notr hattında elektrik

faco48

Üye
Katılım
14 Nis 2007
Mesajlar
111
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bir otelin notr hattına kontrol kalemi ile baktım ve arasıra kontrol kaleminin yandığını gördüm.Emin olamadım 2 kişi noture kontrol kalemi tuttuk ikiside aynı anda yandı ve söndü. voltajlar normal. sizce ne olabilir.



Düzenleme: Roboelektronik

Lütfen konuyu doğru bölümde açmaya özen gösteriniz.
 
Kontrol kalemi yanıltabilir. Faz-nötr arasında voltaj ölçümü yapın öiçü aletiyle.
Nötr hattınızın topraklaması zayıf olabilir (İşletme topraklaması). Meger ile işletme topraklaması ölçümü yap(tır)abilirseniz eğer bir fikir yürütebiliriz.
 
Merhaba arkadaşlar;
Sn.genç arkadaşın dedigi gibi,kontrol kalemi mutarz kontrollerde sizi yanıltabilir,ve nötür hattınızın toprak direnci yüksek olabilir.Ayrıca budurum fazlar arasındaki dengesiz yüklenmeden dolayıda olabilir ama kontrol kalemindeki neonu ne derece yakar bilemem.
Nötür ile koruma topraklamasının arasını bir ölçün a.c. 2volt olmalı,
Ayrıca toprak megeri varsa elinizde,işletme topraklamasınıda ( nötür ) bir ölçün oda standardı 2ohm olmalı
 
merhaba arkadasim
bu gayet normaldir,yukarida bir arkadasimin belirttigi gibi',eger notr topraklamasi yapilmamis ise kontrol kalemindeki yanilma normaldir, ve misal eger yanlislikla devrenin devaminda notr teli gevsek ise veya baglanmamis ise cihaz tam verimli calismayacaktir ve notr telindede 220 volt faz bulunacaktir(cok tehlikeli bir durum).
tavsiyem kontrol kalemi yerine universal metre kullanmanizdir.
kolay gelsin.
 
Arkadaslarimin yukarida bahsettiklerini dikkate alip isleme baslamadan once , notr ile topraklama barasini bir iletkenle kisa devre etmenizi tavsiye ederim cunku bu durum can ve mal guvenligi icin riskli...Notr u olctugunuz noktadan itibaren geriye ( besleme kaynagina ) dogru notr hattinizi kontrol etmelisiniz, bir yerlerde kopukluk da olabilir...Notr de her zaman da bu voltaji goremeyebilirsiniz cunku fazlardan cekilen akimlar her zaman dengesiz olmayabiliyor bu yuzden uc fazdan esit akim cekildigi zamanlarda notrde enerji gozukmez...Kolay gelsin
 
balikcipasa ' Alıntı:
tavsiyem kontrol kalemi yerine universal metre kullanmanizdir.

Sn.balikcipasa basettiğiniz "universal metre" nedir acaba? Şahsen ben ilkkez duydumda cahilliğime verin
açıklarsanız sevinirim

Saygılar
 
Sayin Abuzittin arkadasim,
uyardigin icin tesekkur universal metre ilen demek istedigim "multi meter" idi,yani Voltmetre kismi. yurtdisinda meslegimi surdurdugumden turkiyede sadece meslek lisesi elektrik egitimi alidm ve meslegimizle ilgili bircok terim in Turkce karsiligi bilmiyorum.hatam icin ozur.
Islerinizde basarilar.
 
arkadaslara katılıyorum yüktede kısılma oluyosa nötr gevsek veya tam alamıyo
 
dengesiz yük olduğunda nötrde toprağa göre voltaj farkı varsa nötrde kopukluk veya temassızlık olabilir. cihazlarınız tehlike altında olur. hattı mutlaka kontrol edin.
 
meger ile olçum yapılması bence oncelik li olan
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,876
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst