PLC problem. Mov komutları ile ilgili

ozanos

Üye
Katılım
27 Ara 2012
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
27
merhaba arkadaşlar

benim mov komutlarını kullanarak bir basketbol sahasındaki saniye gösteren ekranı kontrol etmem isteniyor

buton 1 e basılınca 24 den geri doğru saymaya baslıcak istediğimde durdurucam sonra tekrar kaldı yerden devam edecek 0 landıgında resetliyip birdaha yapıcam

ama mov ları kullanarak yapmam isteniyor

yardım ederseniz sevinirim
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Kardeş Move komutu taşıma komutudur. Yani bir adresteki datayı başka bir adrese yazmaya yarar.
Senin projende. Buton 1'e basıldığında hem bir biti set ederek Timerın (zaman rölesi) çalışmasını başlatacaksın. Hemde daha önceden bir adreste tuttuğun değeri Move komutu ile (burada 24, 240 veya 24000 olabilir PLC timer öznürlüğü ile alakalı) zaman rölesi set değeri olarak atayacaksın.
 
nasıl halletin bizde bilgilenelim.
 
tabiiki.

öncelikle hakem butona bastıgında kalıcı tip zaman rölesi [ TMR] saymaya baslıyor top dışarı filan çıktıgında butona tekrar basıyor ve duruyor butona bidaha bastıgında tekrar saymaya başlıyor.
burayakadar kolay zamanlayıcımız Msn [ milisaniye ] oldugu için 24sn = 240 mili saniye. yani biz zamanlayıcıdaki değeri 10 a böleceğiz Div komutu ile Zamanlayıcıyı 10 sayısına bölüyoruz ve sonucu herhangi bir sanal hafıza bölümüne yazdırıyoruz örneğin D000 fakat bizim bu rakam 1 den baslar 24 e kadar gider bir basketbol maçında istenilen sayma işlemi 24 den 1 e doğru olmalıdır.

işte ozaman D000 a yazdıgımız bölme sonucunu SUB [ çıkartma komutu ile ] 24 rakamını D0000 dan çıkartıp D0001 e yaz diyoruz ve yazılan rakam 1 den baslamısoluyor yani: 24-1=23 24-2=22 bu böyle 0 a kadar gidiyor ve biz bu sonucu nerede görmek istiyorsak artık örneğin bir skor borttaki panelde PLC ile paneli haberleştirip Mov komutu [taşıma komutu] ile Plc çıkışına yaz diyoruz orada binaty[2lik sistemdeyazacaktır ] panelde bir kod çözücü [ decoder] ile 10luk sayı sisteminde görürüz :)

eğer top rakibe geçtiyse diyede 24 ün baştan başlaması için Kalıcı tip zaman rölesi [TMR] nin reset i için bir buton koyuyoruz.

güzel anlatabildimmi bilmiyorum eğer kusrumuzolduysa affedin ben daha yeniyim :)

l36bu.png



Saygılar... selamlar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst