Nötr ve Toprak Hattı ile Kaçak Akım Koruma İlişkisi

Katılım
29 Tem 2019
Mesajlar
40
Puanları
31
Yaş
28
Konum
Sakarya
Merhabalar,
Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.

Yazı: Nötr ve Toprak Hattı ile Kaçak Akım Koruma İlişkisi
-----


Bugünlerde alandaki kafa karışıklıklarından bir tanesine daha basitçe cevap vermek istiyoruz. Nötr ve toprak hattının birbirine bağlı olduğu durumda Kaçak Akım Koruma Şalteri açar mı?

Bu konu hakkında net olarak bir ifade kullanmak yanlış bilgi aktarımına sebep olacaktır. Nötr hattı ve toprak hattı arasındaki gerilim farkı kaçak akım koruma şalterinin atmasına yetecek seviyede kaçak akım geçişi oluyorsa, böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkündür. Ancak aksi durumlarda kaçak akım koruma şalteri açmayacaktır. Dolayısıyla nötr ve toprak hattının birbirine bağlı olduğu her durumda kaçak akım koruma şalteri devreyi açacak diye bir genelleme yapılamamaktadır.

Son olarak yapılan tanım ve karşılaştımalar ele alındığında, tesisatta oluşabilecek kısa devre ve aşırı akımlara karşı korumayı yalnızca otomatik sigortanın yaptığı görülmektedir. Kaçak akım şalterinden kısa devre ve aşırı akıma karşı bir koruma beklenmemelidir. Oluşabilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi için otomatik sigorta ile beraber mutlaka kaçak akım koruma şalteri de kullanılmalıdır. Hayat koruma amacıyla 30 mA kaçak akım koruma şalterleri, yangın koruma amacıyla da 300mA kaçak akım koruma şalterleri kullanılmalıdır.

Konu Etiketleri: kaçak akım koruma şalteri, bağlantı şeması, neden atar, çalışma prensibi, nasıl bağlanır, seçimi
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Nötr hattı ve toprak hattı arasındaki gerilim farkı kaçak akım koruma şalterinin atmasına yetecek seviyede kaçak akım geçişi oluyorsa, böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkündür.
Bir devre şeması ve örnek bir değer üzerinden bunu anlatabilir misiniz?

Oluşabilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi için otomatik sigorta ile beraber mutlaka kaçak akım koruma şalteri de kullanılmalıdır.

Kaçak akım röleleri, aynı zamanda kısa devre koruma yapacak şekilde üretilemez mi?
 
http://federal.com.tr/kacak-akim-koruma-salterinin-acma-nedenlerinden-bazilari/

http://federal.com.tr/kacak-akim-koruma-salteri-secerken-nelere-dikkat-etmeliyim/

http://www.kacakakimrolesi.com/legrand-kacak-akim-rolesi

sekil13.jpg


sekil12.jpg


https://new.siemens.com/tr/tr/urun/...uma-urunleri/kacak-akim-koruma-cihazlari.html

s.png


http://federal.com.tr/b-c-d-tipi-otomatik-sigortalarin-kullanim-yerleri/
 
Son düzenleme:
Bir devre şeması ve örnek bir değer üzerinden bunu anlatabilir misiniz?
Merhabalar,
Bunu dikkate alarak bir yazı daha hazırlayacağız.


Kaçak akım röleleri, aynı zamanda kısa devre koruma yapacak şekilde üretilemez mi?
Kaçak akım algılama rölesinden bahsediyorsanız; bu ürün sadece tesisat içerisinde kaçak akımı algılama işlemini görür ve devreyi kesmez.

Ancak kaçak akım koruma şalterinden bahsediyorsanız; hem kaçak akım koruması hem de aşırı yük ve kısa devre koruması yapabilen kompakt tip ürünler mevcuttur. Şirketimiz olarak bu tür ürünlerin üretimini yapmaktayız.

Anma akımı 40 ampere kadar olan ihtiyaçlar için; kaçak akım korumalı otomatik sigorta mevcuttur.
Anma akımı 40 sonrası 250 ampere kadar olan ihtiyaçlar için; kaçak akım korumalı tip kompakt devre kesici ürünler mevcuttur.

Şirketimiz olarak alçak gerilim şalt ürünleri üretimi yapmaktayız. İhtiyacınız olan ürünler için şirketimiz;
- FKM Kodlu Ürünler
- F12R ve F31R (ELCB)

sayfalarını inceleyebilirsiniz.



Yazılarımızı kendi kütüphanemizde de yayınlıyoruz. Bilgi paylaştıkça güzeldir diyerek forum üzerinde varlığımızı gösteriyoruz.

Saygılarımızla;
Federal Elektrik
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst