Profibus kablosu koparsa

İyi haberlerinizi bekleriz.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
erolgke ' Alıntı:
Yutrdışından bir firma.. elektrik tesisatı bitmiş durumda.

İtalyan mı acaba firma ? genelde bu tür hataları italyanlarda gördüm de. veya taşeron firma türktür tesisatı yapan .. bana sorarsanız güç kablosu ile profibusu kesinlikle yan yan geçirmeyinderim mutlaka arda tavada seperator olmalı. hayati önemi olan cihazlar varsa interlockların kesmesini acil durumlarda direk fiziksel olarak yapın derim. hem böyle soru işareti bırakan tesisatınız varmış hemde kopma ihitmali olur diye aklınıza geldiğine göre kesinlikle acil durum interlocklarını profibusla taşımayın derim.. iyi çalışmalar
 
Aklıma gelmişken söyleyeyim.Zannedersem işletme de proje tamamlanmak üzere.Bir değişiklik yapılamayacak ise mutlaka Profibus kablo shield lerin topraklanması gerek.Ama bunu yaparken toprak geçiş dirençlerini ölçün.Ve en önemlisi topraklamanız Dağıtım trafolarının yıldız noktası ile aynı yerden alınmış ise yeni bir topraklama yapmanız gerekecektir.

Ayrıca Profibus Parafudr kullanmanızı öneririm.Saygılarımla.
 
Herhangi bir değişiklik yok.Şuan proje kablolama tamamlandı. PLC giriş çıkışları ve profibus haberleşme kontrolü yapıyoruz. Bazı uçlar haberleşmediğinden biraz uğraştırdı. Projede bazı yanlışlıklardan ve takılan modüllerin montaj hatasından dolayı iki gündür habeleşme sorunu halletmeye çalışıyoruz.Kablolamayı türk firma yaptı başlarındada onların görevlendirdiği birisi vardı. Ben ilk gördüğümde uyarmıştım sonra aynı tavada ayrı köşelere almaya çalışmışlar. Pano içindeki kablo kanallarında resmen profibus kablosunu katlayıp sıkıştırmışlar. Niye böyle yaptınız dedim kesmek gerekirse pay olsun diye fazla bıraktık dediler. Şu an haberleşmede kablolamadan dolayı bir sıkıntı çıkmadı gerçi güç kablolarında enerji yok bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek. Profibus kablosu shildlarınada özellikle topraklanmasına dikkat ediyorum. Hayati önem taşıyan bir cihaz yok sadece makina duracak. Olmazsa onlar gittikten sonra hızını 1.5 Mbps dan 500 kbps a düşürürüm. Profibus parafudur nedir? Teşekkür ederim arkadaşlar.
 
Bu işinizi görür.
 

Ekli dosyalar

  • dp-lbf-1.34.rar
    70.8 KB · Görüntüleme: 96
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar bahsettiğim konu ile ilgili resimler ektedir. Profibus kablosunun bu şekilde döşenmesi uygunmudur. İleride başımızı ağrıtırmı? Profibus hızı 1,5Mbps. Değerli yorumlarınızı beklerim.
 

Ekli dosyalar

  • PHOT0001_1.JPG
    PHOT0001_1.JPG
    57.2 KB · Görüntüleme: 107
  • PHOT0002_1.JPG
    PHOT0002_1.JPG
    61.2 KB · Görüntüleme: 100
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hiç profesyonelce olmamış.Ama çalışır.Merak etme.

Burdan tam görünmüyor.Repeater ın ekran topraklaması yapılmamış gibi.
 
Resimde biraz bulanık çıktığı için anlaşılmıyor sanırım. Topraklamaları özellikle kontrol ediyorum. Teşekkür ederim.
 
erolgke ' Alıntı:
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için Profibus kablosu ile güç kablosunu aynı tavada döşemişler tava çıkışlarında bazı noktalarda temas bile ediyor. Bunun mesafesi min. ne kadar olması gerekirki sorun yaşamayalım ( Profibus hızı 1,5 Mbps )

Bahsettiğiniz problem bir çimento fabrikasında şantiye şefi arkadaşın başına gelmiş.Çözümü kablonun güzergahını değiştirmekte bulmuşlar.Tabi durumdan sonradan haberimiz oldu.Bunun yerine profibus kabloları için geliştirilen EMC ferrite leri kullanabilirlerdi.
 
Akadaşlar tüm çalışmalar tamamlandı makina yalaşık 1 haftadır çalışıyor. Herhangi bir sorun çıkmadı. Güzel bir iş çıktı. PLC projesi, yaklaşık 10 a yakın servomotor ve sürücü parametreleri, Scada ve 3 adet OP programları tamamlandı. Sadece iki adet CPU S7-300 master olarak kullanıldı için herikisinin birbiriyle haberleşmesş için çalışıldı. Fakat bir CPU nun birinde tek DP portu olduğu ve kendi slaveleri ile haberleştiği için bu işi yapamadık. Bunun için DP/DP Coupler veya CP kartı kulanılması gerekiyormuş. Bunlarn yerine bir CPU outputlarını diğer CPU nun inputlarına girerek çözdük. Allahtan 6 adet ınput gerekiyordu. S7300 ler birbirleriye DP portuyla master master haberleşmesi yapamıyor. Herikisnde MPI portu olup MPI üzerinden ayrı bir MPI şebekesi kurulması gerekiyor. Bilginiz olsun. Bu arada değerli fikirlerini esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst