okunan sıcaklık değeri oynama sorunu

vvkaymak

Uzman Üye
Katılım
15 Eyl 2007
Mesajlar
589
Puanları
221
Yaş
49
Konum
Manisa
Arkadaşlar bir türlü çözüm bulamadım.
S7 300 plc ile 120 tane noktanın sıcaklık okuması pt100 ile yapıyorum ve verilen set değerine göre pid kontrol yapıyorum fakat bazı noktaların değerleri çok değişken 120 °C ile 135 °C arasında sürekli oynuyor(ısıtma devrede değilken bile). Acaba kablo gürültümü kapıyor diye düşündüm fakat değil pt100 uçlarını plc den söküp ENDA kontrol cihazına bağlıyorum değer hiç oynamıyor. Tekrar plc ye bağlıyorum tekrar oynamaya başlıyor. Neden kaynaklandığını bir türlü bulamadım.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
bu durum farklı marka plc de başıma gelmişti sıcaklıklar sürekli değişiyordu sorun besleme cihazından dolayı oluşuyormuş besleme cihazından modüle gelen kablo kesiti yetersiz kaldığı için bu durum oluşmuş. Bende bütün modülleri tek tek ayrı ayrı kablolayarak sorunu çözdüm. Modülleri ayrı ayrı bagımsız kablolarla besle belki bu yüzden oluşabilir.
 
PT100 için 4 uçlu blendajlı kablo kullanman gerek 2 uçlu çekip köprülerini modul üzerinde yaptığında ölçüm sorunları oluşabiliyor.
 
bizim de sık sık başımıza gelir bu.. bunun için öncelikle arkadasşın dediği gibi blendajlı kablo kullanacaksın.. 2-bu kablolar mümkün mertebe bir besleme kablosu ile yan yana bulunmayacak induksiyondan etkilenirler.. 3-güç kaynağın mümkün mertebe stabil olacak hatta beslemedeki harmonikler bile etkiliyor bazen... 4- hala devam ediyorsa kararsız durum o zamn plc programına girip programdaki pt100 lerden gelen sinyalin önüne 1 sn lik zamn koyacaksın ki sonraki program ani değişimlerden etkilenmesin
 
bu sistem yıllardı çalışan bir sistemdi eski ayrı ayrı ısı kontrol cihazları vardı ve hiçbir sıcaklık oynaması yapmıyordu. Ben bu sistemi PLC ye çevirdem kablolar ekranlı ve ayrı tavada gidiyor fakat bazı bölgelerde bu oynama sebebini bir türlü bulamadım.
 
Pt100 yakın biryere 4 20 mA cevirici kullanmayı dene
 
Çok maliyetli olur. Benim bu sorunu bulmam gerekiyor.
 
Arkadaşlar sorunu buldum.
Sistemde kullandığım AI modüllerin 8 kanalını pt100 sıcaklık okuma için kullandım fakat bazılarında 8 kanallı siemens AI modülünün 4 tanesini pt100 sıcaklık okuma için kullandım diğer 4 kanalı 4-20 ma bilgi okumak için kullandım.
Sadece sıcaklık okuduğum kanallarda hiç bir oynama yok. fakat 4-20 ma ve pt100 aynı modülde kullandıklarımda pt100 oynama vardı. o modüldeki 4-20 ma girişleri iptal edip tüm kanalları pt100 olarak hardware den değiştirdikten sonra oynamalar kalktı. diğer 4-20 ma girişleri sadece 4-20 giriş olarak başka kanallara kaydırdım herşey yoluna girdi. başınıza gelirse dikkatli olun .
saygılar.
 
120 adet olduğu için çok fazla güç gerekir tek powesupply ise 2 adet kullanın ve diğer bir arkadaşın dediği gibi beslemeleri ayrı ayrı çekin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst