burakatl

Üye
Katılım
10 Şub 2008
Mesajlar
235
Puanları
6
Konum
Bursa
Merhaba arkadaşlar forumlarda aradığım ama pek sağlıklı bir anlatımla karşılaşamadığım konu olan şifreleme yöntemini anlatmaya çalışacağım.

Hazırlamış olduğumuz FB, FC, DB veya OB lerin içeriğinin korunması ve kimse ile paylaşılamaması için içeriği tamamen gizleyen bir yöntemden bahsedeceğim.

Not: Bu program Simatic Manager V5.5 ile programlanmıştır.

Sırasıyla;

1. Önce simatic manager programını açıp gerekli Hardware ayarlamalarımızı yapıp, S7 Program içerisindeki Blocks kısmına geliyoruz.
2. Boş bir alana sağ tıklayıp "Insert New Object" komutu açıp, açılan ekranan OB, FC, FB veya DB lerden herhangi birini oluştur'a basıyoruz. (Ben FC25) oluşturdum.

5k6nDd.png

3. İsmini değiştirip FC25 olarak ayarladım

YlZEQA.png


4. Bu açılır pencereyi hiç hapatmadan "Attributes" sekmesine tıklıyoruz.

ZVozzk.png


5. Açılan sayfada "Attribute" birinci sekmesinde "S7_pdiag" ı seçiyoruz ve "Value" değerini de "True" olarak ayarlıyoruz. Ve "OK"'e basıp bu açılır pencereyi kapatıyoruz.

8bRL3r.png
ly5NGb.png



6. FC25 'in sağ alt yanında sarı bir ikaz üçgeni çıktığını göreceksiniz. Ve bu yeni oluşturduğumuz Fonksiyonun içeriğine giriyoruz.

7. Program olarak ekranda gördüğünüz gibi rast gele birşeyler ekledim. Sizde kendi programınızı yazabilirsiniz dilediğinizce.
rVzNb7.png

8. Bu sayfadan ayrılmadan , "File/Generate Source..." sekmesine yada "Ctrl+T" kısayolu ile Generate Source sekmesini açıyoruz.

VLWzjn.png



9. Açılan sayfada "Object Name" alanına bir isim verip "OK" tuşuna basarak açılır sayfayı kapatınız.


ng0NnV.png



10. Ben "Dosya Sifreleme" adında bir isim verip "OK"'e bastım ve yeni bir açılır pencere geldi. Burada FC25'i seçip sağ ok simgesine bastığımız zaman, şifrelenecek olan dosya seçimi yapılmış olur.

kgd8Nq.png



11. Dosyanın adının sağ tarafa taşındığını gördükten sonra "OK" 'e basıyoruz ve karşımıza ufak bir uyarı ekranı geliyor, burada OK dedikten sonra ekranı kapatıyoruz.

12. FC25 bloğunda işimiz bitti ise, kaydedip tamamen kapatıyoruz. Ve Simatic Manager ana sayfasında bulunan "Source" kısmına tıklıyoruz.

gAMYd0.png



13. Ulaştığımız ekranda Dosya Şifreleme adında oluşturduğumuz STL dosyasını görebiliriz. Bu STL dosyasına çift tıklayıp giriş yapıyoruz.


WZ386N.png



14. Oluşturduğumuz prgrama göre içeriği değişken olan bu sayfa açılıyor. Ve "VERSION" satırının hemen altına "KNOW_HOW_PROTECT" 'i yazıyoruz.

b27ZYY.png


15. Dosyayı kaydedip "File" sekmesi altında bulunan "Compile" ile programı Compile ediyoruz. aşağıda sıfır hata olmaması gerekmektedir!

16. "Simatic Manager" içerisindeki "Blocks" sekmesine girip oradan FC25 bloğunun kilitli olduğunu göreceksiniz.

poJMPm.png




17. Umarım yararlı olmuştur. Sorularınız var ise elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım ve lütfen beğendiysen paylaşımı, "BEĞEN" butonunu kullanmaktan çekinmeyiniz.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
eline sağlık harika bi anlatım olmuş.
Hocam fakat biz tekrar functiona ulaşmak istediğimizde nasıl ulaşıcaz ? ladder da açabilcek miyiz ?
 
Rica ederim @burak92 . Tekrar Ladder ile açmak için kilit açıcı harici programlar ile müdehale edilip içerik illegal olarak görüntülenebilir. Şahsen denemedim ama olacağını söyleyen konusunda uzman arkadaşlarımın söylemi bu şekilde.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,289
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst