Lineer DC Güç Kaynağı Yardım

Forumda bu konuyla ilgili açılmış konular var fakat beni mazur görün lütfen. Sorularımın tam cevabına yakın cevaplar var fakat tam olarak cevabını aradığım şeyler var dc güç kaynağı hakkında. lütfen yardımcı olurmusunuz ?

Elimde VCD playerden söktüğüm bir güç trafosu var üzerinde hali hazırda sigorta tutucu ( içine baktım 7.5amper ) ve aç kapa tuşu var. Çıkışları ise ölçtüğümde 10.5-0-0-15 gibi bir değer aldım ve orta 2 kabloyu birbirine bağlayıp en aş ve en sondan 25.5-26v bir gerilim ardım. Trafo üzerinde hiçbir bilgi yok ama vcd nin arkasındaki yazılara baktığımda gücü 22w diyor. Burdan bu trafonun 22w olduğu kanısına vardım ve 24v bir güç kaynağı yaparsam ki güç formülünden yaklaşık maximum 1.8 amper gibi bir değer alabilirim. Bu projeyi elim alışsın ve aynı zamanda evdeki basit devreleri test / tamir çalıştırmak amacıyla yapıyorum. Güç kaynakları şu an benim için pahalı ve yüksek amperli bir trafo almak ta çok pahalı bu sebepten ayarlı bir dc güç kaynağı yapmak için bu trafoyu değerlendireceğim. Sorularım ise şunlar

Ben bu trafoyu güvenlik amacıyla 1a lik bir akım kısıtlı şekilde yapmayı planlıyorum fakat aklımda ki soru bu ayarlı bir kaynak olduğu için örneğin ben 2 amperlik bir dc motor sürmek istersem bunu 6v da yaparsam bu sefer watt 12 olur ve 6v luk bir dc motoru 3-4 ampere kadar sürebilirim anlamına mı geliyor ? ve eğer ben 1a kısıtlı yaparsam bu motorlar güç kaynağının siğortasını attırır mı yoksa çekebildiği kadar akımı çekip sınırda mı çalışır ? mesela yüküm 12v 2a ise benim bunu 22w lık bir güçten hemen hemen alabilmem lazım ama akım ayarı koyarsam düşük voltajlarda çok akım çeken devreleri ve elemanları sürmemde bana engel olur mu yoksa 24v1a yapıp geçeyim mi ?

2. olarak ben bu devreye 5v çıkış ( usb olarak ) , 9v çıkış ve bir 5v çıkış daha fakat 18650 pil yuvası olarak. ve bir adet 3.3 çıkış koymak istiyorum. ve bir de ayarlı çıkış.

Buraya kadar bir sorun yok çünkü 5v-9v ve ayarlı çıkış için gereken regülatörler 30-40v a kadar girişle çalışıyor yani direk kondansatörden sonra bu çıkışları alabilirim fakat 3.3v olan max 20v diyor ve kondansatör çıkışında büyük ihtimal bundan bir tık yüksek voltaj olacak. bunu nasıl yapabilirim.

Ve diğer sorum ise 18650 pil için direk 5v çıkışına pil yuvasını ve bms bağlasam olur mu ? ve bu piller şarj olurken maximum akım mı çeker ? yoksa şarj etmek istediğim akımı yaptıgım akım sınırlayıcı üzerinden ayarlayabilir miyim ?

Yardımcı olan herkese çok teşekkürler

güzel insan, benim elektronik bilgim mekanik ötesini geçmez, elimde hazır doğrultulmuş nereden çıktığını bilmediğim bir iki tane güç kaynağı var, genelde 24 - 30 volt aralığında DC çıkış alıyorum. dediğin gbi güç kaynağı yapmayı bir türlü beceremedim. geçen gün çöpten bir trafo/adaptör buldum. 24 volt yazıyor ama 30 volt çıkış veriyor. (yükte belki 24 e düşüyordur, bilmiyorum) elimdeki bir çok dc motoru çok rahat çalıştırıyordu. çinden böyle bir ürün sipariş verdim.
1737388401840.png
. inanır mısın ben bile şaşırdım. voltaj ve amper ayarı yapıyorsun. kısa devre koruması var, aşırı yükte kendini kapatıyor. ama 3 amper yukarısını yemiyor. bence de yemesin.12- 9 -5-3,3 volt gibi sabit çıkışlar için 78xx kullanmanı tavsiye ederim. hiç değilse sabit çıkışların için ayar yapmana gerek kalmaz. anladığım senin elinden geliyor yap ekle. kapasitesini bildiğin sürece elindeki alet yeteri kadar büyüktür.

güzel insan, benim elektronik bilgim mekanik ötesini geçmez, elimde hazır doğrultulmuş nereden çıktığını bilmediğim bir iki tane güç kaynağı var, genelde 24 - 30 volt aralığında DC çıkış alıyorum. dediğin gbi güç kaynağı yapmayı bir türlü beceremedim. geçen gün çöpten bir trafo/adaptör buldum. 24 volt yazıyor ama 30 volt çıkış veriyor. (yükte belki 24 e düşüyordur, bilmiyorum) elimdeki bir çok dc motoru çok rahat çalıştırıyordu. çinden böyle bir ürün sipariş verdim.Ekli dosyayı görüntüle 113545. inanır mısın ben bile şaşırdım. voltaj ve amper ayarı yapıyorsun. kısa devre koruması var, aşırı yükte kendini kapatıyor. ama 3 amper yukarısını yemiyor. bence de yemesin.12- 9 -5-3,3 volt gibi sabit çıkışlar için 78xx kullanmanı tavsiye ederim. hiç değilse sabit çıkışların için ayar yapmana gerek kalmaz. anladığım senin elinden geliyor yap ekle. kapasitesini bildiğin sürece elindeki alet yeteri kadar büyüktür.
Sağolun Paskomya ustam, sizin kullandığınız modül/buck gayet güzel duruyor. en son çare tutturamaz isem bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Dediğim gibi bunu elim alışsın diye yapıyorum fakat dediğiniz gibi ne kadar çok işlev varsa devrede karşımıza o kadar çok soru çıkıyor, Ben elektrik yüksekokul son sınıf öğrencisiyim bu sene bizden tonla proje istiyorlar. aslında ufakta olsa bu kaynağı yapma isteğim bu yüzden. sürekli batarya, adaptör vb kovalamaktan yoruldum. cevabınız ve yardımınız için teşekkür ederim

Sağolun Paskomya ustam, sizin kullandığınız modül/buck gayet güzel duruyor. en son çare tutturamaz isem bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Dediğim gibi bunu elim alışsın diye yapıyorum fakat dediğiniz gibi ne kadar çok işlev varsa devrede karşımıza o kadar çok soru çıkıyor, Ben elektrik yüksekokul son sınıf öğrencisiyim bu sene bizden tonla proje istiyorlar. aslında ufakta olsa bu kaynağı yapma isteğim bu yüzden. sürekli batarya, adaptör vb kovalamaktan yoruldum. cevabınız ve yardımınız için teşekkür ederim
lm317 li devre çok güzel ama bende yapacak yetenek ve bilgi yok. bendeki trafolar değişik voltaj çıkışlı 6 voltla 24 voltu birleştirdim mi 30 volt çıkış yapıyor. üzerinde hazır değişik voltajlarda var. çok güzeller ama sadece 24 volt için lazım olursa kullanıyorum. linkini vereyim aklının kenarında olsun. zaten piyasadakiler 3 amper dünya para, gidip 5 amper alacak para bende hiç yok. sen öğrencisin hiç sormuyorum.
https://www.temu.com/tr/d--ayarlana...ype=ONLINE_TRACKING_LINK&_x_ns_irmpgroupname="ag"%2C"US"&_x_ads_channel=impact&_x_ns_mp_value2=&_x_ns_mp_value3=&_x_ns_irmpname=Opera%E2%80%8A&_x_ns_irpid=1943907&_x_sessn_id=omisvmq0pl&refer_page_name=goods&refer_page_id=10032_1737387845676_2gcq9mb1ne

VCD cihazindan çıkan modül çok düşük güçtedir.
1- 6 v ta 3-4 A gibi bir güç alamazsınız

5v-9v ve ayarlı çıkış için gereken regülatörler 30-40v a kadar girişle çalışıyor yani direk kondansatörden sonra bu çıkışları alabilirim
2- Girişte 30-40 v çıkışta 5-9 v büyük kayıplar yaşanır. 40 v 9 volta dusürdugunuzde geride bekleyen 31 v ısıya dönüşecek, verimsiz bir enerji kaybı olacak
78XX regülatörler de girişlerin çıkışlardan bir kaç volt yüksek olması durumunda verimli dir. Yoksa kullanmayınız.

Ve diğer sorum ise 18650 pil için direk 5v çıkışına pil yuvasını ve bms bağlasam olur mu ? ve bu piller şarj olurken maximum akım mı çeker ? yoksa şarj etmek istediğim akımı yaptıgım akım sınırlayıcı üzerinden ayarlayabilir miyim ?
Sizin için Zor soru bu:
Zor tarafı
18650 piller şarj işlemlerinde başıboş bırakılamazlar.
Şarj kontrollü modüllerin mutlaka kullanılması gerekir.
Bu konuda forumdan her zaman bilgi alın.
Tek başınıza bilgilenmeden Şarj işlemi yapmayın.
lm317 li devre çok güzel ama bende yapacak yetenek ve bilgi yok.

Son düzenleme:
VCD cihazindan çıkan modül çok düşük güçtedir.
1- 6 v ta 3-4 A gibi bir güç alamazsınız

2- Girişte 30-40 v çıkışta 5-9 v büyük kayıplar yaşanır. 40 v 9 volta dusürdugunuzde geride bekleyen 31 v ısıya dönüşecek, verimsiz bir enerji kaybı olacak
78XX regülatörler de girişlerin çıkışlardan bir kaç volt yüksek olması durumunda verimli dir. Yoksa kullanmayınız.

Sizin için Zor soru bu:
Zor tarafı
18650 piller şarj işlemlerinde başıboş bırakılamazlar.
Şarj kontrollü modüllerin mutlaka kullanılması gerekir.
Bu konuda forumdan her zaman bilgi alın.
Tek başınıza bilgilenmeden Şarj işlemi yapmayın.
Teşekkür ederim hocam, yani kısacası girişte büyük ihtimal köprü diyottan sonra 24v luk bir gerilim elde edeceğim bunu 78xx regülatör ile sabitlemek mantıklı değil diyorsunuz değilmi. tek başına ayarlı bir regülatör kullanmam gerek verimlilik için. yani bu 78xx çıkışlarda yük bağlamadan bile bu kadar verimi düşürdüğünü anlıyorum bu dediğinizden.

2. olarak pilleri direk bağlamak gibi bir hata yapmayı zaten düşünmüyorum. haklısınız çok tehlikeli sonuçlar verebilir. ben daha çok lipo şarj modülü ile kaynaktan güç çekip şarj etmek üzerine demiştim. yani gerekirse tek pil bile bağlarım. şarj modülü olarak sanırım tpa lar vardı onlardan düşünüyordum. edinirsem denememde bir sakınca olur mu ? maalesef bir şekilde elimin de kendiminde alışması lazım. internette tonlarca video izliyorum , forumları okuyorum fakat pratikte herşey çok daha kompleks olabiliyor ve kaza riski artıyor maalesef okulda sırf teori ve uygulama 0.

Sizi bulmuşken bir sorum daha var , bu vcd trafosu 2 ayrı çıkış veriyor normalde söylemiştim. 1 çıkışı 10.5V diğeri 15 volt. o zaman ben bu çıkışları ayrı ayrı alıp 2 köprü yapsam ve 10v olanı 9v regülatör ile 78xx kullanarak sabitlesem ve 15 olanı ise 12v ile sabitleyip birde aynı yerden lm317 ile akım korumalı ve ayarlı olarak alsam. toplam çekebileceğim amper çok düşer mi ? yani 22 w gücü 15V kanalından zorlanmadan çekebilirmiyim ?

Ve aklıma takılan son şey ise voltajı dusursek bile bu cihaz güçsüz çok amper cekemeyiz doğru zaten ince tel belli yani ama bu 22w neye göre yazılmış o zaman ? 10v çıkışa göre mi yoksa 15v a göre mi oda kafamı çok kurcalıyor. yoksa direk 25.5v a göre mi ?

24v luk bir gerilim elde edeceğim bunu 78xx regülatör ile sabitlemek mantıklı değil diyorsunuz değilmi.
Kesinlikle verimli değil.
LM2596 Step down modül kullanmalısınız .
Verimlidir, enerji kaybınız olmaz. Ayarlı güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz .
suplay-modul-1-power-moduller-direncnet-66454-51-B.png

78xx çıkışlarda yük bağlamadan bile bu kadar verimi düşürdüğünü anlıyorum bu dediğinizden.
+1
2- TP4056 modül tek 18650 pil şarjı için yeterli dir. TP5100 modüller tek veya iki pili şarj edebilir. Modülleri edindiğinizde, forumdan bilgi alabilirsiniz.

TP5100 modül
e_In_Pakistan_fbfd09d4-de54-4580-9888-3d0f4b93e746.png

yazdığınız SMPS devre değil mi?
sac trafo ise resim ekler misiniz?
Önceki mesajlarımı smps devre üzerine yazdım. (SAC trafo ise, özür dilerim yanlış anlamış olabilirim.)

Son düzenleme:
Kesinlikle verimli değil.
LM2596 Step down modül kullanmalısınız .
Verimlidir, enerji kaybınız olmaz. Ayarlı güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz .
Ekli dosyayı görüntüle 113555

+1
2- TP4056 modül tek 18650 pil şarjı için yeterli dir. TP5100 modüller tek veya iki pili şarj edebilir. Modülleri edindiğinizde, forumdan bilgi alabilirsiniz.

TP5100 modül
Ekli dosyayı görüntüle 113556

yazdığınız SMPS devre değil mi?
sac trafo ise resim ekler misiniz?
Önceki mesajlarımı smps devre üzerine yazdım. (SAC trafo ise, özür dilerim yanlış anlamış olabilirim.)
Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. 18650 piller için dediğiniz modülleri inceleyeceğim. Evet trafo saç paket. smps değil. zaten smps istemediğim için lineer bir dc kaynak yapmak istedim buyurun fotoğrafı burada. kendinden sigorta ve anahtarı var. söktüğüm vcd eski ve ağır olanlardan. ve trafonun üzerinde yazam tek şey bu ve internette aratınca hiçbir bilgi çıkmıyor maalesef

Ekli dosyalar

• IMG_20250121_011159.jpg
    IMG_20250121_011159.jpg
    281.3 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_20250121_011207.jpg
    IMG_20250121_011207.jpg
    224.5 KB · Görüntüleme: 20
Firmaya özel üretim. İnternette bulamamanız normal. Bulsanız da farklı bir durum olmaz.
Trafodan rahatlıkla 1A enerji alınır. Motor vs çalıştırmayacaksanız, Genellikle elektronik işlemler için yeterli dir.

10,5 -0 sargıdan 12 V DC , +5 0 -5 DC volt güç kaynağı yapılır.

15-0 sargıdan da 0-12 volt ayarlı devre yapılır. Çokta güzel olur.
Ayarlı ve sabit güç kaynağı yapmak isterseniz.
https://320volt.com/deneyler-icin-ayarli-ve-sabit-voltaj-cikisli-guc-kaynagi/

Firmaya özel üretim. İnternette bulamamanız normal. Bulsanız da farklı bir durum olmaz.
Trafodan rahatlıkla 1A enerji alınır. Motor vs çalıştırmayacaksanız, Genellikle elektronik işlemler için yeterli dir.

10,5 -0 sargıdan 12 V DC , +5 0 -5 DC volt güç kaynağı yapılır.

15-0 sargıdan da 0-12 volt ayarlı devre yapılır. Çokta güzel olur.
Ayarlı ve sabit güç kaynağı yapmak isterseniz.
Şema gönderebilirim.
Hocam Allah razı olsun , Gönderebilme imkanınız varsa çok iyi olur. 10.5 sargidan 12V almak icin boost kullanmak gerekecek sanirim. yada +5 -5 önermiş siniz negatif voltaj kısmı sanırım op amplar ve ses uygulamaları için midir ? , Bu trafoyla 1 amper akım ve gerilim ayarlı ve 1 adet sizin gösterdiğiniz modül ile pil şarj ünitesi ve mümkünse sabit çıkışlı birşey yapmak çok isterim mesela sabit 5-9 ve 3.3 ama tabi verimli yapılabilir ise dediğiniz gibi.

Tekrardan teşekkürler hocam

Forum istatistikleri

Konular
130,866
Kullanıcılar
454,447
Son üye
iskeoewd

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri