seri ve parelel baglanmış Li-ion pileri nasıl şarj edebilirim...

arda0683

Üye
Katılım
26 Nis 2017
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
41
dogru yeremi açtım konuyu bilmiyorum ama degerli bilgilerinizi bekliyorum.
Elimde 18650 2600 mah diye tabir edilen şarj edilebilir piller var bunlarla 14.4 voltluk matkabın içinden çıkan elektrik motorlarını çalıştıracagım çalıştırıyorumda.
şimdi sorum şu :
1--- ben bu pilleri tekrar nasıl şarj edecegim şarj aletim yok hangisini almalıyım bilmiyorum birbirlerine
3 seri 2 paralel baglanmış durumdalar puntalarını çıkarmadan şarj etmek istiyorum bu mümkünmü aceba
2--- eski leptop şarj aletinin kablosunu kesip artı ve eksi ucu direk pile baglasam ne olur
3---arkadaşdaki 14,4 volt luk şarjlı matkabın şarj cihazına pillerden gelen eksi ve artı kutupları bağlasam şarj olurmu ? matkap şarj aletinin üstünde 100v- 220 v 55w 50-60 ni-MH Ni-cd 7,2-18v 1,6a yazıyor.
puntalarından ayırmadan nasıl şarj edebilirim lütfen yardım değerli cevaplarınızı bekliyorum.... Teşekürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bir balans şarj aleti alarak şarj edebilirsiniz.

1- mümkün
2- Sakın denemeyin. PAtlama ve yanma riski çok ama çok yüksek.
3- yukarıdaki örneğin aynısı

Lityum pilleri bir kontrolcü olmadan şarj etmeyiniz. Hayati yada maddi riskleri vardır. yurt dışında ( Türk sitelerinde araştırmadım. ) birden fazla seri lityum pilleri şarj etmek için balans şarj devre kartları var. En güzeli böyle bir kontrolcü devre ile şarj etmekte fayda var.

Ayrıca dip not olarak belirteyim lityum pilleri şarj ettikten sonra tamamen bitirmemek lazım biterse o piller tekrar şarj olmaz yada ömürlerinden çok götürür. Pil voltajını belli bir voltajın altına indirmemek lazım.
 
http://urun.n11.com/sarj-kiti/xtar-18650-vtc6-pil-sarj-cihazi-mc1-mc2-vc2-vc4-mc6-vp4-plus-P186721172?XTAR+Şarj+Cihazı=XTAR+MC1&18650+Pil=istemiyorum&cid=604001&gclid=CKn7tqfcqNQCFWUq0wodUwcHag&gclsrc=aw.ds

Merhaba. Bu tür pillerin şarj cihazı çok farklıdır, başka tür şarj cihazlarıyla, örneğin nikel-kadmiyum pilleri şarj edenlerle şarj edilmesi çok riskli olur, çünkü bu şarjın çok özel şarj kademeleri dengelenerek kendi içinden olması lazım. Kısa devre etmemeye ve sonuna kadar deşarja (boşaltmamaya) çok dikkat edin.

* Laptop ve cep telefonu bataryalarındaki son araştırma bu pillerin şarjı çok sevdiğini, sık sık yarı şarjlı da olsa sürekli % 60-65 şarjlı olarak tutulmasının, sonuna kadar boşaltılmasından daha uzun ömürlü kaldığını da ortaya çıkarmıştır. Çünkü bunlarda hafıza etkisi denen olay yoktur, yani hangi şarj seviyesinde bulunursa bulunsunlar onları şarj etmek, nikel-kadmiyum pillerdekinin tam tersine ömürlerini uzatmaktadır.

Yukarıdaki linkteki gibi sadece li-ion pilleri şarj eden bu tür şarj cihazlarından başka, hem ni-cd hem de li-ion şarjlı pillerini şarj ünitesindeki bir değişimle ayni şarj cihazında şarj edebilenleri ayrıca satış olarak vardır. Kolay gelsin.
 
12 volt 0.7 amperlik modem adaptörleri ile şarz edebilirsiniz ancak düzenli aralıklar ile her pilin gerilimini ölçerek herhangi birinin 4.2 volta çıktığını görünce şarzı kesmeniz gerekecek. Pilleriniz eşit ise uzun süre sorunsuz kullanırsınız. Toplam şarz gerilimi 12.8 volt olduğundan adaptörünüz maksimum gerilime ulaştıramaz ve pilleriniz de zarar görmez. Hücre gerilimleri farklılaşınca herbirini 4.2 volta çıkararak eşitleme yaparsınız. Güvenli olmasını isterseniz üçlü lion şarz devresi alacak veya yapacaksınız. İsterseniz link veririm.
 
Merhaba (ni cd) şarjlı elektrik süpürgesine 3 adet 3000mah 18650 li ion pili seri bağlantı ile yenilemek istiyorum fakat şarj konusunda sıkıntı var sanırım eski şarj cihazı bu piller de işe yaramayacak bende bir adet li ion pil şarj cihazı alıp onunla şarj etmeyi düşünüyorum bu durumda bir adet 3.7v 500mah şarj cihazı ile bu seri bağlantıyı şarj edebilme olanağı varmıdır
 
Youtubede şarjlı matkap akülerinin li-ion a çevirtmesi videoları var, mantık aynı.
 
Bir tane izledim mesela 3 pil dende ayrı ayrı artı eksi kablo çıkmış ve bunları 3'lü bir şarj cihazı ile 3 pili şarj ediyor peki ben bu mantığı tekli şarj cihazı ile yapsam sonuçta şarj süresi önemli değil sürekli fişte kalacak yavaş yavaş ta olsa sağlıklı bir şarj yapabilirmiyim
 
Pilleri ayirmadan olmaz.
 
Resimdeki gibi bms devresi alabilir kullanabilirsiniz.
SLEG7Czbmorj0tW_nDe8U8Cj8tWkraBNpDXSTvMWHCCMspsug9.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,153
Mesajlar
915,488
Kullanıcılar
449,895
Son üye
HalilKonec

Yeni konular

Geri
Üst