sensörler hakkında detaylı bilgi

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,333
Puanları
56
Arkadaşlar merhaba,

Sensörler hakkında megep ve benzeri birkaç döküman inceledim. Endüktif, kapasitif veya NPN, PNP ayrımını yapabilecek kadar biliyorum. Detay sayılabilecek bilgilere ihtiyacım var.
  1. NPN sensörü PNP veya PNP sensörü NPN yapmak yolu?
  2. Bozuk bi fotosel ancak aynı marka elimizde mevcut değil, kullanabilmemiz için bakmamız gereken sensör bilgileri?
  3. Depomuzda sensörlerin bir kısmı 2 uçlu (out ucu yok mudur?) bazıları 3 uçlu (+, - , out galiba) ve bazıları da 4 uçlu. bunların başka çeşitleri var mı 2,3,4 ne anlama gelmekte.
  4. Sensörlerin testi multimetre ile nasıl yapılır?
aklınıza bunlar dışında detay sayılabilecek hertürlü bilgiyi paylaşabilirsiniz

teşekkürler
 
1. Röle yardımı ile npn ve pnp dönüşümü yapılabilir
2.Fotoselde bakılması gereken spekler npn mi pnp mi olduğu fotoselin cisimden yansımalı mı reflektörlü mü,alıcılı vericili mi vs.
3.2 uçlı sensörler namur sensör olarak geçer akımı düşüktür,3 uçlu olanlar genelde kahverengi +,mavi - , siyah ise out dur.Bu sensör markasına göre değişebilir.4 uçlu olanlarda ise artı olarak beyaz kablo eklenir bu da normalde kapalı kullanmak isteyenler için bağlantı ucudur.
4.Sensörlerin testleri multimetre ile sensöre bir cisim yaklaştırıldığında pnp ise siyaha + probe,- probe ise maviye değdirildiğinde 24 v okumanız gerekir.
 
katalog üzerinde
PNP NK
PNP NO
NPN NK
NPN NO
gibi 4 seçenek var PNP - NK ve NPN - NO olmuyor mu?
bunun kendi içerisindeki bu 2 farklı seçeneğini devre üzerinden anlatabilir misiniz?

Devre üzerinde anlatmadan öncellikle şunları ifade edeyim;Sensörün pnp ve npn olması ayrı bir şey No NC olması ayrı bir şey.Pnp ve npn sensörün içindeki transistörün türünü ifade eder.PNP + çıkışlı ,NPN - çıkışlıdır.3 kablolu sensörlerde NO veya NC diye iki şekilde ifade kullanılır. yani sensör pasif haldeyken 24 çıkışı alırsın(NC) bir cisim yaklaştırıldığında 0 v alırsın veya sensöre bir cisim yaklaştırıldığında 24 çıkış alırsın(NO) pasifken 0 v alırsın.Ama 4 kablolu sensörlerde isteğe göre NC ve NO olarak kullanırsın.Örneğin siyah ucu kullanırsan NO ,beyaz ucu kullanırsan NCdur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,732
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst