S7 300 de DB ve FB Yardımı

guner6073

Üye
Katılım
29 Mar 2008
Mesajlar
19
Puanları
1
Arkadaslar,ben s7300 de OB ve FC bloklari kullanarak projeler olusturup calistiriyorum.Fakat DB ve FB lari hic kullanmadim Bu bloklarla ilgili basit anlatim ve örnekler verebilirmisiniz.
Tesekkürler
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
FB nin FC den farkı kendi hafızasını bulundurmasıdır ve FB de bir parametre oluşturursak bu parametreler doğrudan Data bloğa kaydedilir. OB1 den FB çağırıldığında ise paramerelerin karşısına doğrudan adresler girilmez data blok adresleri (Bunu global hafıza olarakta düşünebiliriz) girilir ve en son FB nin ilişkili olacağı DB numarası girilip kaydedilirse Data bloklar oluşturulmuş olur. Programımızı data bloklarla yazdığımızda daha sonra bir değişiklik gerektiğinde bu adreslerden yararlanarak kolaylıkla değişikliği yapabiliriz. Ayrıca çoğumuz programdaki ara değerleri veya sabitleri kullanmak için merker alanlarından yararlanmaktayız fakat bu alanlar PLC de belirli sayıdadır ve bir süre sonra merker alanlarının yetmediği görülür bu durumda çözüm daha yüksek bir CPU olabilir veye biz bunun yerine Datablokları kullanarak merkerler alanlarını gereksiz tüketmeme yolunuda seçebiliriz (Örnek S7-200 lerdeki VB, VW veya WD alanlarını merker alanları yerine kullandığımız gibi)... Biraz karışık yazdım sanırım ama toparlayacak olursak aslında data bloklar bizim hafıza alanlarımızdır....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,334
Mesajlar
916,784
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst