PLC (s7-200) ile 'su seviye kontrolü' için sensör seçimi yardımlarınızı bekliyorum..

ripraprup

Üye
Katılım
17 Haz 2009
Mesajlar
22
Puanları
1
Problemimiz şudur;
Derinliği çok ta önemli olmayan bir su kuyusu var.ve bu suyu tahliye etmek için beş adet motorumuz var.Suyun derinliğine göre motorları sürmek istiyoruz.(Örneğin, su kuyusu maksimum doluyken 5 motor birden çalışsın,yarısına kadar doluyken 3 motor çalışsın su yokken hepsi dursun vs... istiyoruz.)
Bu durumda kullanabileceğimiz sensör çeşitleri nelerdir?Ultrasonik sensörlerin çok pahalı oldugunu göz önünde bulunduralım ve maliyeti düşük alternatifler üzerinde duralım lütfen...


Not:Bu benim bitirme projem olacak kısmetse...
 
Armut tip seviye flatörleri kullanabilirsiniz. Mesela 5 adet seviye için 5 adet seviye flatörü yerleştirirsiniz bunlardan alacağınız dijital sinyallere göre de motorları start/stop şeklinde kontrol edebilirsiniz.
 
öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim çok yararı oldu.Lakin birden çok sensör kullanmak yerine tek bir sensörde işi bitirmeye çalışıyorum.Flatör kullanmak benim için son çözüm olur.Biraz araştırdım flatörleri ama teknik yapısı hakkında biraz bilgi verirseniz sevinirim. Yani suyla temas edince mi aktif cıkış üretiyor veya başka bir mantığı mı var?Manyetik seviye dedektörü bu durum için kullanılabilir mi?ve son olarak su pompası yerine sembolik bir üniversal motor süreceğim.Elektrik süpürgesinden söktüğüm bir motor iş görür mü ve sürerken ne gibi ekstra komponentlere ihtiyacım olur?
 
Merhaba;

cift-zirhli-flator.gif


Örnek teşkil etmesi için bir flatör resmi koyuyorum. Flatörden 3 damar kablo gelir. Biri ortak uçtur, diğeri NO kontak diğeri ise NC kontaktır. Su seviyesi yükselip flatörü kaldırdığından kontakları konum değiştirir.
Eğer tek bir sensör kullanacam derseniz flatör sizin işinizi görmez, manyetik su seviye göstergelerini degazör yapılarında kullanılırken gördüm ama ben hiç deneme şansı bulamadım.
Gerçekten su basmayacaksanız sembolik olarak elektrik süpürgesi motoru yeterli olur kanısındayım, sonuçta seviyeye göre doğru sayıdaki motorun çalıştığını göstermek önemli.
 
daha az önce eski bir halı yıkama makinasından 2 motor elime geçti biri kuru temizleme için 1400W gücünde bir motor diğeri ise ıslak kullanımda su pompalayan dakikada 1.2lt su taşıyan 34W bir motor sanırım projemi bu durumda masrafsız gerçekleyebileceğim..Gerçekten çok yardımınız dokundu teşekkürler...saygılar
 
Seviye ölçümünde basınç ölçme ssensörlerinden de yaralanabilirsiniz.
Sonuçta kuyuda belli bir seviye su var iken belli bir basınç değeri, farklı bir seviyede ise farklı bir basınç değeri alacaksınız.

Buna göre istediğiniz sayıda seviye tanımı yapabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,254
Mesajlar
916,250
Kullanıcılar
450,075
Son üye
oodak

Yeni konular

Geri
Üst