npn pnp sensör nasıl ayırt ediliyor?

exotic81 ' Alıntı:
NPN-PNP ayrımı sorusunda HANSANDERSEN arkadasımızın konuyu yanlıs bildigi halde bu kadar uzatması ve firmalardan teknik destek almamızı önermesi gereksizdi.

Sayın exotic81,
Yukarıdaki düşünclerinize öncelikle saygı duyuyorum.Ama hala bazı şeyleri anlamakta zorluk çektiğinizi görüyorum.Ve bunun yanında size bilgi veren bir insanı da yanlış biliyor diye adlediyorsunuz.Ben size teknik gösterimler ile bişeyler anlatmaya çalıştım.Ama görüyorum ki boşuna uğraş vermişim.Şu halde sizin doğru bildiğiniz şeyi dökümanlar ile ispatlayın. Bana NPN ve PNP sensörlerin içinde ne olduğunu anlatın.
 
Merhaba ,

exotic81 ' Alıntı:
Aynı adam 2-3 tane farklı nick ile konu acıyor. Bu tarz yaklasımlarla bir sey ogrenemeyiz. Bence herkesin uyeligi kabul edilmesin.

Forumda bir konuya aynı İp' numarasından 2 kullanıcı adıyla gönderilen yorum varsa bundan haberimiz oluyor ve 2 ci üyelik siliniyor. Tabi bunu alenen duyurmadığımız için haberiniz olmuyor. Emin olmadığınız konularda bu tür iddialarda bulunmayınız.

exotic81 ' Alıntı:
Forum yöneticleri küfür ve konu karmasasına izin vermesinler.

www.KontrolKalemi.com ' da Dolaylı yollarla dahi olsa kimse kimseye küfür, hakaret veya kırıcı uslup kullanamaz. Geçmişte bunun bir çok örneği olmuştur ve x ban verilmiştir. Böyle bir şeye kesinlikle müsamaha göstermiyoruz.

exotic81 ' Alıntı:
Mesala hangi marka iyi konusunun kapanması lazım.

Sitemiz eğitim kurumu değil tartışma ve paylaşım forumudur, bazı şeyler tartışılmalı öyle ki doğru bilinen yanlışlar su yüzüne çıksın.


exotic81 ' Alıntı:
Benim bu foruma uye olması icin onerdıgım cogu arkadasım gibi bende malesef uzaklastım buradan...

Başka Forumlardaki gibi konuya odaklanan arkadaşlarımızın dikkatini dağıtmamak adına müstehcen reklamlara yer vermiyoruz, çıkar gözetmiyoruz, herkesin birbirine Sayın diye hitap ettiği bir ortamdayız.
Nasıl ki sitemize üye olmanız Sizin kendi seçiminiz ise ayrılmak isteyişinizde kendi seçiminizdir.

exotic81 ' Alıntı:
Yok sana +oPP verdim. Yok populariteni yükselttim

Kim kime pop verir o ne bizi ne sizi nede bir başkasını ilgilendirmiyor, paylaşım yapılmış, yahut sorulan soruya cevap verilmiş ise kişinin minnet duygusunu göstermek gayet doğal bir durumdur.

Bu durum sizi rahatsız ediyorsa yapabileceğimiz pekte bir şey yok.

Konuda size karşı kimsenin anormal bir tavırı yok, yorumlarınız yanlış anlaşılmış, kim bilir belki siz bunu vurgulamak istemediniz. Nitekim yorumlarınıza cevaben verilecek yanıtlar kullandığınız uslup ile doğrudan ilgili olduğu için, etki tepkiyi doğuruyor.

Kimseyi ikna etme mecburiyetiniz yok, kimseninde sizin yorumlarınızı kabullenme mecburiyeti yok, inanan inanır inanmayan kendi bildiğiyle kalır, ricamız konu amacından sapıp tartışmaya dönüşmesin.
 
Ama hala bazı şeyleri anlamakta zorluk çektiğinizi görüyorum.Ve bunun yanında size bilgi veren bir insanı da yanlış biliyor diye adlediyorsunuz.Ben size teknik gösterimler ile bişeyler anlatmaya çalıştım.Ama görüyorum ki boşuna uğraş vermişim.
[/quote]

Sayın Hansandersen
NPN - PNP ayrımını daha konusmak istemiyorum. Sen bu olayı kisisel bir boyuta surukluyorsun. Kaldı ki forumdaki diger arkadaslar gereksız yazısmaları okumak zorunda kalıyor. Senin bana birseyler ogretmek icin ugras vermene gerek yok. Bu cabayı kendini bu konuda gelistirmek için harcamanı öneririm. En basında söylediğim gibi ne kadar biliyorsak o kadar yapalım...
NPN-PNP olayını göstermek icin IFM'nin bir ürününün pdf dosyasını eklemisin. Ondan sonra onlarca firma var ara teknik destek al diyorsun. sensörlerin icinde solıdstate anahtar var diyorsun. Transistör diye gösterdiğin resim normal bir sensörün 24V DC'ye baglanıs sekli...
Peki bütün bunları acıkladınız...PUSH-PULL çıkışlı sensörler nedir? bunlarda NPN-PNP ayrımı nasıl oluyor. Yardımcı olursanız cok memnun olurum. Sizin anlatmak istediğinize yakın bir konu cunku....
 
NPN sensör (-) eksi çıkış verir, eksiyi anahtarlar; PNP sensör (+) çıkış verir, (+) sinyali anahtarlar en basit anlatım budur.Dünyada da bu böyledir.PNP ve NPN sensör ayırt etmenin yolu budur.daha uzatmaya, tartışmaya gerek yok sanırım.Sayın kalesokak19.
Sensör kullanacaksak bunları bilmeden seçim yapamayız.
Saygılarımla.....
 
peki sensörün normalde açık veya kapalı olması sensörü seçerken pnp veya npn olmasını etkiler mi?
 
Sn.seyfu37

hayır etkilemez, bunlar ayrı iki özelliktir. birbirleri ile alakalı değiller, yani etken değildir.

Bu arada yukarıda Sn.exotic81 sanırım yanlış anlaşılmış. ve sensör hakkındaki verdiği bilgilere katılıyorum. seri bir devrede yük veya anahtarın yerinin önemi yoktur. yani yük + ya da - tarafında olsada bişey değişmez. ve 2 uçlu bir sensörde NPN - PNP ayrımı yapılamaz ve önemide yoktur.
 
3 uçlu sensörün 1 ucu çıKışa gitti diyelim diğer 2 besleme ucu plcden + - mi geliyor?(DC OLARAK)

NORMALDE AÇIK VE KAPALI OLAYINDA bize okulda devre açıkken akımın geçmediğini öğrettiler..

ama hidrolik eğitimi aldığımda durum tam tersi oldu Ney

bu terimleri açıklarsanız özet halde sevinirim.Yani plc de "açık devre" demek akımın geçtiğini mi belirtiyor yoksa tam tersimi?
 
Sn.seyfu37

1. sorunuza cevap olarak;

sensör beslemesi direk yapılır. çıkışıda,sistemde plc varsa ona ya da kontrol ettiği sistem neyse oraya bağlanır. sensör NPN ise aktif olduğunda "-" çıkış gönderir, PNP ise "+" çıkış gönderir. sensörde NO, NC seçimide şudur; NO sensör aktif olduğunda çıkışını aktifeder yani enerjilendirir, NC sönsör ise aktif olduğunda, aktif olan çıkışını (zaten normalde enerjili olan) çıkışını pasif hale yani enerjisiz hale geirir.

2. Sorunuzda ise; elektrik sistemlerinde açık devre enerjiyi iletmeyen ve aktif olmayan devre demektir. Fakat ülkemizde bu durum karışıklıklara neden olmaktadır.

Bu sebebten insan hayatını riske edebilecek durumlarda ve ekip çalışmalarında öncelikle "şalteri aç" demek "sisteme enerji ver" demekmi yoksa "sistemin enerjisini kes" demekmi bunu işin başında ekipte bulunan kişilerle konuşulması ve belirlenmesi gereken bir durumdur.

ya da bunun yerine "enerjiyi besle" ya da "enerjiyi kes" gibi tabirlerde kullanılabilinir.

tabi farklı sistemlerde durum değişebilir. (elektrik, hidrolik, pnomatik,..vb) sonuç olarak sistem aktif ve iş yapabilir duruma nasıl geliyor ise o tabir kullanılır. elktrikte "devreyi aç" pasif demekken, hidrolikte "aç" aktif demektir doğal olarak.
 
konu başlıgı ile konuşulanlar çok alakasız .
yinede bir iki cümlede ben kurmak stiyorum.
pnp:pozitif(atı) çıkış veren sensör.
npn:negatif çıkış veren sensör(-)
bilinmesi gereken bukadar.gerisi çokta önemli degil.
kolay gelsin.
 
ya bundan kolayı ne varr simdi onun amacı plc ye kartlara ınput yada output yolloa (ınput npn olur yani - yollar) (output ise pnp dir + yollar) sensör de 3 uc vardır biri + biri- olur bir ucu da adres olur renkleri - olan mavi olur + olan kahve olur siyah olan da adresdir yani gidecegi plc dir +ile- ucuna eneji verin cıkısı olan ucu olcu aleti ile ilk artı ya verin baktınız sensör devre de iken tabii eger cıkıs veriyorsa pnp dir ama cıkıs vermiyorsa neture yani - olana degdirin eger cıkıs veriyor npn dir

esmerado arkadaşım input npn output pnp olur diyorsun.bunu hangi cihaza göre veya plcye göre belirmemişsin.yani her marka plc girişi npn mi sence?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,717
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst