Profibus kablosu koparsa

torex

Üye
Katılım
22 Eki 2006
Mesajlar
366
Puanları
1
Yaş
46
Merhaba,

Yeni kurulan bir fabrikamız var. Bütün sitem profibus ağıyla birbirine bağlı profibus hattının sonunda direncin ON olması gerekiyor. Şöyle bir sorum olacak eğer profibus hattı üzerinde kabloda bir kopuk olduğu zaman bu kopma yerinin sonrasındai profibus noktalarına ulaşamayacağız. Bu noktada kopma olduğu için direnç olmayacak profubus kablosu datalar sönümlenmeyip geri yankı yapar diye biliyorum. Öncesindeki slavelerle haberleşme konusunda bir sıkıntı oluşurmu?
Teşekkür ederim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Evet Mustak arkadasıma katılıyorum bırde programda profıbus haberlesme ıle ılgılı olan OB le, profıbus da herhangıbır hatada cpu yu stop moda gecırıyor bunada bakmak gerek

Iyı Calısmalar
 
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için Profibus kablosu ile güç kablosunu aynı tavada döşemişler tava çıkışlarında bazı noktalarda temas bile ediyor. Bunun mesafesi min. ne kadar olması gerekirki sorun yaşamayalım ( Profibus hızı 1,5 Mbps )
 
Uygulamada Profibus kablosu uzun mesafeler için kullanılmaz.Fiber Optik conduit daha güvenilirdir ve EMC problemi yaşamazsınız
 
S7 ' Alıntı:
Uygulamada Profibus kablosu uzun mesafeler için kullanılmaz.Fiber Optik conduit daha güvenilirdir ve EMC problemi yaşamazsınız

Arkadaşın dediğine katılıyorum.PRofibus OLM kullanmalısınız.Ayrıca ilk sorunuza da redundant OLM kullanarak çözüm bulmuş olursunuz.Başınız ağrımaz.

Yeni bir fabrikada neden böyle bir hata yapmışlar onu anlayamadım.Hangi firma yaptı otomasyon işini öğrenebilir miyiz.
 
Yutrdışından bir firma.. elektrik tesisatı bitmiş durumda. CPU 317-PN/DP CPU 30 a yakın Profibus ucu var. Bunların yarıya yakını ET200S kalanıda sürücü profibus mor kablo ile dolaşılmış. Çoğu yerde zarar görebilecek bölgelerde. Aynı tavadan güç kablosu ile profibus kalblosu yanyana temas bile ediyor. Ayrı üniteleri tek CPU kullanmışlar. CPU yu bir üniteden dolayı kapatmanız gerektiği zaman birbiriyle işleyiş olarak bağımsız olan ve çalışması gereken bütün üniteler gidiyor. OLM de fabrika içi tesisatta çok sık uç nokataları var eğilme büküle kopma sözkonusu pek kullanışlı olurmu? Ayrıca tesisat çekilmiş fakat deneler yapılmadı. Haberleşme hızı 1,5Mbps belkiş hızı biraz düşürerek ve repetar sayısını arttırıp tokraplamasını iyileştirerek sinyal kalitesini güçlendirebilirz. Benim asıl sorum güç kablosu ile ne kadar yakın gidebiliriz. bununla ilgile sorun yaşayan oldurmu ve indüksiyon ısıtma makinası profibus haberleşme kalitesini ne kadar etkiler. Şuan tesisat bitmiş durumda..
Teşekkür ederim cevaplarınız için
 
Profibus hatlarının enerji hatlarına uzaklığı için şu kadar yakın bu kadar uzak diyemiyoruz.Bunun sebebide enerji hatlarınızın sabit bir yüke sahip olmaması.

Bu nedenle eğer projenin başında iseniz.Benim tavsiyem OLM kullanmanız.Bunun için kullanacağınız kablo özel bir kablo olacağından kıvrımlar için problem yaşamayacaksınız.

Profibus kablosunda 60-65 dereceden sonra veri iletiminde problemler yaşayabilirsiniz
 
Bu arada uygulamada toplam 31 ad. node kullanılmış. Projenin başında değilim sadece dikkatimi çekti ve kablo döşeyenleri uyardım. PLC ve Scada programlama konusunda bilgi ve alışverişinde bulunacağım. Belki teslim alındıktan sonra ileride çıkacak sorunlarla uğraşacağım. Daha önce OLM kullanımı görmedim fakat kataloglarda gördüğüm kadarıyla OLM ler node başında ve bakırdan - FO FO dan bakıra her iki node arasında iki adet kullanılıyor sanırım. Şöyle bir uygulamada nasıl kullanılır sahada encoder ımız var profibusla haberleşiyor. Sahada encoderdan çıkıp encoder a giriyor. Burada OLM ye nasıl geçebiliriz. Node lara giriş çıkış yaptığı yerlerde çok keskin dönüşler yapılmış. Ayrıca OLM lerin çeşitli tipleri var sanırım sizin bahsettiğiniz plastik fiber optikli OLM iki çeşidi var P11 ve P12 arasındaki fark nedir. Bunların fiyatı ortalama 350 ile 450 Euro arasında değişiyor. gerekmez ama eğer hepsinde kullanalım dersek 60 adet 18000 Eoro fiyat çıkyor. FO kablo fiyatı ve kablolama dersek bayağ bir tuzluya çıkacak gibi gözüküyor.
 
Node başlarına koymayacağız.Bu doğru olmaz.Dediğiniz gibi epeyi de masraflı olur.PLC CPU DP den veya CP 342-5 ten Distributed IO (sahadaki grup slavelere) giden hatlar için kullanılılması daha uygun olur.Birbirine yakın birimlerde ise pb cable kullanırsınız.

OLM olarak Hirchmann, siemens veya helmholz kullanabilirsiniz.
 
Şuan proje firması ile devreye alma çalışmaları başladı. Bakalım sorun çıkacak mı? Profibus kablosunun manuelinde 10*R(kablo çapı) kadar dönüşe izin veriyor.Yani keskin dönüşler yapamıyosunuz. ama bunlar resmen kabloyu ikiye katlamışlar. Hadi hayırlısı ben haberdar ederim. Teşekkür ederim bilgilerin için
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,251
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst