s7-200 PLC'lerde Analog Modullerin Kalibrasyon Ayarı-bilgi

rotsis

Üye
Katılım
7 Ağu 2011
Mesajlar
736
Puanları
6
Yaş
39
Aslında analog modullerin üretimi sırasında kalibrasyon ayarı yapılmıştır.ancak bu ayarın başkaları tarafından değiştirilmiş olabileceği olsalıgı üzerine yeniden kalibrasyon ayarının yapılmasıda fayda vardır.
sırasıyla yazmaya çalışalım;

1-İlk önce kalibrasyon ayarı için analog modulde enerji yokken modulun A+ ve A- uçlarına sahadaki transmitteri bağlayın.
2-CPU'nun ve analog modulun enerjisi kesilir
3-Hangi modulu kullanıyorsanız UNIPOLAR çalışma anahtar durumu tablosunu internetten araştırın.Bu tablo; modulun üzerinde bulunan 6 adet switchin hangi konumlarda nasıl bir tam skala degeri verir,bu bilgiyi bize verir.
4-Bizim analog modulumuz 0-10V luk bir ekipman olsun.Tabloyu incelerseniz 0-10 V tam skala için 2.ve 6.switchleri ON konuma getirmeniz gerektigini görmüş olursunuz.
5-CPU ve analog module enerji verin ve kararlı hale gelmesi için 15 dakika bekleyin
6-Bağlantı yapılan giriş terminalinden okunan deger, CPU tarafından bilgisayar ekranına direkt olarak aktarılmış olur.(program yazılımının PLC'ye yükleme işlemi bittikten sonra "program status" ikonunu aktif hale getiriniz
7-Offset pot.u ile ayar yaparak bağlantı yaptıgınız giriş terminalinde "0" sıfır degerlikli sinyal okunana kadar sağa ve sola döndürün
(bu ayar sırasında A+ ve A- uçlarında "0" voltaj olmalıdır-önemli-)
8-giriş terminali için ayarlanan switchleri konfigürasyonuna göre uygulanması gereken max. gerilim sinyali, girişe gönderilir.Biz 10 V demiştik.Yani 2. ve 6. switchler ON konumundadır.(max. gerilim 5V seçilmiş olsaydı 1. ve 6. switchler ON konumunda olması gerekirdi.
9-Gain potunu kullanarak PC ekranında okunan digital degerlerini max.32000 olarak görülecek şekilde ayarlamayı yapın.

NOT: Kullanılmayan analog kanalları deaktif etmeniz lazım.Sebebi ise gürültüden dolayı çözünürlük düşeceginden dolayı sistemin yavaşlamasıdır.S7-200 serisinde kullanılmayan kanalların + ve - uçlarnı söntlemeniz yeterli olacaktır.
Bir örnek verirsek ; 50 hz ve tek kanal 20 ms de bir update yapılır.Eğer 8 kanal varsa 20X8=160ms update süresi olur.Çünkü her analog kart üzerinde bir ADC kullanılmaktadır.Bu nedenle deaktif etmekte fayda vardır
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst