Odayı sabit sıcaklıkta tutacak klima yok mu?

Sorunu yazın yaşamıştım, kışın aklıma geldi çözüm aramak :D
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Evet Serkan, odada ısı üreten epey cihaz var, ve klimaya da yakın. Dediğin gibi o da yanıltıyor olabilir bunu. Zaten kışın osiloskobu açınca kaloriferi kapatsam da oluyor :D

Sorunu bir nebze hafifletmek için odanın kapısını da kullanmıştım. Kapının açılma açısını regüle ederek içeride konforlu bir sıcaklık elde ediyordum. En ideali o zaman, odanın birkaç yerinden ölçüm yapıp ortalama almak ve bu değere göre klimaya feedback vermek. Odanın gerçek derecesini bilirse klima herhalde doğru davranır.

Aslında buradan iyi bir proje çıkar Serkan ne dersin? :) Mesela küçük pilli bir wireless cihaz, kibrit kutusu büyüklüğünde, müşteri bunu odanın herhangi bir yerine koyuyor. Muhtemelen kendisinin oturduğu yere yakın. Bu cihaz da wireless olarak klimadaki alıcıya sıcaklık bilgisi aktarıyor. Alıcı da klimanın ısı sensörünün yerini alıyor ...

Timur abi selamlar merhabalar,

Bu ic ortam sicakligini soyle dusunelim. Bir tencere sivimiz var 10 litrelik bir tencere olsun ve icine bir kepce tuz atıyoruz. Ilk anda tuz ne oluyor dibe cokuyor. Bunu tamamen eritmek icin ne yapmamiz lazim karistirmamiz lazim. Bunu bir cay kasigi ile yapmayi denersek ya tuzu eritemeyiz yani su tuz karisimi homojenize olmaz. Sonra corba kasigi ile deneyelim belki 10 dakika karistirmamiz sonunda tuz eriyip homojenize olacaktir sonra kepce ile belki 2 dakikada homojenize olarak erimis olacaktir.

Isida bu sekilde dusunmemiz lazim.

Mesela yazin sogutma istiyoruz iceride muhtelif isi kaynaklarimiz var ve ic hava homojenize sicaklikta degil cihazlarin oldugu noktalar daha sıcak diger kuytu koseler soguk olacak.

Isin en can alici noktasi geliyor tencere ornegindeki kepcemiz bizim klimanin ic fanidir. Eger fanin devri dusuk ise yada otomatik konumda ise sorun basliyor devri dusuk fan oda havasini iyi homojenize edemiyor.

Burada yapmamiz gereken oda havasini iyi bir sekilde homojenize etmemiz ic ortam sicakliginda uygun degeri yakalamamizi saglayacaktir.

Mumkunse yapacaginiz testte cihazin ic fanini maksimum hiza aliniz. Varsa oda ici havayi karistirma fonksiyonu bu kumanda uzerinde swing tusu ile kullanabilirsiniz.

Benim yasad1ugim bir sorun kisin isitma konumunda idi. Benim klima kullandigim ortam dikdörtgen ve evin konumu yuzunden klimami uzun kenara montajlamak zorunda kaldim. Bu durum klkmanin kisa kenara uflemesi havanin dar alanda donmesine ve odanin icinde homojenize olmayan sicaklik dagilimjna neden oldu. Kismen ic hava ufleme panjurlari ile havayi iki yana dagitarak ve fanin hızını maksimuma cikartarak cozdum.

Gelelim ikinci konuya,

Wireless sensor konusu cok guzel bir prkje olacaktir. Hatta benim aklimda bu tur akilli klima projesi vardi. Gerci yapmislar ama bu akilli klima kablosuz aga baglanip uzaktan kontrol özelliğine de sahip olacaktı. Bu sayede herhangi bir cep teli yada tabletten klimaya erisip kullanmak kumanda bulundurma sorununuda ortadan kaldiracakti. Seyyar termostatlar kombi duzeneklerinde var ve bence cok guzel uygulanabilir bir proje olacaktir.

Saygilar.
 
Evet Serkan, bu anlattığın olayı tamamen açıklıyor. Hava iyi sirküle ediyor olsaydı, klima termostatı da zaten odanın ortalama sıcaklığını ölçmüş olacak ve doğru dereceye getirecekti. Detaylı anlatım için teşekkürler!

Aslında bir de şu faktör var, senin anlattığına geliyor gene, ama gene de belirteyim. Sıcak hava yükselir, soğuk hava çöker. Benim klima neredeyse tavana sıfır, dolayısıyla "odayı soğutmamışım daha" diyor ve veriyor soğuğu. Ben eğer klimayı ayak seviyesinde kurmuş olsaydım, bu sefer de tam tersi yeterince soğutamayacaktı, çünkü ortalamadan daha soğuk olan tabana göre ölçüm yapacaktı. Demekki klimayı şöyle 1m yüksekliğe kurmak lazım ki, tam da terleyen kafamın hizasını ölçsün ve ona göre çalışsın meret :)
 
Sorunu yazın yaşamıştım, kışın aklıma geldi çözüm aramak :D
Odaya göre klima büyük, inverterde olsa küçük olsa daha iyi olurdu. Odadaki hava sirkülasyonunu artırmak için faz hızını artırmak veya odanın herhangi bir noktasına ilave bir vantilatör koyup havayı dolaştırmak işe yarayabilir. Sanırım sizin klimanın üflediği hava odayı tam süpürmeden iç üniteye geri dönüyor.

Saygılar...
 
ne kadar işinize yarar bilmiyorum ama bazı kumandalarda fahrenayta cevire biliyorsunuz ayar derecelerini fayrenayt birazda ha bucuklu gibi mesela 25 santigrat 77 fahrenayt ----26 santigrat 78.8 fahrenayt yani 78 fahrenayt ayarlarsanız 25.5 gibi olacaktır....kullanım kılavuzunda nasıl fahrenayta geçireceginiz yazabilir...bazı kumandalalrda + ve - tuşuna basınca geçiyor....
 
odanız 15 metre kare siz 15 metre karelik alana 9 bin btu cihaz takarsanız o cihaz içerideki nemi almadan sadece soğutma yaparak sizi rahatsız eder.klimanın amacı havayı şartlandırmaktır siz oraya 12 lik veya 9 luk değil 7 bin btu cihaz taktırmalıydınız ki cihaz odayı şartlandırabilsin sizinkiler nemi almadan direk iç ortamı soğutuyor...buda size soğuk geliyor ve rahatsız ediyor doğal olarak ..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,296
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst