Pervane Dönme Hızını Bilgisayara Aktarmak

kutsalkaan

Üye
Katılım
22 Ağu 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Herkese selamlar, yapmam gereken proje kısaca şöyle: bir pervane var, bu pervanenin dönme hızını USB porttan bilgisayara aktarıyorum ve bilgisayarda bir yazılım bu değeri nette bir veritabanına IP ve zaman bilgisiyle beraber yazıyor.

Yazılım kısmıyla ilgili bir sıkıntım yok fakat donanım kısmında birkaç sorum var, çok genel cevaplar bulabilsem yeterli olacaktır, detaylara araştırma yaparak inebilirim.

* Pervane dönüş hızını voltaj değerine çevirmek için hangi parçayı/parçaları kullanmam gerekiyor?
* Bu voltaj değerini mikrokontroller kullanmadan USB'den bilgisayara aktarmak mümkün olabilir mi? Mikrokontroller kullanmak istemiyoruz çünkü devrenin dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir hobici tarafından kolayca kurulabilir olması gerekiyor.

İlginiz için teşekkürler, yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
 
Dönüş hızını voltaja çevirmek için sanırım jeneratör kullanmam gerekiyor. Bu işi görebilecek küçük boy jeneratör bulabilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Dönüş hızını voltaja çevirmek için sanırım jeneratör kullanmam gerekiyor. Bu işi görebilecek küçük boy jeneratör bulabilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

dönüş hızını voltaja çeviren alete takogeneratör deniyor ve çıkışından 0-10v gerilim elde edebiliyorsunuz
 
Taner cevabın için çok teşekkür ederim. Takogeneratör tam da aradığım şey fakat fiyatının 60-80 dolar olduğundan bahsediyor internette, doğru mudur? Acaba teyp motoru kullansam ölçüm yapabilir miyim? Bildiğim kadarıyla sabit mıknatıslı motorlar da jeneratör görevi görebiliyor?
 
Analog veriyi, bilgisayarin standart donanimi ile nasil alacaksin?
Analogu hic karistirmasan bence daha iyi
 
Emrah selam, sadece dijital olsa daha kolay tabii ama bir şekilde dönme hızını bulmam gerekiyor, bunu yapmak için de jeneratör türü bir parça geliyor aklıma. Bir AD dönüştürücüyle voltaj değerini dijitale çevirebilirim.

USB bağlantısı için de USB-Paralel veya USB-Seri çevirici kullanılabilir diye düşündüm, bu parçalar pek pahalı değil ve her yerde bulunabiliyor. Araya mikrokontroller koymadan ADC'nin çıkışını USB çeviriciye yollayabilir miyim, bunu araştırmam gerekiyor.

Sabit mıknatıslı motorların dönüş hızına göre farklı voltaj meydana getirip getirmediğini de bilmiyorum. Bilen varsa ve yardımcı olursa mutlu olurum.

Herkese iyi pazarlar:)
 
Standart/piyasada bulunan urunler kullanmak istersen araya analog girisi olan bir PLC koyup seri veya USB portundan degeri alabilirsin.

Motor milinin her turunda 0-1 degerleri alan bir duzenekle bilgisayardan saydirma yapabilirsin. Cok saglikli olmasa bile yakin bir devri degeri verir.

Enkoder kullanilabilir.
 
teyp motorunu dinamo olarak kullanabilirsin.Uçlarından alacağın gerilim aşağıdaki bağıntıdan bulunabilir.

E=(manyetik akı x kutup sayısı x devir sayısı x iletken sayısı ) / (60 x paralel kol sayısı)

manyetik akı-kutup sayısı-iletken sayısı ve paralel kol sayısı sabit olduğuna göre;

teyp motoru basit bir çözüm.Ancak encoder kullanırsan motorun devrini daha kolay ve sağlıklı digital şekilde bulabilirsin.500 palslik bir encoder işini görecektir.Önemli olan yazılımda devir/dakika işlemini doğru yaptırabilmek.

devir sayısı direkt gerilim ile ilişkilenir.
 
Bu projeyi iki farklı şekilde tamamladım. Bir çözüm microcontroller (PIC16F628A) içermiyor, diğeri içeriyor. Pervane olarak eski bir PC'den söktüğüm CPU fanını kullandım.

PIC'siz çözüm:

1) CPU fan'ının pozitif çıkışını ADC0804'e, negatif çıkışını ise güç kaynağının (-) kutbuna bağladım.
2) ADC0804'ün 8 bit'lik paralel çıkışını 74157 serisi Quad 2-in-1-out Multiplexer'a bağladım.
3) 74157'nin 4-bit'lik çıkışını seriye gönderebilmek için iki adet MAX232 entegreden geçirdikten sonra seri port'un CTS, DSR, DCD ve RI giriş pin'lerine bağladım.
4) ADC0804'ten okuma yapmak ve Multiplexer'daki seçimi yapmak için seri port'un RTS ve DTR çıkış pin'lerini kullandım.
5) Bu şekilde seri port kullanarak paralel okuma yaptım. PC tarafında topladığım 8 bit'lik veriyi ondalığa çevirerek network üzerinden sunucuya transfer ettim. USB-seri çevirici seçiminde de FTDI tabanlı çevirici tercih etmek gerekti. FTDI çeviriciler tüm pin'leri desteklerken bazı diğer çeviriciler tüm pin'leri çalıştırmıyor.

PIC'li Çözüm:

1) CPU fan'ının pozitif çıkışı ADC0804'e, negatif çıkışı ise güç kaynağının (-) kutbuna bağladım.
2) ADC0804'ün 8-bit'lik çıkışını PIC16F628'in A port pin'lerine bağladım.
3) ADC0804'ün bağlantılarını free-running-mode'da çalışacak şekilde yaptım. Bu şekilde okuma yapmak için herhangi bir sinyale gerek kalmıyor.
4) Okuduğum veriyi PIC'in seri iletişim desteğini kullanarak MAX232'den geçirdikten sonra USB-Seri çeviriciye gönderdim.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
tda 1085 c entegresini data sheet lerden incele uygulama devrelerinide tako jenaratörleri ile ceşitli uygulamalar yapılabilinir.fiatıda cazip 1.17 $
 

Forum istatistikleri

Konular
128,192
Mesajlar
915,735
Kullanıcılar
449,967
Son üye
Gokhanttu

Yeni konular

Geri
Üst