pestil serme mak. yardım

güvenç

Üye
Katılım
20 Ocak 2011
Mesajlar
88
Puanları
1
Arkadaşlar;
3-4 aylık bir süredir hobi olarak bir çalışma yapıyorum. Çalışmamın ismi “PESTİL SERME MAKİNASI”’dır. Çalışmanın daha net olarak anlaşılması için bazı açıklamalar yapmak istedim.

  1. pestil nedir, geleneksel pestil serme işlemi nasıl yapılır?
Kış günlerinin vazgeçilmez yiyeceği olan pestil Taze dut suyu(dut’un ezilmesi ile elde edilir), Su, Un bileşenlerinin belirli şartlarda kaynatılarak hazırlanan koyu kıvamlı sıvının(herle) bez kumaşlar üzerine serilerek kurutulur. Kurutulan madde destelenerek yemeye hazır hale getirilir.Benim ilgilendiğim nokta koyu kıvamlı sıvının(sıvı sabun veya kadayıf hamurundan daha koyu kıvamlı sıvının bez kumaşlar üzerine serilmesi kısmı; bu kısım geleneksel olarak şöyle yapılır: 80x150 cm lik kumaş tezgah üzerine serilir daha sonra kovaya doldurulan koyu kıvamlı sıvı kumaş üzerine yavaşça dökülür ve kevgir(altı delikli aşçı kaşığı) ile kumaşın tüm yüzeyine eşit ve ince olacak şekilde yayılır. Evet ben bu serme kısmını bir makine ile otomatik olarak yapmak istiyorum.Bu amaçla bu çalışmayı yaptım.
2)Ve pestil serme makinası ile ne amaçlanmaktadır?
Uzun ve zahmetli olan pestil serme işlemini yorucu olduğundan mahalle halkımız tarla ve bahçelerindeki dutları değerlendirmiyor veya tam değerlendiremiyor.çoğu dalında bırakılıyor. Bu makine ile serme zahmetinden kurtulmuş olacağız. Ve dutları israf etmemiş olacağız.

Bu çalışmada bir yürüyen bant(konveyör) yaptım. Bu bandın üzerinde içine herle konulan bir hazne var bu haznenin ortasına 1” lik bir boru ile sıvı akıyor ve aşağıya gelince T şeklinde 2 ye ayrılıyor.Bu borunun üstünü 1 cm lik deliklerle deldim ; borudan sıvı akışını kontrol eden bir pnomatik aktuatörlü 5\2 vana kullandım.Ama dediğim gibi bu deliklerden akan sıvı 80*150 lik kumaşın üzerine düzgün şekilde serilemedi.Yani kumaşın tüm yüzeyine eşit miktarda yayılamadı.
Boruyu T şeklinde yapıp kesmek yerine kadayıf makinelerinin hamur haznelerinin ki çıkışı gibi bir şey yaptırmak mümkün mü?

Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,969
Son üye
kdrtkn

Yeni konular

Geri
Üst