olursak sorunlu bir durum olsaydi servolari palsler surme olmazdi
 
homing olayını bazı plcler kendi içindeki bitlerle yapıyor. zaten bir makinede servo ile eksen kontrolu yapılıyorsA muhakkak home olayı da vardır. Ha pulse olmuş ha analog...ama homing için en ideal, en uygun çözüm sürücü üzerinden yapılması.
Yani cevap beni tatmin etmedi açıkcası biraz daha açar mısınız
 
eğerki servo kontrol için plc kullanılıyorsa pulse direction kullsnılmslıdır bence pozisyonlsa için. Ama dediğiniz gibi eksen kontrol cihazları bu işi analog olarak yapıylar ve şahsen ben hayran kalıyorum :) birbirlerine göre üstünlükleri uygulamaya göre değişir diye düşünüyorum ben.
 
Pulse ile sürülen servolar -V ile tetiklenir(Dökümanlarını dikkatlice okuyunuz).
Analog sürme işin maaliyetinden kaçmak içindir(Gerek yoksa neden PWM üretesiniz ki).
Yanlız bu iki metodun arasında ciddi farklar var(Analog sinyaller parazite karşı daha hassastır).
Ciddi firmalar PCI kartlar kullanırlar ve bunlar PWM dir(Yani pulse(Örnek PADE)).
Makine çok fonksiyonlu bir makine ise zaten hem PLC hemde Motion kartı olabilir.
Bu ana kadar analog sürülen bir servo motor ile karşılaşmadım, öyle bir uygulamada yapmadım.

Şimdi bir servo düşünelim:

Bu servomuz saniyede 1000 tane konum değiştirebilsin(Bir çeşit piezo motor).
Bu ürünü PWM ile sürmek (gülücük) saçmadır. Çünkü sonsuz bir dönmeden bahsetmiyoruz.
Sonsuz olmayan yüksek hızlı servolar analog sürülür(Bknz: Hoparlör,harddisk işaretçisi vs.).
 
Analog pozisyonlama plc ile çok zor hatta imkansız belki ama motion kontroller bu işi hem analog hemde pulse olarakta çok rahatlıkla yapabilşyorlar.(boy kesme uygulamaları, uçar makas vb. bknz. trio motion, CMZ )
 
şu an TPA denilen bir motion kontrollor ile uğraşıyorum. üretici İtalyan firma bana "plc kamyonsa , tpa Ferrari'dir" gibi bişeyler söylemeye çalıştı :)
ama anladığım kadarıyla cnc tarzı bir uygulama yoksa bu kartlara ihtiyaç yok sanırım.
 
:) aynen öyle dostum, PLC^lerin çevrim süreleri vs. motion kontrollere yaklaşamazlar bile. Bundan ayrı olarak bu kartlar zaten özel olarak eksen kontrol etmek için üretiyorlar ve bunlar için plc lerde bulunmayan hazır fonksyon bloklarına sahipler. Biz aktif olarak uçar makas uygulamalarında kullanıyoruz dostum ama başka bir çok uygulamalardada kullanıldığını gördüm. Plc nin yapabileceği basit git gel veya hız modu gibi işlerde kullanılmamalıdır ama çünkü aşırı pahalı olur :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst