İç tesisat bir garip

Selamlar;

yaklaşık 45 yıllık bir binada oturuyorum, daire iç sigorta kutusunda kolon hattından faz geliyor )izolasyonlu tek kablo), nötr çıplak bir tel olarak geliyor, aynı şekilde linyeler de öyle, linye fazları 3.5 luk kablo izolasyonlu ama nötler çıplak tel, görebildiğim kadarıyla linye boruları da metal. Toprak ise yok.

Kaçak akım rölesi takayım dedim, problem yaşayacağımı bildiğim için yeni nesil akıllı rölelerden aldım, kutuyu açtığımda nötrler birbirine arapsaçı bağlanmıştı, onları açtım, ufak bir klemenste topladım, kolon hattının faz ve nört girişini kar'a girdim, kar faz çıkışı boşta, kar nört çıkışını linye nört klemensine değdirince 99ma üstü kaçak görüyor, sonra tek tek linye nötlerini denedim bir tanesinde direk 99ma üstü kaçak akım görüyor, onu dışlayıp diğer nötlerle bağladığımda da yine 20-50-70ma gibi diğer linyelerde de (prizlere bir şey takılı değil--faz zaten hiç vermedim) kaçak akım oluşuyor.

ilk başta hiç anlam veremedim, ben daha hiç bir linyeye faz vermemişken, sadece nört bağladığımda kaçak görüyor, aklıma gelen tek şey, kolon hattı nötr deki dönen akım (diğer dairelerden) benim iç tesisatta toprak teması?? deneniyle ana nötr akmak yerine benim tesisata akıyor.

sonuç, kaçak akım özelliği off durumunda kar yine de bağladım, en azından düşük-yüksek voltaj ve aşırı akımda korusun diye.

Değerli görüşlerinizi bekliyorum,

---en iyisi binanın yenilenmesi tabii ki---

Üzerine astar boya atarak bu araba yürümez malesef . Maliyetli olacak ama tesisatın komple yenilenmesi lazım . Nötrün çıplak olarak çekildiği tesisatlar sizin de dediğiniz gibi 40-50 yıl önceydi ki böyle bir evde bende kaldım . Böyle bir tesisatta nerenin arıza kaynağı olduğunu bulmak bile saç baş yoldurur.

İşiniz zor çıplak nötr boyası dökülmüş galvaniz boru, benim eski ev gibi her an her yerden bi sorun çıkarmaya müsait. En güvenlisi tesisatın yenilenmesi gibi duruyor.

Pansuman tedbir aramayın. Daha ucuz bir yöntem olarak tüm tesisat değişmektense sadece nötr kabloları değiştirilebilir.
Tabiiki peşel borularda sıkışma yoksa.
Ayrıca tehlikeyi göz ardı etmeyin. Evin herhangi bir noktasında nötr kopması duvarlar dahil elektrik yuklenmesine yol açabilir.

Nötr ( çıplak ) yenileme + ilave topraklama kablosu + bina topraklamasi

Tamamen yenilenmesi daha verimli olur .

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler