Robot İmalatını Ülkemizde Yapamaz mıyız?

rockbaba

Üye
Katılım
15 Eyl 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar Merhaba Bu Robot Olayında, sadece bu siteye bakıyorum maşaallah bir çok bilgili bu konuda kendini yetiştirmiş arkadaşlarımız bir çok şeye profesyonel cevaplar verip insanlara yardımcı oluyorlar. peki bu endüstriyel robotları Türkiye dahilinde neden imal etmiyor hiç kimse. çok mu zor bir olay yoksa çok mu yatırım gerektiriyor, yazılımınımı yapamıyoruz yoksa farklı sebeplerimi var. bakıyorum Meslek liseli gençler bile bir çok proje yapmış yayınlamışlar. ama iş uygulamaya gelince bir şey yok. nedir bunun sebepleri bence bunu araştırmalıyız. bu konuda yurt dışına bağlı kalmamalıyız. İhracat işini maddi durumu iyi herkez yapar. yani biraz işi bil git almanyadan 5 10 bin euro ya bir ikinci el robot getir. burada sağını solunu temizle bakımı kurulumunu yap sat 30 40 bin euroya. ilk başta çekici gelebilir ama ülkemizi ikinci el robot çöplüğüne çevirmeyelim. ben 98 yılında Anadolu Teknik Lisesi CNC bölümünü bitirdiğimde şehrimde iş ararken Çalışabileceğim bir Tezgah bile bulamamışken sadece iki yılda bu şehre 2.500 den fazla çin malı 1000 civarıda alman malı tezgah girdi. İşte robot işi de ülkemizde böyle olacak diye düşünüyorum. ve bu gelirin ülkemizde kalmasını istiyorum. bu konuyu sizinle paylaşmak ve tartışmak istedim herkeze iyi sabahlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yatırımı fazla birde sağlam ekip bulmak lazım. maliyeti Türkiye de pahalıya patlıyor. bu işleride Türkiye de yapan arkadaşlarda var mesela robosistem http://www.robosistem.com/ adresinden ziyaret edip bakabilirsin
 
aslında en güzelini yapabiliyoruz nitekim ben çalıştığım firmada plastik sektörü için IML robot yaptım ve çalıştırdım ayrıca yerli bir firmaya yeni robot yaptırdık ve bundan sonraki robotlarımızı yerli yapmak istiyoruz malesef sanayicimiz yerli malına nedense uzak duruyor
 
Robot işini 3 senedir araştırıyorum türkiyede İlk 6 eksenli robotu Hakan ALTINAY KaleAltınay İTÜ teknoparkı ile ortak calışma bünyesinde yapmıştır ve mercedeste bile robotu vardır.Gel gör ki robot imalatı tam bilmiyorum ama 1 senedir sonlandırmış durumda!
Ben gecen sene sonlanma sebebinine bizzat kale altınaycılara sordum ve sonlanmasından
dolayı duydugum üzüntüyüde belirttim.
Gerekceleri amansız rekabet ortamı. Bugün fanuc,Abb,Kuka,Motoman,Nachi, vs vs
firmalar bircok temel üretimlerini kendileri hallediyor hatta fanuc servo motorunu bile kendi yapıyor.(Net bilmiyorum)

Rekabetten cok Bana göre işin en zor kısmı Yazılım Uzay düzleminde calıştıgınız zaman
karşınıza ciddi komplike matris cinsinden denklemler cıkıyor ki bunlara hareket ve hız kinematigini sağlamak için mecbursunuz.(Yoksa piyasada servoda cok eksen kartıda cok işletim sistemide)

(Bu arada matlabta kullanabilirsin ama emin ol matlab tam bir robot hakimiyeti saglamıyacak ve
sistem diyalogu olarak cok yavaş kalıcaktır.En uygun yazılım C++ olarak görülüyor onuda kandin halletmek zorundasın)

Ama öte yandan yabancı robot kalitesini yakalamak için ciddi bir arge ekib ve para gerekiyor. Ha bu paralara yaptıracak adam yokmu o da var ama zihniyet farklı
<hazırı var alırım satarım kar yaparım kazandıgım paramı bilirim zihniyeti hakim>

Saolsun devletimiz kosgeb ve tübitak destek yerine köstekmi olur onuda irdelemek lazım.

Her şeyin hayırlısı diyorum başkada birsey demiyorum
Cünkü söylüyecek cok söz var
yapıyor


Eger buradan bu robot işiyle ilgilenen arkadaşlar varsa elimdede ciddi stanford üniversitesi
robot hareket kinematikte uzman Osuama Kihatib in Ders videoları mevcut İsteyenler özelden konusub adreslerine cd seklinde yollayabilirim.
 
Bu ülkeye kolom bom kaynak sistemlerini 400 bin euro lara kaynak pozisyonerlerini 40 50 bin eurolara satarlardı bu esab lar bodeler bundan çok değil 7-8 yıl önce. yerli imalatçılar bu işi yapmaya başladıklarında neredeyse 6 da 7 bir düştü hepsinin fiyatları. şimdi bakıyorum da yurt dışında satılan endüstriyel robotların fiyatlarına ve bizim ülkemizde satılanların fiyatlarına gerçekten çok fark var. aynı tatktiği yine mi yapıyorlar yoksa bu ülkedeki satıcılar mı bunu bu kadar yükseltenler ?
 
Merhaba,
İlgili arkadaşların olması ne kadar güzel.
Ülkemizde çalışmalar bulunuyor, tüm üniversitelerdeki bu işe gönül veren hocalarımız ve öğrenci kardeşlerimiz bu işle uğraşıyor. Robotikte , İki bacaklı veya çok bacaklı (dört bacaklı) çalışmalar bulunuyor.
Kale Altınay'da gönül veren firmalardan ama devletin desteği ortada...
umarım biz de Boston Dynamics firması gibi robotlar (Big Dog Projesi) üretir ve seri üretime geçeriz.
Saygılar,
 
Merhaba,

BEn bu konuyla ilgili olarak yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum geldiğim nokta sadece yazılımı bitirdim ve uygulama fırsatı buldum şimdi sadece robot kolunu yapmak kaldı bu konuda bilgi paylaşabilecek kişiler ile görüşebilirim.
Saygılar,
 
Hasan bey Merhaba,

cd'yi ben isterim
 
robot yapımı bilgi becerı harıcınde yuklu mıktarda maddı desteğe ıhtıyaç olan bır sistem en basıt robot sistemı CNC iki boyutlu yazılım problem değıl donanıma dunyanın zamanını ayırdım daha sistem çalışır duruma gırmedı maddı kaynak buldukça tamamlamaya uğraşiyorum benım CNC ham malzemeyı proğram yazarak işlemıyecek bilgisayarda paint resmıne gore işliyecek kullanıcının eksra kurs fılan gormesı gerekmıyecek paintte resım yapacak işliyecek aslında buda bır robot seramık firinlarında pişmiş malzemeyı firindan çıkarıp depoliyacak bir sistem duşunduk firin çikişi 50-80 derece sicak o ortamda çalışacak robot tasarlıyacaktık olmadı sponsor bulamadık:)
 
Bence mesele sadece robotu üretmek ve onu çalışır hale getirmek değil. Ülkemizde bunu yüksek kalitede ve dünya standartlarının da üzerinde üretebilecek teknik ekipleri kurmak mümkün. Fakat esas mesele yüksek teknoloji temelli bu ürünleri pazarlayabilmek. Yerli firma bir ürün ile piyasaya çıktığında bunun muadili olan yabancı, dünya çapında iş yapan, yerleşmiş firmalar kalite ve hizmet bazında yerli ürünü kendilerine rakip görürse "o" firmayı iflas ettirene kadar fiyatlarını piyasanın altına çekeceklerdir. İşte mesele bu fiyat rekabeti sırasında ayakta kalabilmek, savaştan sağ çıkabilmektir. Bu savaş sırasında zararınızı finanse edecek yeterince paranız varsa sonunda piyasada tutunabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,591
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst