paralel kabloda akım taşıma dengesizliği

teknoseko

Üye
Katılım
24 Ara 2007
Mesajlar
257
Puanları
1
Yaş
39
600 a. alıcı için her faza 2 adet 240mm2 nyy kablo çektik ve sorun kablolar aynı kesit ve aynı uzunlukta olmasına rağmen birbiri ile aynı fazdaki paralel iki kablo birbirinden farklı akım çekiyor bu gibi uygululamalarda sac kanal üzerinde kabloyu ne şekilde çekmemiz gerekir. paralel kabloda akım taşımayı nasıl dengeleye biliriz aynı.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
% kaç bir dengesizlik var?
Kabloları ölçtünüz mü, yoksa aynı yerden başlayıp aynı tavayla aynı yere bağlandığı için mi kablolar aynı boyda dediniz.
 
1*240mm olarak 6ad.faz 2ad.120mm nötr cektiyseniz tava üzerinden mutlaka kabloyu tava içinde klipslerken sanki 3*240+120mm kablo cekmişşiniz gibi olmalı aksi durumda kablo yüke cıkarsa kablo tavasında ötme+tavada ısınma tavada e.m.k oluşur ayrıca paralel cekilen kablolar aynı boyda olmalıdır yoksa akım ölçümünde farklı degerler alırsınız.....bu degerler %10 u geçmiyorsa sıkıntı olmaz.kolay gelsin
 
öncelikle konu ile ilgilenmdiğiniz için teşekkür ederim şimdi olayın aslı şöyle 6 ad 1*240 nyy kablo + 120 nötr her kablo adedinin uzunluğu aynı çünkü tava üzerinden düz bir yolu takip ederek alıcıya gidiyor maximum en fazla aralarında 5 ila10 cm arasında bi boy farkı olabilir.
kablolar tava üzerinde eşit aralıklar var ve sanırım bu yüzdendir tam yükte tavada titreşime yol açıyor bunu demet halinde yani sayın ekrem.kolu nunda dediği gibi 3*240+120mm kablo çekiyormuşuz gibi demet şeklinde denedik bu seferde ısıya neden oldu paralel iki kablodaki akım farkı %50 oranında.
 
Bağlantı yerlerini iyi kontrol ettiniz mi(gevşeklik olabilir) veya kabloların herhangi birinde sert bir dönüş varmı?(Diğerinden farklı olarak)
 
bağlantıda kesinlikle bir sorunyok çünkü bizde bu şüphe üzerine bağlantıları bara ve aylıcı kısmından söküp tekrar bağladık.
 
Peki yük dengesizliği 3 fazı taşıyan kabloların hepsindemi var?Yani 3 kablo fazla, diğer 3 ü daha azmı akım geçiriyor?
 
ortalama her fazda % 50 akım dengesizliği mevcut
 
Kablonun içinde üreticiden kaynaklanan bir ek olabilir ve buda akım farkına sebep olabilir. Ancak ölçüm yaptığınız cihazlarda da ölçüm hatası da olabilir.
 
Kablonun içinde üreticiden kaynaklanan bir ek olabilir ve buda akım farkına sebep olabilir. Ancak ölçüm yaptığınız cihazlarda da ölçüm hatası da olabilir.

Evet pensampermetre ile ölçüyorsanız kablolarda birbirine çok yakınsa ölçüm hatası olabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,660
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst