Rulman ve Yataklama

Bu da olur. 2 tane kullanırsınız. Setuskur yerine geçer.
 
2015-10-05 17.06.47.jpg


Polymak vidalı uç işleme makinası (Cep telefonumdan net fotoğraf çekemiyorum).

Bugün yakınına gidince Polymak'a da uğrayıp görüşmek istedim. Engin ve Gökay beyler yardımcı oldu. Ellerinde az miktarda eskiden kalma Çin malı vidalı mil ve somun da var. Fiyatı Şahin Rulman'dan az fazla. Eğer vidalı milin uçlarının işlenmesinde indirim alabilirsem yaptırmayı düşünüyorum. Diğer türlü hata olduğunda milden mi işleme hatasından mı belli olmayacak.

Gökay bey Tayvan'da makinanın kullanımı ile ilgili eğitim almış.
 
2015-10-05 23.43.52.jpg Somun, pul ve 7201 rulman

12 mm iki adet sıkıştırma somunu + 1 adet tırtıklı pul = 6 TL
http://www.rulmanticaret.com.tr/ den alındı (İMES)

Başka yerden 12 x 32 keçe 1.5 TL (Burcun üstüne gelmeli, yanlış aldım)

Rulman burcu (kaliteli) için 9 TL fiyat verdiler, ellerinde yok ve 12 mm genişlikte. Rulmanların iki yanına da koyunca çok yer tutacak. İnternette daha darını göremedim. 1 TL ye 5-6 mm genişliğinde rulmanlar var iç bileziği burç olarak kullanılsa iki yüzün paralelliği hassas olur mu? Dış bileziğin kesip çıkarılması zor olur mu?
 
Son düzenleme:
Kesmeye gerek yok. Bilyalardaki korumayı sökünce rulman kendiliğinden dağılır da iç bileziği çıkardıktan sonra ne yapacaksınız? Delip setskur mu atacaksınız? Delinmez o. Frezeci kovar dükkandan.
 
hmm anladım. Olur. Çok da güzel olur.

Teknik terimlerin Türkçe karşılıklarını bep bilmiyorum. Burç deyince setuskur ile mili sabitlemek için kullanılan şey zannettim. Google aramasında sadece yüzük görünüyor. Shaft sleeve denilen parça.

Ben spindle yapmaya çalışırken kullanmıştım rulmanın iç bileziğini. Youtube'da "how to disassemble a bearing" diye arayın.
 
Terimlere ben de alışmaya çalışıyorum. Yenilerin terimlerini dikkatli okumak gerekir (kastedilen tamamen başka bir şey çıkabilir). BK nın detayında spacer demişler, ama doğru değil gibi.

Civatacı bir firma setuskurlu ve mil sabitleme için olana "kilitleme veya sıkıştırma ringi" demiş.
 
Son düzenleme:
Spacer da doğru. Aslında daha doğru. Sleeve mesela 12mm rulmana 10mm mil geçirmek için rulmanla mil arasındaki 1mm yüzük için kullanılır. Yani sleeve 2 silindirik parçanın arasında olur.
 

O somunlar özel anahtar ile sıkılır ( ay anahtar ) ve kontra olmadığı sürece kilitlemesi için mil üzerinde , pulun iç kısmındaki gibi kanal gerekir yani sizin düşündüğünüz işlerde olacak şey değil.
Kontra yapıldıktan sonra o tip somuna pula o kadar paraya ne hacet ?

Google ye ince somun yazdım gelenlerden sadece bir örnek , 12 mm olan 50 kuruş hemide paslanmaz ..daha öncede yazdım ama uyanan olmadı.

https://www.arinoks.com.tr/v2/civata-goster.php?id=81

http://www.misirlicivata.com/somunlar.html
 
Son düzenleme:
İkişer tane almamın nedeni birini kontra olarak kullanmak. Kontra somunun yapısı farklı mı? İkinci somun aynı işi görür mü?

Hatve sorunu olur mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,384
Mesajlar
917,161
Kullanıcılar
450,270
Son üye
beratasd

Yeni konular

Geri
Üst