Su seviye sensörü PLC algılamıyor?

spyx..

Üye
Katılım
23 Tem 2009
Mesajlar
64
Puanları
1
arkadaşlar PLC den anlayan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
Sulama amaçlı kullanılan 5MW gücündeki siemens pompalarını havuz su seviyesine göre devreye alıp çıkaracak seviye sensörü takılacak. siemens
zamanında bu işi yapması lazımdı ama yarım kalmış. ben yapmak istiyorum.
resmi dairede çalışşıyorum. siemensten yardım istedim bana bi şema gönderdiler bende bu şemaya göre bağlantımı yaptım ama kumanda panosundaki dijital göstergede bi değişiklik olmadı. sensör çalıştı. su seviyesini doğru gösteriyor. ama merkez kumanda panosundaki gösterge çalışmadı. şemaya göre yaptığım bağlantılarıda resimde göstermişim. +mA yazan 1 nolu mavi kablodan 0.2 mA ölçtüm. ölçü aletinin 4-20 mA ölçmesi lazım dedi ama istediği mA yok. Ölçü aleti de çok hassas değil. hata nerde olabilir?
plc de hata olabilirmi.?

kumanda panosu bağlantısı.

sensör bağlantısı

Siemens PLC mühendisinin gönderdiği şema


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Bağlantı projeye göre doğru, siz panodaki indikatöre odaklanın, gerçekten girişi 4-20 mA için mi ayarlı, avometrede 4-20 mA okuyamamanıza fazla takılmayın, şimdilik.
 
Son düzenleme:
sensör nasıl bişi sensörün çalıştıgını nerden anladın.sensörün üstünde göstergemi var.belki programla çıkışı kalibre etmen gerekiyordur.sensörün çalışması normal besleme voltajını verdinmi çalışır.ama senin projede yapman gereken ayarları dogru yapmış olman lazım.orda yazılan degerleri sisteme uygulaman lazım.
 
Son düzenleme:
Zaten sensörün ekranını fotoğraflamış, 2. 17 m seviye....doğruladığına göre kendiside metraj almış olmalı...
 
tamam sensör ekranında görmek ayrı bişi sensörün o çıkışı ma olarak yollaması ayrı bişi acaba ma olarak sensör ayarlımı bağlantılar ne kadar dogru.ölçümde 2 ma nasıl okuyor o zaman.normalmi o metrajda 0 ma değil tabiki.
 
sensör panodan 400 m uzaklıkta pompalanan su çıkış havuzunda. 24 v ile çalışıyor probe 24 v versiyon. sensörün çalıştığı resimde görünüyor zaten 2.17 m su seviyesini algılamış. metreyle ölçtüm sensör ile havuzdaki su mesafesi 2.17 doğru gösteriyor. zigzaglı göz işareti de katalogda yazıyor çalıştığının işareti. elimi sensörle su arasına koyduğumda göz işareti kayboluyor sadece zigzag çizgi kalıyor. oda katalogda yazıyor. birde çıt çıt diye ses çıkarıyor kalp atışı gibi elle dokunulduğunda titremesi hissediliyor.
indikator derken merkez panodaki göstergeyimi kasdettiniz. orda sensör bağlantısı olsun olmasın sürekli 2.65 m yazıyor. enerjisi var yani ama işte doğru göstermiyor ve motora otomotik start verme yok. PLC proğramlarından anlamıyorum şimdilik hiç uğraşmadım. siemensli arkadaş zamanında bütün ayarlamaları yaptığını söylemişti. PLC tipi S7 300 olması lazım ama cpu tipi nedir bakmadım. PLC içinde baktım 64 kb mmc kart vardı.

ek bi hatırlatma: plc mühendisi fazla yardımcı olmak istemiyor gibi anladım. takıldığım konularda yardımlarını beklerim diyorum telefonda diyorki gerekli bütün bilgileri verdim sana başka yardımcı olamam. telefonumu çaldırırsan cevap vermezsem kusura bakma diye. kırıcı konuştu biraz. onun için bu konuda sizden yardım istedim. aslında PLC konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. bizim başka yerlerde de PLC li çok pompa istasyonlarımız var yeni kuruldu. Naıl bu işi öğreneceğimi de bilmiyorum şimdilik. PC konusunda fena değilimdir. Dairedeki ve çevremdeki arkadaşlarıma donanım ve yazılım konusunda yardımcı oluyorum bilgim fena değil PLC konusunda da bi eğitim alabilsem çok güzel olacak. siemenscilerin pek yardımcı olmaya niyetleri yok gibi.
 
Son düzenleme:
anladıgım kadarı ıle sen sıhazı depo bosken 4 tam dolu ıken 20 ma gosterecek sekıllde ortamda kalıbre etmelısın
sıemes fırması eger eksık bıraktı ıse resmı bır yazı ıle amırlerıne olayı bıldır.
devletten para almayı bılırler ama ısı nıye eksık yaptılar
ayrıca size yapılan ısı kım teslım aldı bır arastır
ımzası varsa tam alsın
 
Pano tarafında gri ve siyah kablo birleştirilmiş(XB8 tarafında) ama emanet gibi duruyo sanki çıkmış gibi bir kontrol et.
4-20mA e karşılık 0- 265cm ekranda 2.65m yazdıgına göre kanal sürekli 20mA okuyo veya hiç bir bilgi gelmiyor, sen 2.17 gördüğüne göre oran orantıdan yaklaşık 15-16mA okuman lazım, dijital bir ölçü aletin varsa mA konumuna al, kademeyi 20 mA ye VEYA üstünde bir konuma al, probları mA ölçecegin şekilde ölçüaletine tak(burası unutulur önemli), göstergedeki 1 nolu mavi kabloyu sök, probun bir ucunu 1 numaraya diger ucunu mavi kabloya tut(seri bağla akım ölçüyoruz) bu çıkıştan akımı doğru okuman(15-16ma) lazım.
Eğer doğruysa aynı işlemi pano tarafından XB8 2 nolu klemensede uygula(mavi) orda da aynı akımı görmen lazım, göremiyorsan aradaki kabloda bir sorun var, görüyorsan PLC tarafında veya piyano pano tarafındaki göstergede bir sorun vardır.
Kablodan emin olmak istiyorsan yukarıdaki anlattıklarımı unut, XB8 den Siyah ve Maviyi klemensten çıkar boşta dursun, siyah göstergeden de 1 ve 2 yi sök uclarını birleştir, XB8 tarafından ölçü aletini Ohm veya kısa devre ölçme konumuna al(probları omaj konumuna değiştirmeyi unutma) düşük omaj veya kısa devre görmen lazım, görüyorsan siyah ve mavi sağlamdır. Yalnız bu işlemi mümkünse enerji altında olmadan yap, panoyu kapat yani değilse dediğim sıramalayla yap.
 
Son düzenleme:
SPYx, öncelikle Siemensin bu kadar lakayıt çalıştığını bilmiyordum, ancak proje mühendislerinin sık sık değiştiğine tanık oldum, size gönderilen o sayfayı, bir alt yüklenici, onlara fakslasaydı eminim mahkemeye verirlerdi, neyse konuya ilişkin olarak, öncelikle siemensin size yazılım problemleri bırakmadığını varsayıyorum, üsttede söylediğim gibi polaris cihazının katalog bilgilerinden bakabilirsiniz, anladığım kadarıyla belli bir aralıkta röle çıkışı vermesi lazım, öncelikle cihaz 0-10v mu giriş istiyor, neyse ona göre, giriş geliyormu, onu kontrol edebilirsiniz, girişinde değer varsa ve cihaz parametreleride ayarlı ise halada çalışmıyorsa polarisi arayıp fikir alabilirsiniz, konnektörlerindeki bağlantı projedeki bağlantıya uygunmu. Eğer girişte olması gereken değer yoksa, PLC den gelen bağlantıya bakabilirsiniz, aynı olay sensörden gelen 4-20 ma içinde geçerli. Sizin yapabilecekleriniz bunun gibi, saha gözlemleri, sorun çözülmezse Siemensin gelip işi bitirmesine yönelik, girişimlerde bulunun...bu tür projelerde zaten en önemli aşama analog testlerdir, bu yapılmadan iş teslimi bayağı işgüzarlık....
 
arkadaşım pano klemensinden ma gelen iki ucu sök.iki ucun arasına ma metreyi bagla seviyeye göre ma geldiğini görmen lazım eger oraya kadar normalse plc girişi veya programla alakalı bir sorunun vardır.normal bir ma görmüyorsan kablo ile sorunun vardır.bu firmalar işi teslim ederken tamam sonra sorununuz olursa çözeriz her türlü yardımcı oluruz derler ama sonuçta bu tip hareket eden firmalar olur.burdaki sorun ihale şartnamelerinin saglam yapılamaması sorunu.tabi kamuya ihale edilen rakamlarıda çok afaki olarak duyuyoruz.yazık.bu hepimizin sorunu.herkesi dürüst çalışmaya davet ediyoruz.mutlaka saglam firmalar var onlara lafımız yok...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,530
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst