Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Sayın Meraklı ;

Yanlışlık şurda , statistiki veriler tutulurken yanlış tutuldu. Şuan doğru tutulan istatistiklere ulaşmanız içinde bir kaç bin tl para vermeniz gerekiyor malesef.

Üzülerek söylüyorum ki söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Şimdi bizim çalışanlarımız mühendislerimiz çinden almanlardan daha mı kötü potansiyele sahip , tabiki hayır... Biz yapamazmıyız? hemde kralını en iyisini yaparız... Ama dediğiniz gibi olay dürüstlükte bitiyor. Bir örnek vereyim içinize sinmeyen bir türbin yaptınız pekala çalışıyor herşey güzel ; bir gece fırtına çıktı rulmanlar , kuyruk , kanat hepsi biryerlere dağıldı ve Allah korusun birisine isabet etti ne bileyim birilerinin arabasına zarar verdi vs... Bunun hesabını verebilecek birisi varsa bu sistem devam etsin..

Aslında türbinin bir çok aşaması var kanat , kuyruk , flans , altflans , rulmanlar, alternatör , varsa kömür bilezik sistemi , elektronik aksamı ...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
hoş bulduk sayın by lent. sayın Mehmet bey ile bir alternatör yapmıştık.konuştuğumuz forum ile anlaşmazlık olunca yollarımız ayrılmıştı. kendisi pek değerli biri oldugu icin cok sevdim.artı yüksek tercübelerinden eksik kalınca üzülmüştüm. bir yerlerde konu acacak diye tahmin ettigim icin formları tarıyordum. görünce cok mutlu oldum.

Arkadaşlar, yazıma sayın ortkzazaman arkadşımızın yazısını alıntı yaparak başlamak istiyorum.
Sayın ortkzazaman arkadaşımın da belirttiği gibi başka bir forum sitesinde 2007 yılından beri yardımlaştığımız, bilgi paylaşımı yaptığımız sitede kısır çekişmeler yüzünden (hatta küfürleşmelere varan hakaretler sonucu) o sayfada tüm yazılarımı silerek üyeliğimi iptal etmiştim. Bilgi paylaşımı yapabileceğim nezaketi elden bırakmayan, daha olgun kişilerin bulunduğu bu sitede yapmaya başladım.
2008 yılında açtığım "Gelin Rüzgar Türbini Yapalım " başlıklı konu ile bir çok arkadaşa yardımcı oldum sanıyorum. Rüzgar türbininde asıl önemli noktanın alternatör olduğunu anlayınca da bu başlığı açtım. 7-8 yıllık amatör çalışmalarımın tecrübesinde az çok bir şeyler öğrendim sanıyorum. Bilginin sadakası paylaşmaktır hadisinden yola çıkarak bildiklerimi naçizane paylaşmaya çalışıyorum.

Öyle akademik seviyelerde olmasa da amatörce bu işi yapmak isteyenlere yol göstermeye çalışıyorum. Elbette benim de bilmediğim bir çok konu var. Bilmediğim de bilmediğimi açıkça söylüyorum. Bildiklerimi paylaşmaya özen gösteriyorum.

Sayın Emre beyin kanatlarla ilgili formül isteğini sayın Orca17 öyle sanıyorum ki yanlış anlama sonucu hafifçe birbirini kırma noktasına getirmiş. Yaşça hepinizden büyük olduğumu sanıyorum. Beni bir ağabey olarak kabul ederseniz, sizlerden istirhamım, birbirimizi iyice anlamadan, dinlemeden hafif dahi olsa birbirimizi üzmemeye dikkat etmeniz.

Arkadaşlar, bilgisayarımdaki notları karıştıra karıştıra formülü nihayet bulabildim. Ancak sıkıştırılmış dosya şeklinde. Buraya nasıl vereceğimi bilmiyorum. Kopyala yapıştır yapıyorum olmuyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 
meteoroloji müdürlükleri günlük her yerde hava kayıtlarını tutmuyorlar mı. bir yıllık tutulmuş veriler tekrar bir araya getirlemez mi. veya günlük hava raporlarında rüzgar esme hızları var. bunlardan faydalanılamaz mı.

elbette bizim mühendis arkadaşların potansiyleli hele şimdiki zamanda çok daha iyi seviyede diyebiliriz. birde internet google gibi eskiden olmayan imkanlar var. oturduğun yerden konu ile ilgili binlerce makale bilgi çalışma tecrübe vs ye ulaşıyorsun yerli yabancı. müthiş bir imkan . bunlar beraber düşünüldüğünde inş. neler olur.

tabi turbin kazası dediğimiz olayın tüketici hakkı boyutu var. dediğiniz gibi insan hayatını riske eden boyutu var. hatta üreticiyi bile. belli standartlar olması lazım. ama bu hususta maalesef hukuk sistemmiz şöyle işliyor. bir konu hakkında -maalesef bizim memlekette böyle- bu işlerle ilgili olumsuz bazı olaylar yaşanıyor. sonra hükümet düzenleme getirmeye başlıyor ama iş işten geçebiliyor. yeni gelişen bir olayda eğer toplumda belli bir çevre tarafından etkilenme durumu yoksa hakkında düzenleme ye hemen gidilmiyor. onun için halkın veya konuya inananan kişilerin gerekli yasal hukuki düzenlemelerin yapılabilmesi için hatta şimdiden bazı standartlar oluşabilmesi adına gerek üreticiyi korumak gerek tüketiciyi korumak adına harekete geçilebilir. bir kurumsallaşma en basitinden dernek vs ile sesini duyurmaya çalışmak, enerji bakanından randevu alıp görüşmek ve bazı yasal düzenlemeler için faaliyette bulunma kayda değer olabilir. yenilenebilir enerji kaynakları derneği veya rüzgar türbini araştırma geliştirme yaşatma yayma derneği :). şaka bir yana günümüzde kurumsal bir yapı biraz daha etkili olabilir.

dernek olursa bu hususta ŞEFİMİZİ başkan yapalım diyorum . ne dersiniz şefim.
 
Son düzenleme:
sıkıştırılmış dosyanın içeriğindeki dosya ne şekilde şefim . resim mi word metni mi
 
Herkese iyi akşamlar ;
Sayın orca17 benim yazdığım ilk yazıyı muhtemelen gözden kaçırdığı için beni yanlış anlamış olması, bende okudu varsayarak onu yanlış anlamış olmamdan kaynaklanan bir bardak suyu doldurmayacak kadar küçük bir şey di sonrasında kendisi ifade etmiş durumu ve benden yaşcada büyük oldugu için bi saygısızlık yapmak asla istemem yani böyle şeyler arada olabiliyor herkese rahatsızlık verdiğimiz için özür dileriz eğer bi saygısızlıgım olduysada orca beyden özür dilerim.

Şefim eger rar şeklinde uzantılı ise direk upload edebilirsiniz değilse eğer rar kullanıyorsanız içine atıp upload edebilirsiniz. Eğerki bunlarda olmuyorsa upload.com gibi sitelere yükleyip link atmanoz gerekecek ki bu zahmetli olacak o yüzden sizide yormak istemem.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Dosya exe formatında.
 
sayın şefim alternatörde düşük dönmelerde bile çabuk gerilim elde etmek için çok kutuplu yapıyoruz. çok kutuplu olmasının akımın üretilmesinde olumsuz etkisi olurmu. teşekkürler
Gerilim ve akım doğru orantılı arttığı için olumlu yönde etki eder.
 
Dosya exe formatında.

O exe formatında olan uygulama mı acaba ? Yani o formül bir programdan mı ibaret ? Eğer öyleyse rar içine atmanız gerekecek sayın Şefim o yüzden ugrasmayın. Teşekkür ederim genede.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
dosya ya upload edilip paylaşılması lazım yada isteyen arkadaşlar ki 3 kişi isek doğrudan mail atılabilir.
 
Çok güzel bir program. Hem rüzgar türbini için hem de hidroelektrik santrali için hesaplama cetveli var.
Pencerelere istenilen değerleri giriyorsunuz HESAPLA deyince otomatik hesaplıyor. Güce ve rüzgara göre kanat hesabı var. Rüzgar ve kanada göre güç hesabı var. Bu programı bir şekilde burada vermeliyim.
İşin ilginç yanı, nereden indirdiğimi hatırlamıyorum. 2012 yılında indirmişim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,194
Son üye
akocatas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst