PLC programlamada Normalde Kapalı Kontağı bir türlü anlayamadım

brtdncr12

Üye
Katılım
22 Haz 2016
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba ben yeni yeni PLC öğrenmeye çalışıyorum, kursa gittim ve bir kitaptan çalışmaya başladım. Fakat kapalı kontağın çalışma mantığını bir türlü anlayamıyorum, kurs biteli birkaç ay geçtiğinden hatırlayamadım da .Mesela kitapta bir örnek var diyor ki: bir makinenin enerjisi kesilince fren mekanizması çalışacaktır enerji geldiğinde fren duracak ve makina çalışmaya devam edecek. Çıkışı fren çözme olarak isimlendirmiş ve girişe kapalı kontak koymuş. Yani 0 durumundayken fren çözme çalışıyor ve fren mekanizması duruyor, sinyal verilip 1 durumuna geldiğinde fren çözme duruyor ve fren mekanizması çalışarak alet duruyor. yani enerjinin gelme durumunu bize 0 olarak vermiş ama 1 olarak verse yani başına açık kontak koysak daha mantıklı olmaz mı sonuçta enerjini gelmesini sinyalin gelip 1 olması gibi düşünsek olmaz mı?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
buton basılı değil iken nc kontaktan enerji geçer.Butona bastığında ayrılır ve iletim kesilir butona basılı tutuğun kadar iletim olmaz.
no kontakta ise buton baslı değil iken iletim yoktur.Butona basar isen iletim gerçekleşir.
 
o zaman bu örnekte elektriğin kesilmesini nc kontakta butona basılıp enerji geçmesi olarak mı düşüneceğiz hocam? yani normale göre ters düşüneceğiz doğru muyum?
 
Bir adet light anahtar düşünün (merdiven otomatiği veya zil anahtarı) bu anahtar bildiğimizin aksine ters çalışıyor olsun. Normalde siz butona bastığınızda zil çalışır bıraktığınızda durur. Bu da tam tersi, zil sürekli çalar butona bastığınızda zil durur. NC kontak kabaca budur.

Kullanım alanı çok fazladır, tamamen sizin tasarladığınız sisteme göre.

Saygılar....
 
normalde kapalıdır üzerine bir iş verildiği zaman açık durumuna geçer...
 
makina çalışır iken çalışma sinyali yardımı ile motor firen rölesi çekerek no konuma geçer.bu konumda motor freni pasiftir.Stop konumunda röle enerjisi kesildiği için nc kontağından iletim olur ve fren çeker aktif olur motoru kilitler.
 
Aslında anlamamanızın nedeni PLC deki sorgulama mantığını bilmemekten kaynaklanıyor, PLC ; dijital girişlerine gelen sinyale bakar yani onun için kontakmış, sensörmüş, termikmiş önemli değildir. Programlama yapılırken PLC girişinde sinyal var mı? Sinyal yokmu? sorgulaması yapılır.
PLC programlarken sen ilgili girişte "sinyal var mı?" testi yaparken Ladder için " I I " işaretini koyarsın, ST dili için "AND " komutu aynı sorguyu sorar. Sinyal yok mu? sorgusu için " I/I " ladder için, STL dili için "AND NOT" Sinyal yok mu sorgusunu sorar.
Dış dünyada 24 Volt üzerinden NC kontak PLC girşine bağlandığında(bu NC nin PLC için bir anlamı yok) PLC girişine sürekli sinyal gelecektir.
Senin için o girişin sürekli sinyalde olması önemliyse "I I" komutuyla test edersin, yada o girişin(veya çıkışın) sinyalinin olmaması önemliyse I/I şeklinde sorgularsın.
Örnekle anlamaya çalışalım;
I0.0 Acil Stop(Elektriksel NC kontak PLC girişine bağlı, butona basılmamışsa girişte sinyal var)
I1.0 Reset sinyali (Elektriksel olarak NO kontak PLC girişine bağlı) olsun

STL veya ladder dilinde acil stop alarmı yazmak istersek
Kod:
AND NOT I0.0     // Sinyal kesil di mi? Acil stopa basıldı mı? I/I  kontak(ladder)
SET  MX.Y    // Alarm var

AND I0.0      // Sinyal var mı? Yani Acil stop butonu çözüldüyse, ladder  II sorgusu)
AND I1.0      // ve Reset sinyali var mı?  Yani resete basıldı mı? ( Ladder II sorgusu)
RESET MX.Y     // Sorgulama sonucu doğruysa Alarmı sil
Yukarıdaki örnekte Alarm Set işlemi için; Acil Stop sinyalinin kesilmesi yani olmaması önemli, Alarm Reset işlemi içinse sinyalin var olması VE resetlenme işleminin sorgulanması gerekir.

Ladder için aynı alarm sorgulaması şekildeki gibi
58624
 

Ekli dosyalar

  • Emergency.PNG
    Emergency.PNG
    2.9 KB · Görüntüleme: 78
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst