Scada Öğrenmek İstiyorum

Lütfen Aradaşlar ,kardeşimizi doğru şekilde yönlendirelim,
Muhasebe bilen birisinin Scada öğrenme isteği hobi olabilir ama bu iş aslında görüldüğü kadar basit değildir.
1-İlk olarak Scada ile sadece izleme mi yapmayı istiyorsun yoksa kontrol de mi yapmak istiyorsun?
2-Size söylendiği gibi Visual Basic yada Assembler tarzı programlama bilgisi yerine Algoritma öğrenmeniz gerekir.Çünkü piyasadaki farklı markaların script yazımları farklıdır.
3-Sağlam alt yapınız olmadan Scada öğrenmek hele de ingilizceniz yok ise epey zor olur zira çoğu komut ve fonksiyon ingilizce kısaltmalardır.
4-PLC bilmek ayrı,onu programlayabilmek ayrıdır.Her PLC kendine has mimariye sahiptir ancak çalışma mantığı (Allen Bradley,Siemens ,Omron,Delta gibi) genelde Ladder dır.Ancak Bechof gibi PLC ler Linux altında çalıştıklarından Function Block mimarisini kullanırlar.
5-Otomasyon kavramı sahadaki ekipmanlara ve onların haberleşme protokollerine hakim olmayı gerektirir.Örneğin sen bir sayacı okuyacaksan yada Remote I/O kontrolü yapacaksan önce onların alt yapılarını bilmen gerekir.Endüstriyel haberleşme protokollerine hakim olman şarttır.Mesela sen 4-20mA çıkış verip haberleşen bir sayacı PLC den nasıl okuyacağını bilmelisin.Ethernet,DeviceNet,Modbus,Profibus,Canbus gibi haberleşme protokollerini öğrenmelisin.
6-Tüm bunlar Scada dediğimiz yazılımın sadece ekran üzerinde hareket eden renkli animasyonlar değil ,Elektrik -Elektronik ve programlama mantığının ürünüdür.
Sana nacizane tavsiyem sadece kendi dalında ilerlemendir.Zira Scada programı yazmak sadece grafikleri çizip PLC den tag okumak değildir.
Saygılarımla...

IMC..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba,

Tam da yaraya merhem olacak bir link listesi gönderiyorum. Egitimde kimsenin sınırlanmaması taraftarıyım. Bilgi acik olmali ve kullanıma sunulmalı ki becerisi yüksek
yeni arkadaslarla tanışalım.


CONTROL MAESTRO:

CMLesson1
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson2
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson3
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson4
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson5
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson6
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson7
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson8
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson9
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson10
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson11
ASP Otomasyon Ltd. Şti.

CMLesson12
ASP Otomasyon Ltd. Şti.
 
Kardeş bu linkler tamda bu aralar aradığım tarzda paylaşım için sağol.
 
sitede mevcut megep dökümanları var oradan istersen temel bir bilgi edinebilirsin eğer yeni başlıyorsan saygılar
 
Kontrol ve otomasyon öğrencisiyim. Artık mesleği daha iyi bilmem lazım yeni sayılırım. Ama temel bilgi var.
 
arkadaşlar bende scada öğrenmeye çalışıyorum paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum.
 
bazı arkadaşlar kursları tavsiye eiyorlar.
çalışna insalar olarak bu kursaları almamız çok zor.çünkü hem istanbul gibi merkezlerde.hem ücret kalma iaşe sorunları mevcut hemde o kadar uzun süre işletmelerden uzakta kalamıyoruz
 
tüm saydığım nedenlerden dolayı ancak kendi imkanlarımızla çalışıp öğrenmek için uğraşıyoruz.bu konuda yeterli doğru bilgiye sahip ve paylaşımcı arkadaşların bilgilerini deneyimlerini bizimle paylaşmalarını istiyoruz.
 
böyle bir forumun olması bizimde içinde çok büyük bir kaynak bu siteyi forumu hazırlayan uğrşan arkadaşlardan allah razı olsun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,419
Mesajlar
917,484
Kullanıcılar
450,329
Son üye
tawfekalmstf
Geri
Üst