Odayı sabit sıcaklıkta tutacak klima yok mu?

taydin

Usta Üye
Katılım
16 Ara 2008
Mesajlar
681
Puanları
181
Daha önce çalışma odamda 9000 BTU arçelik klima vardı. Normal termostatlı, inverter falan yok. Ama o klimaya ettiğim bedduanın ve küfürün haddi hesabı yoktu. 22.santigrat: ayarlıyorum, devreye giriyor, oda çok kısa zamanda et deposu misali buz gibi oluyor. Sonra devreden çıkmaya karar veriyor, oda bir süre sonra fırın. Sonra gene et deposu, sonra fırın şeklinde döngüye giriyor meret. Camı açıyorum biraz, bu sefer sürekli çalışıyor :mad:

Baktım olacak gibi değil, biraz araştırdım ve mistubishi nin msz-fh35-ve2 denen inverterli klimasını aldım. Ama satıcı, bana 9000 yerine 12000 BTU olan modeli ısrarla almamı söyledi. Adama diyorum, 9000 BTU odayı et deposu yapıyor oğlum, 12000 BTU olursa artık derin dondurucu olacak diye, "yok abi bu inverterli öyle birşey olmaz" dedi.

Neyse, taktırdım. Odayı et deposu yapmıyor, ama 25.santigrat: ayarına getiriyorum, oda gene serin. 28.santigrat: yapıyorum bu sefer hiçbir faydası olmuyor. 26.santigrat: yapıyorum gene faydası yok. Yani aletin iki ayarı var:

25.santigrat: = içerisi serin, biraz üşütüyor
26.santigrat: ve üzeri = hiçbir faydası yok, kapat daha iyi, bari elektrik yakmasın

Biraz ayarlarını kurcaladım, fanı kapattım, ekonomi modunu açtım, birkaç ayar daha yaptım, şimdi ucu ucuna 25.santigrat: de odayı normal yapıyor.

Bunda bir yanlışlık var gibime geliyor. Madem bu inverterli ve termostatı da var, neden ben bunu 22.santigrat: a ayarlayıp içerisini 22.santigrat: yapamıyorum?

Odanın boyutları 2.5m x 4.5m
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ortam sıcaklığı nedir hocam?
Dış ortam soğuk ise ve klimayı soğutma moduna alırsanız klimanın soğutmaması normaldr.
 
Sorun fazla soğutması. Geçtiğimiz yaz yaşadığım bir sorun bu, dış ortam 30.santigrat: ve üzeriydi.

Sanki sorun termostatın cihaza fazla yakın olması. Belki de kendi motorundan gelen ısı sapıttırıyor, "ortamı yeterince soğutamadım" deyip veriyor soğugu ... Termostatı odanın diğer ucuna koyabilsem, en azından doğru ölçüm yapıp ona göre karar verebilir.
 
Termostat ile vermiş olduğunuz komut algılanmıyorsa elbette kabahati termostatta arayabilirsiniz.
Siz soğutmada termostatı daha fazla soğutursanız klimanın tabiiki durması gereklidir.
Ama termostat üzerinde sabit bir sıcaklık varsa o termostat yok demektir.
UNUTTUM:
Bir arkadaşım da benzer bir sorundan muzdaripti.
Meğerse ısıtma işlemi için klimayı soğutma pozisyonunda çalıştırıyormuş :D
Bu sebeple yorum yapmıştım hocam.
 
Merhabalar

Bu konuya yorum yapmak icin bilgisayat basinda olup uzun uzun yorumlamam gerekirdi ancak pc basinda cok vakit harcaamıyorum.

O nedenle kisa ve oz anlatabildigim kadariyla anlatmal istiyorum.

Normal sartlarda klima kapasitesi odanin isi kazancina gore hesaplanip secilmesi lazim. En basta buyuk kapasite sorun. Cihazin montaj yeri cok onemli. Ic havanin ne kadar sirkule ettigi onemli. Kapi pencere konumu isil kacaklar onemli. Cihaz elinden geleni yapiyor ama o an olusan isil olaylar cihazin calismasini degistiriyor.

En basta sogutulmak istenen odanin isi kapasitesi her zaman ayni degil. Iceride bir insan varken farkli iki insan varken. Pc varsa farkli lambalar calisirken. Bu isi kaynaklarinin oda icindeki konumları bile etken.

Eski sistem dur kalk mantigi ile calisan bir klimada lineer bir sicaklik elde etmeyi dusunmek bir hayal gibidir.

Keza inverter unitelerde bu sorun bir miktar asildi.

Bu cihazlar uzerindeki sensorun hassasiyetide cok onemli. Nihayetinde o sensor oda icinde degil klimanin izerindeki konimundaki sicakligi olcuyor.

Bir diger etken histerisis degeri dedigimiz deger var. Siz bu cihaza 1 °C nin altinda onda bir hassasiyet verirseniz bu cihaz cok kisa surelerde maksimum kapasiteye cikip anlik minimum kapasitelere inmek isteyecektir. Bu durum elektrik motoru icin istenmeyen bir durumdur.

Dahada detaylandirmak istersek konuyu uygun bir zamanda pc de yazarak yorumu genisletebilirim.

Saygilarimla.
 
Evet Serkan, odada ısı üreten epey cihaz var, ve klimaya da yakın. Dediğin gibi o da yanıltıyor olabilir bunu. Zaten kışın osiloskobu açınca kaloriferi kapatsam da oluyor :D

Sorunu bir nebze hafifletmek için odanın kapısını da kullanmıştım. Kapının açılma açısını regüle ederek içeride konforlu bir sıcaklık elde ediyordum. En ideali o zaman, odanın birkaç yerinden ölçüm yapıp ortalama almak ve bu değere göre klimaya feedback vermek. Odanın gerçek derecesini bilirse klima herhalde doğru davranır.

Aslında buradan iyi bir proje çıkar Serkan ne dersin? :) Mesela küçük pilli bir wireless cihaz, kibrit kutusu büyüklüğünde, müşteri bunu odanın herhangi bir yerine koyuyor. Muhtemelen kendisinin oturduğu yere yakın. Bu cihaz da wireless olarak klimadaki alıcıya sıcaklık bilgisi aktarıyor. Alıcı da klimanın ısı sensörünün yerini alıyor ...
 
Son düzenleme:
Hocam odayı bu mevsimde neden soğutuyorsunuz ben onu anlamadım. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst