Robot İmalatını Ülkemizde Yapamaz mıyız?

Sayın Hasan Zincir,
CD'leri nasıl temin edebilirim?
 
Yapılmışı var. Bir tane bile satmadı. Satması da beklenmezdi zaten.


İkinci olarak bir robot yapmak daha önceki mesajlarda okuduğunuz kadarı ile basit değildir. Kinematik biliminin kitabını yazmış olmalısınız, Donanım da çok zor bir mesele yok. Yazılım olarak da sağlam bir platform seçilirse çok mesele çıkmaz.


Mutlak ki üreteceğiniz robot en az 40.000€'ya mal olur. Bu maliyetin içerisinde:


6 Adet Servo Motor
6 Adet Servo Sürücü
Kontrol Sistemi
Güvenlik donanımı (Ki en önemlisi bu)
Manipulatör
Robot redüktörleri
Kablo kanalları (Schlep)
Kabloları.


Robotu geliştirmek için harcayacağın AR-GE sürecinden hiç bahsetmiyorum.

Düz mantıkla bakarsak bir robotta olabilecek kaç parçayı kendimiz üreteceğiz?

Sürücü--> Siemens-Schneider-Beckhoff-Delta hangisi?
Servo--> Yaskawa-Siemens-Beckhoff-Delta-Teco-Schneider-Vs.vs hangisi?
Kontrol sistemi ---> Hadi PC kullandın.

Ben buradan bakınca hiç birini kendimizin üretmediğini görüyorum. Belki manipulatörün metal aksamını yaparız. Diğerlerini de yabancı firmalardan satın alırız. Zaten var olan bir sistemi kopyalarız. Belki ekstra bir iki özellik ekledik ambarımıza koyduk.


Şimdi gelelim müşteri tarafına:

Bizim robotumuzun yalnızca maliyeti: 40.000€ +
10.000€'da para kazanalım dedik=50.000€
KUKA KRC4 : Ortalama 43.000€ (Binlerce model ve referans)
ABB IRC5 IRB7600: Ortalama 40.000€ (Binlerce model ve referans)
Fanuc: Ortalama 45.000€ (Binlerce model ve referans)
Bizim robot: 50.000€ + (0 Referans)


Bu buzdağının üst modeliydi.



Hiç bir işletmeci bu şartlarda sizi seçmez. Ki mantık olarak baktığınız da neden seçsin ki?

Bu durumda kar getirmeyecek bir işe girmeye ne gerek var?

Beni bilenler bilir bu gün otursam yukarıda saydıklarımın hepsini tek başıma yaparım.
Ama kazanç 0. Ölü yatırım. Büyük ihtimalle girse de büyük ihtimalle para kazanabileceği başka bir ürünün ya da hizmetin reklamını yapmak istiyordur. Tıpkı Altınay gibi..


Pastanın büyük payları büyük firmaların elindedir arkadaşlar. Ulus olarak bize ancak o pastadan bir kakao tanesi düşer. Bugün KUKA siemens'den belki de %75 iskonto ile Servo motor alıyor. Abb Yaskawa'dan %80 iskonto ile Servo sürücü alıyor. Siz alabiliyor musunuz?


Sanmam.
 
Son düzenleme:
Şartlar uygun olduğunda bu işi yapabilecek birilerinin bulunması iyi olur diye düşünüyorum.
 
Merhabalar,
Ülke olarak amacımız öncelikle kompenent üretimi olmalıdır. Yani sistemi meydana getiren parçaların en iyilerini ülkemizde üretirsek bunları birleştirerek bir şeyler yapmaya başlayacak birileri mutlaka olacaktır.
Bu tiip tartışmalar yıllardır bir çok forum ve gruplara yapılıyor ama yıllardırda bir sonuç çıkmadı. Kimi yerli robot yapalım, kimi yerli CNC yapalım dedi ama kimse ortaya bir şey koyamadı. Eğer ülke olarak en iyi servo motoru üretemiyorsak, bunu kontrol edecek en iyi kontrol sistemlerini tasarlayamıyorsak, burada kullanılacak hidrolik veya pnömatik komponenleri yabancı marka seçiyorsak, daha mekanik sistemde kullanacak rulmanları yapamıyorsak robot veya CNC yapmamızın bize ne kadar katma değeri olacaktır ?
Şu günlerde biliyorsunuz kendi otomomibilimizi yapalım tartışmaları ve teşvikleri var. Bu konuda şanslıyız çünkü yıllardır yabancı markalara ürete ürete ciddi bir yerli sanayi yarattık, lastiğinden camına, koltuğundan motoruna kadar otomobili oluşturan %90 kompenenti üretip argesini yapabilir hale geldik. Şu aşamada kendi marka otomobilimizi yaparsak çok ciddi bir katma değeri ülkemize kazandırmış olacağız.
Aynı sürecin hem robot hemde CNC konusunda yaşanması ve yıllar içinde gelişmesi gerekmektedir diye düşünüyorum.
Saygılarımla,
 
6 Adet Servo Motor
6 Adet Servo Sürücü
Kontrol Sistemi
Güvenlik donanımı (Ki en önemlisi bu)
Manipulatör
Robot redüktörleri
Kablo kanalları (Schlep)
Kabloları.

Önemli olan robotu yapmak değil yukarıdaki malzemeleri üretebilmek. Bu malzemeleri alıp robot yapıyorsak eğer; bunun adı montaj mühendisliği olur. Belki yazılım konusunda milli olabiliriz. Ama yapılan iş montaj mühendisliği, yapılan ar-ge' de montaj mühendisliği için ar-ge yapmak olacaktır...

Ayrıca bu işler için yazılım geliştirebilen bir mühendis olsa bile zaten bu ülkede tutunamaz, para kazanamaz, hak ettiği saygıyı görmez falan filan...

Sonuçta yerli bir robot yapsakta her türlü yabancılara para kazandırmış oluyoruz...

Saygılar...
 
Yalnızca bir robotu tam sıfırdan yapabilmek değil,ayni şekilde pc parçaları ve diğer belli başlı teknolojiler için de (Hdd,anakart,dvd-rom sürücü,blue-ray sürücü,ram,mikroişlemci,wireless modem,wireless laser printer gibi pc parçaları,pic entegreleri,popüler entegreler,vb.)ayni durum geçerlidir.Elbette dünya piyasasındaki bu rekabet pazarında,biz de kendi adımıza imal edilmiş ve tamamen kendi üretimimiz olan yerli parçaları,kendi silikon vadilerimizde en ucuz ve kaliteli üretebilmek de başlıbaşına en ideal temennimizdir.Ama ürün maliyetinin dış rekabet pazarı açısından bakılırsa,üretimini yapmış olsak da neticede dış pazarda alıcı bulup şimdilik iyi rekabet edemeyeceğimizi biliyoruz,bir bakıma bu yenilgiyi içimize pek sindiremesek de,daha en baştan kabullenip,(Bu ucuz imalat gerçeği, aslında tamamen ülkeler arası dış politika,ekonomik politika,ülkeler arasında oluşan büyük bir rekabet savaşıdır)temin edip montajını yaparak,montaj sektöründe en iyisi olmaya çalışıyoruz,şimdilik tam olarak yaptığımız ve başarılı olduğumuz(Yazılım sahasını da yabana atamayız,kayda değer başarılı sonuçlar aldığımız, prototip ve profesyonel alandaki güncel olan pek çok uygulaması da vardır,bununla gurur duyup övünüyoruz)saha yalnızca budur.Ama bütün bunları yapamayan ve teknolojik açıdan bizden çok daha geri kalmış ülkeler de mevcuttur.Bunlara bakarak biraz olsun sevinebilmek ve Amerika,Japonya,Almanya,Çin gibi ülkelerin teknolojik seviyelerine ulaşabilmemizin de,kendi öz irademizle ve hevesimiz,hırslı AR-GE çalışmamızla neden olmayabileceğini kendimize kolayca sorabilmemiz,yarın ve önümüzdeki yakın zamanda,bu yüksek teknoloji gerektiren tüm ürünlerin imalatını gerçekleştirebilmemizin de,bize çok uzak olmayacağını bilmemiz gerektiği gözlerden kesinlikle uzak tutulmamalıdır.Bu günler bizler için çok uzaklarda olmamalıdır,buna inanıyoruz.Saygılarımla.
 
"Bir şey bütün bütün elde edilmezse, bütün bütün terkedilmez." kaidesi gereği gücümüz ne kadarına yetiyorsa o kadarını yapmalıyız diye düşünüyorum.

Bu arada Altınay'ın yaptığı robotlar 6 eksenli miydi?
 
Son düzenleme:
buyuk yabancı firmalar korkunc sekılde bu ısı yapan parlak zekaları bır bır topladıgı ıcın ülkemizde bu alanda musbet bir ilerleme yok maalesef .................
 
Arkadaşlar yerli cnc zaten yapılıyor. Otomasyon sistemleri de yapılıyor. Robot da yapılabilir. Bilgisayarda tasarlayıp daha sonra hazır komponentleri birleştirmek zor bi iş değil. Fakat burdaki sorun hiç bi insan hazır bi sistem varken onunla ilgili araştırma yapmaya değinmiyor. Mesela servo sürücü, herkes kit olarak kullanıyor en azından %90. Ama eğer biraz derine inerseniz o kadar zor bi sistem olmadığını görürsünüz. Amerikada 15 yaşındaki çocuk diy sitesinden bakarak servo sürücü yapıyor, bizimse gözümüzde o kadar büyük bişey ki servo sürücü. Ama açık konuşuyum yazılım işin en zor kısmı.

Bi robot kol yapmak isteyen kişi tüm komponentleri dışarda hazır bulabilir, gövdeyi de bilgisayar tasarımına göre dışarda fason yaptırıp toplayabilir. Ama noluyo. Arge çalışması yapmak, bir araya gelmek isteyen mühendisler kosgebe başvuruyor. Destek reddediliyor. Bi bakıyoruz adamın biri desteği almış, altına da güzel bi range çekmiş. :)

Bence yavaş yavaş komponentleri kendimiz üretmeye başlamalıyız. Şuan eski çalıştığım firmada yurtdışından 1000 küsür dolara gelen bi sistemi bitirmeye çalışıyorum. Bi bilseniz ne kadar basit bi sistem. Ama adamın umrunda değil nasıl olsa makina 50k tl 55 yap bunuda tak geç. Bunu bitirirsem online satışa sunup direk servo sürücü argesine başlıycam. Sürücüyü yaptığım an motoru burda sardırıp veya alıp usa den bi encoder takmayı düşünüyorum.(us digital)

yavaş yavaş yerliye geçmeliyiz. Çok konuştum. :) iyi forumlar..
 
Su an Turkiye'de hem yazılım hem de mekanik olarak yerli robot üretilmektedir arkadaslar.İstanbul İkitelli de Makşen Makina üretiyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,379
Mesajlar
917,119
Kullanıcılar
450,259
Son üye
Samet00

Yeni konular

Geri
Üst