Oto amfi ters bağlantı sonucu yandı

goktug.59

Üye
Merhaba Cadence 1600.1 D class bi amfim var. Dalgınlık sonucu artı ile eksiyi ters girip amfiyi yaktım.
Amfide 4 adet MUR1620CT, 12 ader IRF3205, 8 adette IRF640N mevcut.

IRF640Nleri ve 3205leri karttan tamamen karttan söküp voltaj verdim ve amfi açıldı. 3205ten 1 adet taktığımda amfi kırmızıya düşüyor ve şase yapıp mosfet aşırı derecede ısınıyor tırtırtır ses yapıyor.

3205leri sökmeden Mur1620ctleri söktüğümde amfi yine sıkıntısız açılıyor. Nerede sıkıntı olabilir?

Mosfette bulunan siyahlığa kanmayın bu daha çalışırken söktüğüm bir fotoğraf, siyahlıklar tahminimce egzoz pisliği.

20260109_005848.webp

Yeni takacağınız elemanları yerine koymadan bağlantı yuvalarından voltage drop ve omaj ölçümü yapın. Aynı mosfetler için farklı değerler almamanız lazım. Yapılabilecek en kötü arızalardan biri olmuş. Kart komple incelenmeden eleman değişimine dalmayın.

Merhaba Cadence 1600.1 D class bi amfim var. Dalgınlık sonucu artı ile eksiyi ters girip amfiyi yaktım.
Amfide 4 adet MUR1620CT, 12 ader IRF3205, 8 adette IRF640N mevcut.

IRF640Nleri ve 3205leri karttan tamamen karttan söküp voltaj verdim ve amfi açıldı. 3205ten 1 adet taktığımda amfi kırmızıya düşüyor ve şase yapıp mosfet aşırı derecede ısınıyor tırtırtır ses yapıyor.

3205leri sökmeden Mur1620ctleri söktüğümde amfi yine sıkıntısız açılıyor. Nerede sıkıntı olabilir?
Mur tipleri ölçüp ona göre hareket et, ölçüm yapmayı biliyorsundur değil mi?

Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Amfiyle uğraşa uğraşa deli oldum o gün kaldırdım bir kenara. Şimdi tekrardan uğraşmak istedim. Güç katına baktığımda pek bir devre elemanı bulunmuyor. Tam girişte bir adet düz takılı kart var. Üstünde çeşitli zener diyotlar v.s dirençler falan var bir adette TL494C entegresi var.

Şu anda kart üstünde herhangi bir mosfet takılı değil iken üst tarafın mosfet bağlantı yerlerinden ölçtüğümde herhangi bir kısa devre yok iken alttaki mosfetlerin bacaklarını ölçtüğümde 2 bacak arasında kısa devre mevcut. Bu arızanın ses giriş tarafına yani RCA giriş tarafına sıçrama olasılığı var mıdır?

Kart üzerinde sadece MUR1620CT'ler takılı. Eğer sorunun ana kaynağını bulabilirsem komple mosfet değişimi yapacağım. Normal amfi çalışıyorken de sürekli amfide kesilme mevcuttu kırmızı yakıp duruyordu.

Alt tarafın mosfet bağlantı kısımlarındaki kısa devre sorunu için başta attığım kartı yerinden söküp tekrardan kontrol edeceğim.

Ekli dosyalar

• 20260216_210145.webp
    20260216_210145.webp
    105.4 KB · Görüntüleme: 18
  • 20260216_210153.webp
    20260216_210153.webp
    233.4 KB · Görüntüleme: 18
  • 20260216_210202.webp
    20260216_210202.webp
    261.8 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Uzun süreden sonra tekrar merhaba. Bugünlerde yine amfi ile uğraşasım tuttu yine başladım uğraşmaya.

Kartın ölçmediğim yeri kalmadı bir sıkıntı gözükmüyor.
Yapay zeka desteği ile baya bi yol gittim ölçümlerimde kart üzerinde bir sıkıntı görünmüyor.

irf640n(çıkış) tarafını komple söküp iptal ettim.

Kartın sağında 2 adet MUR1620CT solunda 2 adet MUR1620CTR var.

IRF640N ve IRF3205'ler sökükken MUR1620'ler takılı şekilde voltaj verdiğimde amfi açılıyor mavi yanıyor,

IRF3205'ten karşılıklı şekilde 2 adet veya 1 adet taktığımda amfi kırmızı yakıyor, 3205'ten hızlı şekilde tırtırtırtırtır ses geliyor yanacak derecede ısınıyor, amfinin mavi ışığı da bu tırtırtır sesiyle beraber senkronize şekilde göz kırpıyor.

3205'i multimetre ile ölçtüm bir sıkıntı gözükmüyor, yapay zekaya sorduğumda yarım arızalı olabileceğini ve yük altında kartı kısa devreye düşürebileceğini söyledi. Kartta enerji varken mosfetten tırtırtır sesi gelirken hızlı bir şekilde ölçtüğümde 2 ve 3 numara, 1 ve 3 numara bacağın kısa devre olduğunu gördüm.

Kartta enerji yokken kısa devre yok, ufak bip sesi gelip gidiyor ve multimetre ekranında değer yükselmeye başlıyor. Yapay zeka bu durumunda normal olduğu söylüyor ve yeni alacağım mosfeti karta taktığımda sıkıntısız şekilde çalışıp sorunu çözeceğini söylüyor.

Osiloskopum olmadığı için TL494'ün çıkışlarını kontrol edemiyorum. Yapay zeka tekrardan devreye girdi ve mosfetin gate bacağını AC voltaj konumunda multimetre ile ölçmemi söyledi. Yaklaşık 1 küsür volt AC var, yapay zeka TL494'ün sıkıntısız çalıştığını söyledi. Zaten tl494'ü yeni değiştirmiştim. Onun haricinde etrafındaki sürücü transistörleri tek tek söküp kontrol ettim bir sıkıntı göremedim.

@by lent müsaitseniz yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleme:
Sökülen elemanlarin onceki hallerinin - yerlerinin resmi vardır umarım. Yerlerini karistirmissin gibi izlenim var veya ölçüm hatalı hala arızalı eleman mevcut.

Sökülen elemanlarin onceki hallerinin - yerlerinin resmi vardır umarım. Yerlerini karistirmissin gibi izlenim var veya ölçüm hatalı hala arızalı eleman mevcut.
Hocam mosfetlerde v.b yer karıştırma durumu yok hepsinin yerini biliyorum. Bi tek MUR1620'lerin yerleri aklımda değil onu da yapay zeka yardımıyla buldum gibi. CT kondansatörün sanırım artı bacağına bağlı CTR eksi bacağına. Ben karşı tarafa CT onun karşısına CTR takımı taktım.
CT-CTR
|
CT-CTR diye bağlanıyorsa sıkıntı olabilir.

Benim MUR'lar;
CT CT
CTR CTR şeklinde bağlı.

Kartın sağ tarafında 8 adet irf640n var sol tarafında 12 adet 3205 var.

20260619_131311.webp

bunun gibi amfi benim de böyle bi anda kesti. Sizin gibi ölçmediğim parçası kalmadı, güç katında 50N60'ları vardı onları değiştirdim TL494 değiştirdim çıkıştaki transistörleri baktım denedim, her şeyi denedim yani olmadı çalıştıramadım. Tüm dirençleri küçük transistörleri ölçtüm test ettim olmadı.

Forum istatistikleri

Konular
133,384
Kullanıcılar
459,237
Son üye
ilhnn

Yeni konular

Geri