Rüzgar türbini sistemi için yardım

aytemir

Üye
Katılım
14 Ocak 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
41
Arkadaşlar elektirik bilgilerinize ihtiyacım var. Aşırı rüzgar olan 2000 rakımlı bir köyde evim var. ilk başlarda hobi için uğraştığım rüzgar ve güneş panelini ciddi ciddi kullanmak istiyorum. Şuan elimde 1.5 kw 16 kg ağırlığında bir türbin var. 60 cm kanatlar var elimde . Flansh burun kısmı ve kuyruk kısmı yok bunlarıda yaptırıyorum iş yerinde tornada vs.
Sizden öğrenmek istediğim türbinin detayları yok elimde. 1.5 kw olduğunu biliyorum, matkap bağlayıp çevirdiğimde 500 devirlerde 65-70 volt gördüm .
Sizce ne kullanmalıyım . Şarz aleti almam gerekecek 24v mu alayım 12 V mu . 48v ta akım düşük olur diye düşünüyorum 12 voltta yüksek. 24 uygun gibi ?
Kaç volt ve kaç amperlik Şarz aleti almalıyım ?
Akü kaç adet kaç amper kullanmalıyım ( 4 x100 amper seri bağlantı ile 24v 24v mu yapmalıyım yoksa 2x 200 amper seri 24v mu bağlamalıyım ?)

Birde 24 v alırsam aküleri seri bağlayıp 24V alırsam 24v 220 çeviren invertermı almalıyım?
Elimde 1000v 12-220v çevirici Black and decker var bunu kullanmak istiyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
500 devirde 65-70 volt görüyorsanız ölçü aletinde sizin rüzgar türbin i 220 vac olmasın!Rüzgar türbünün etiket resimlerini atarmısınız?Rüzgar türbünü konusunda pek bilgim yok ama elektrik ten anlarım.@serkan_48 diye bir arkadaş var sanırım onun bilgisi vardır invertör ve rüzgar türbünleri hakkında
 
Ac olarak ölctüm aç 48v diye geçiyor aslında. Etiket yok . İç kısmı yenilenmiş. 60-70v akım düşüyor dediler 24v yüksek olur daha iyi olur derler.
 
48 vac ise 24 vac daha güçlü olmaz!48-50-70 vac ye 24 volt luk cihaz bağlarsanız yanar!
 
Anlatmak istediğim 48 voltta voltaj yüksek akım düşük olur, 24 v voltaj düşük amper yüksek olur. Sonuçta 48v şarz aleti alıp 12 v aküleri şarz edeceğim ve 12-220 converter kullanacağım.

Veya 24 v Şarz aleti alıp, 24v seri bağlantılı aküleri şarz edip 24-220 kullanabilirim.
 
Merhabalar,

Bilgim kadarıyla konuya dahil olayım.

Ortada konusu geçen bir alternatör yada motor var ama gerilimi v.s. hakkında bir bilgi yok. 500 devir iyi bir rakamdır ( bu rakamdan devir dakika olduğunu düşünüyorum bana en mantıklı gelen bu ) 60 a bölersek saniyede 8.3 devir yapar ki gerçekten yüksek bir devir.

Devir olarak 60 - 100 devirde enerji üreten - ortlama 300 - 400 devirde nominal üretim - sonrasında yüksek devirlerde de enerji üreten alternatörler var.

Devri yüksek tutmak mekanik aksamın iyi dizayn edilmesini gerektirir. Yüksek devirlerde pervane kırılması mekanik aksam hasarlarını getirir. Büyük rizgar türbinleri 50 - 60 devir / dakikada dönüp içerideki dişliler vasıtası ile 1500 devir dakikaya çıkarıp enerji üretirler. Rüzgar hızı arttıkça kanat açılarını değiştirip devri düşürürler. Fırtına esnasında kanatları korumaya almak için rizgara paralel hale getirip durdururlar.

Alternatirünüzün testini yaparken 500 devirde şu voltajı veriyor demek yerine yük testi yapmalısınız. Alternatörünüz çıkış uçları boşta iken mile ters kuvvet uygulamaz yani sizin alternatörü döndürmek için kullandığınız motora güç uygulamaz. Eğer yapabiliyorsanız şunu deneyiniz. Alternatör motor milini önce elle çeviriniz sonrasında elektrik alacağınız sargı uçlarını kısa devre yapıp mili bir daha çevirmeyi deneyiniz. Sonuçta ilk uçlar boşta ikenki gücün katı fazlasını kullanarak ancak mili çevirebildiğinizi göreceksiniz.

Konunun özü ilk yapmanız gereken kendinize sunni bir yük oluşturup ( mesela 220 volt 500 watt halojen lamba yada ufo gibi rezistanslı yük ) bu yükü alternatörünüze bağlayıp yük altında mili çevirerek aldığınız voltajı ve devreden geçen akımı ölçmelisiniz.

Konuyu dahada detaylandırırsak ,

Akü ve şarj kontrolü konusuna gelelim. Bu işin mantığı şudur. Nominal rüzgar akımınızda alacağınız devirde alternatörünüzün vereceği çıkış voltajı mesela 48 volt ise akü gurubunuzda bu çıkış voltajına en yakın değerde seçmeniz sizin için en kolay seçim olacaktır. NEdeni ise alternatörünüzün ürettiği voltaj ile akü gurubunuz arasında gerilim farkı olması bu voltajı dönüştürmeniz gerekeceğinden dolayı hem verim kaybı hemde karmaşık devreler kullanmanıza neden olacaktır. Bu nedenle alternatörünüzün çıkış voltajına en yakın değerde akü kullanıp ona göre inverter almanız uygundur.

Akü gurubu ise aslında ihtiyacınız olan kullanacağınız yüke göre seçilmesi gerekli ancak elinizdeki ekipmanları kullanacaksanız bu iş ortaya bir karışık istemek gibi oluyor.

Akü gurubu için söyleyeceğim kritik bilgi ise şudur. Alacağınız akünün standart akü ise kapasitsinin 1/10 u kapasitede şarj olması gerektiğidir. Mesela 200 amper bir akü gurubunuz var ise en fazla 20 amper ile şarj etmelisiniz. Alternatörünüz daha fazla akım verirse akünüz arızalanacaktır.

Akü şarj konusu rüzgar türbinlerinde konu olunca daha zordur çünkü değişken hava hızlarında değişken voltajlar alındığı için şarj regülatörünün kendisini ayarlayıp çıkışı ona göre sabit çıkartabilmesi gerekmektedir.

Bu işin seçiminde normal işleyiş ,

Enerji ihtiyacınız tesbit edilir.
bu enerji ihtiyacına göre akü kapasitesi hesaplanır.
Akü kapasitesi çıktıktan sonra şarj akımı çıkarılır.
Şarj akımına göre alternatör seçilir.

Ancak siz elinizdekileri değerlendirecekseniz imkanlar çerçevesinde bir noktadan başlamalısınız.

Biraz uzun oldu konuda yakalayabildiğim soruları aydınlatmaya çalıştım. Umarım aklınızı karıştırmamışımdır.

Alternatörünüz hakkında bazı bilgileri netleştirirseniz ona göre hesaplar yapabiliriz.
 
Çok teşekkürler, Çok aydınlatıcı oldu. Boştaki devirden bahsetmiştim. İlk fırsatta düzgün bir ölçüm yapacağım. 12 v bir şarzlı tornavida motorunu bağlamıştım yaklaşık 250 devir/12v motoru çok güçlü çevirmişti. Ben bunu Volt ve amper olarak ölçüp bakacağım. Tüm bilgileri çıkarıp doğru hesap yapmak istiyorum. Birde mevcutta 60 cm kompozit kanat var. Kaç cm kanat uygun olur bu cihaza.
 
Merhabalar bende hobi amaçlı rüzgar gülü yapmak istiyorum motor alacağım volt ve RPM
Yazıyor ürün bilgilerinde. Fakat maxsimun hızda kaç volt enerji alabilirim bunun hesabını nasıl yapılır şimdiden teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst