Pic İçine Anolog Olarak % volt Nasıl Gönderebiliriz?

ankopat00

Üye
Katılım
10 Nis 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
SeLamun ALeyküm.
Arkadaşlar Size Bir Sorum Olacak. Arkadaşlar Mesela PIC'in Data Girişine Anolog Olarak 0-5 Arası Gerilim Veriyoruz. Ancak PIC Kendini Korumaya Aldığı İçin Maksimum 3,75 Volt Değerini Algılıyor. Bunu Nasıl Bir Yöntem İle PIC 'in 5 Volt yada Fazlasını Algılamasını Sağlayabiliriz. Şimdiden Vereceğiniz Cevaplar İçin Teşekkür Ederim. Keyifli Forumlar
 
SeLamun ALeyküm.
... Arkadaşlar Mesela PIC'in Data Girişine Anolog Olarak 0-5 Arası Gerilim Veriyoruz. Ancak PIC Kendini Korumaya Aldığı İçin Maksimum 3,75 Volt Değerini Algılıyor.
Aleyküm Selam.
Yanlış bilgi veriyorsunuz. Picin kendini korumaya alması diye bir şey yok. Data girişine analog sinyal veremezsiniz. Verseniz de ya 0 ya da 1 algılar. Hangi voltaj seviyesinden sonra 1, ve hangisinin altında 0 algılanacağı datasheetlerde yazılıdır.

Siz analog bilgi okutmak istiyorsanız önce Analog portu olan picleri kullanacaksınız. analog port PortA dır. Hangi bacaklarını kullanacaksanız o bacaklarını analog giriş olarak tanımlıyorsunuz ayarlarında. Ondan sonra okutmak istediğiniz kanalı seçip okuma işlemini başlatıyorsunuz. 0-5 volt arasını size 0-1023 arası (10 bit ise ADC) bir sayı olarak verir. Her zaman aynı sayıyı okuyamayabilirsiniz, kaynaktan gelen gürültüler nedeniyle.
 
PORTA dışında da analog ölçüm yapabilen ayarlanabilir analog girişlere sahip pic'ler de var. çok sayıda analog ölçüm yapılacaksa 18F serisinden pic'lere de göz atılabilir. Onlarda PORTB v.s. de analog olarak ayarlanabiliyor.
 
PORTA dışında da analog ölçüm yapabilen ayarlanabilir analog girişlere sahip pic'ler de var. çok sayıda analog ölçüm yapılacaksa 18F serisinden pic'lere de göz atılabilir. Onlarda PORTB v.s. de analog olarak ayarlanabiliyor.
Ecet haklısın. 18F serisinin nanowatt teknolojili olanlarında 13 analog girişi vardır. Diğerlerinde (eskilerde) 8 giriş.

Birde 18F4523 gibi modellerde 12 bittir ADC.
 
evet haklısınız ama benim sormak istediğim aslında bu değildi.programda analog girişler 10 bit lik bir adc için yaklaşık 3.7 voltun üzerini görmüyor yani aslında 3.7 volttan sonra sıfırlanıp sanki 0V varmış gibi davranıyor. 4.7 V da da 1 V varmış gibi davranıyor.böyle bir sorun daha önce hiç karşılaşmamıştım.çıldıracağım. allah rızası için biri yardım etsin. Brown -out reset ile bir ilgisi varmı.? keyifli forumlar
 
Yazılımı görmeden ancak böyle bir şey mümkün değil diyebilirim. Yazılı görünce de hatanı gösterebilirim.

A portunu ANALOG (comparator değil analog giriş) olarak tanımladıysan sorun olmamalı. Avometre ile porta uygulanan gerilimi takip edebiliyorsunuz değil mi? Yani 3.7 volt dediğiniz değeri hariçten ölçüyor olmalısınız.
 
kodları paylaşırsanız soruna bakılabilir
 
tam olarak bugun aklima gelen v bir arkadasimla beyin firtinasi yaptiktan sonra buldugumuz cozumden bahsedecem.arkadasim icin digital voltmetre yapacaktik.bu durumlarda 5Vun uzerini okuyamiyorduk.bunun icin 20k lik potansiyometrenin porta girilen kismini 1k kalan kismini ise topraga gonderdik.bir nevi gerilim bolucu hatta tam bir gerilim bolucu olarak kullandik.okunan gerilim 1klik kisma dusen gerilim oldu.simdi gelelim 5v ustu icin diyelim ki 10V bir gerilim var bu gerilimi gerilim dusumu methodundan 1k lik kisma o.5 volt olarak gonderiyoruz.programda ise cikan sonucu 20 ile carpip lcdye gonderiyorsuz bu sayede tap olarak 100V dc gerilimi olcebiliyoruz.umarim anlatabilmisimdir.
 
aklima yeni geldi onu da soyleyeym oncelikle pici guc kaynagina bagladiktan sonra kac volt gerilimin pice geldigine bak eger 5 v ise sorun yok ama unutma ki pic 3V ile de calisir.cunku lojik 1 demek 2.5 voltun ustu gerilim demektir.bunun alti ise logik 0 olur.
 
slm millet 18f4550 ile adc donusumu yapacagım ama pc veri geldiginde sıfır degeri gozukuyo ornek olan elinde veya yardım edebilecek biri var mı???
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst