Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Aslında bu verdiğim şema ile cevap verecektim ama benim şema soldan sağa doğru 1. oyuktan başlıyor, yılmazın resminde ise 22. oyuktan başladığı için tarif etmekte zorlanırdım. Onun için kendi verdiği resimde tekrar numaralama yaparsa daha iyi anlaşırız.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
VEEEE MUTLU SON.

[video=youtube;3gp8Vbw55Lg]http://www.youtube.com/watch?v=3gp8Vbw55Lg[/video]
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok teşekkür ediyorum sayın hocam, sağolun. Allah razı olsun.
İnternette bir çok kişinin arayıp bulamadığı bir çalışma yaptım sanıyorum. Yabancıların yaptığı videolar var ama sadece bitmiş alternatörün çalışma videosu var. Baştan sona yapımını anlatan video yok.
 
Selamün aleyküm.Tüm videolarınızı tek tek izledim.Emeğinize ve ellerinize sağlık sağlık sn.ŞEF'im,oldukça bilgilendirici ve öğretici de olmuş.Böyle ender bulunan,öğretici yönüyle de,belki başka kaynaklardan da ulaşılması zor olan böylesine mükemmel bir kaynağı takdir etmemek elde değil.

Tüm yönleriyle,elektroteknik derslerinin bir uygulamasının (Özellikle motor sargılarının oluşturulması için,bir şablon kalıbın hazırlanması ve bunun stator oluklarına ince bir sarım tekniğiyle yerleştirilebilmesi kısmı) yapılabilmesi bağlamında,tüm video anlatımlarında,uzman olduğunuz bu konuya tam da damarından girmişsiniz.(Tv reklamlarında bir pvc borunun reklam sloganıydı bu hatırlarsanız) Tekrar çok marifetli olan bu ellerinize sağlık diyorum.Hayırlı cumalar.
 
Aleykümselam sayın binbaşı'm.
İltifatınız için çok çok teşekkür ediyorum, sağolun. Elimden geldiğince naçizane bir şeyler vermeye çalıştım. Bilginin sadakası paylaşmaktır düsturundan yola çıkarak, yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olacağını düşünüyorum. Bazı bilgileri yazmakla, tarif etmekle anlatmak, öğretmek mümkün olmuyor. Görsel bilgiye ihtiyaç oluyor.

Yapmak isteyen arkadaşların soru sormadan önce tüm videoları izlemelerini öneririm. Gene akıllara takılan sorulara memnuniyetle cevap vereceğimi bildiririm.

Hoşçakalın, Allaha emanet olun.
 
Motorun ölçüleri çok güzel ustam. 36 oyuklu, statoru uzun, rotor çapı geniş.
36 oyuklu motorda dediğin gibi toplam 18 bobin kullanılır. Mıknatıs sayısı ise 12 tane olur. Yukardaki yazımı tam okumadın galiba. Ayrıca videoda da anlatmıştım. Mıknatıs sayısı oyuk sayısının 1/3'ü kadar olur.
Yukarda verdiğin motor resmi üzerinde tekrar bir şeyler yazmanı isteyeceğim. O numara verdiğin uçların yanına bir de a ve b ilavesi yapın. Yani 1.faz a, 2.faz a, 3. faz a. Diğer uçlara da 1. faz b, 2. faz b, 3. faz b. diye belirtirseniz nasıl bağlantı olması gerektiğini daha kolay anlatabilirim.


sefim dediğiniz üzere a,ve b ekledim, saygılarımla.

ddd.jpg
 
alternatör stator şema.jpeg

daha kolay olananı bu 2. v3 fazlar böyle diğer oyuklara

bobini kalıba sararken ve oyuklara yerleştirirken buşekilde saracaksınız,
diğer değişle bobini kalıba sararken tel'in bir ucu haliyle altta kalıyor diğer ucu üstte kaldı, 2. bobine geçerken üstten çıkan ucu ister kes ister kesme 2. bobinin alttan başlar bu böyle devam eder.

ben nalburdan 2 adet keser sapı alıp ince testereyle 12 adet oyuk açtım kes bağla yapmadım tavsiye ederim
 
Son düzenleme:
Sayın x yılmaz.
Verdiğiniz numaralara göre 1.faz B, 2.faz B ile 3. faz A uçlarını birbirine köprülüyoruz.
1.faz A, 2.faz A ile 3.faz B uçlarını dışarı çıkarıyoruz. Yani 3 faz elektriği bu uçlardan alıyoruz. Son videoda gördüğünüz gibi bu 3 kabloyu 2 adet köprü diyotla doğru akıma çevirip bir artı, bir eksi olarak kullanıyoruz.

Resim üzerinde küçük bir değişiklik yapın. A işareti verdiğiniz uçların bobinlere giriş yeri nispeten doğru. Yani bobinlerin ortasından değilde kenarlarından giriş çıkış yaparsanız daha iyi anlaşılır. A işaretli yerler sol kenarında ise B işaretli yerleri bobinlerin sağ tarafından çıkış yapın.
Ya da şöyle anlatayım, 3.faz B çıkışını 1.faz A ile 2.faz A'nın ortasından çıkış yapın.
 
Sinan ustam.
İyi diyorsunda arkadaş bobin sarma konusunda henüz yeni. Sen işi kaptın tabi, öyle sarabilirsin. Şimdi önce bobin sarma ve yerleştirme mantığını bir öğrensinler inşaallah pratik yöntemleri de öğrenecekler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,562
Mesajlar
918,582
Kullanıcılar
450,562
Son üye
harverr5

Yeni konular

Geri
Üst