nötr toprak arası

ramoli35

Üye
Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
37
arkadaşlar ben işletmemdeki bir panoda nötr toprak arası voltaj ölçümünde 1.7 ac volt okuyorum.bu panonun topraklama hattı müstakil.ne yaptıysam 1.5 vvolt un altına inemedim.yardımcı olursanız sevinirim..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Genel çalışma pozisyonunda aşırı dengesiz yük varsa bunu ana ve tali panolarda dengelemeye çalış. Dengesiz yük arttıkça nötr-toprak gerilimi artar.İşletme topraklamanı kontrol et mümkünse 1ohm altına indir. Kolay gelsin...
 
Yanlış biliyorsam lütfen beni düzeltin ama toprak hattı kontrolü yapılırken zaten nötr-toprak arası 2 Volt okumamız gerekiyor bu şekilde sağlam bir toprak hattına sahip olup olmadığımız anlaşılıyor forumun ilgili konularında da ben böyle okudum, toprak hattı konrolü diye bi arama yaparsanız sizde bulursunuz aynı konuyu..
 
Sistemde özel trafonuz yok da,direk Tedaş'ın AG şebekesine bağlı iseniz,ölçtüğünüz gerilim değeri çok çok daha yüksek değerlerde de çıkabilir.Bu noktada bir çok meslektaşımız hataya düşüyor.Siz orada dünyanın en mükemmel koruma topraklamasını bile oluştursanız nötr toprak arasındaki gerilim değerine etkili olamazsınız.Voltaja bakarak topraklama hakkında yorum yapmak tahminden öteye gidemez.Topraklamanın kalitesi toprak direnci test cihazı(meger avointernationel in tescilli markasıdır.LPG=aygaz/margarin=sana/toprak direnci test cihazı=meger)ile ölçülebilir.Foorumda konu ile ilgili detaylı bilgi var.O ölçüm yaptığınız noktada gerilimi sıfır okumak istiyorsanız,bunun çaresi potansiyel dengelemedir.
 
tknsyn arkadaşımızın dediği gibi : Elbette Topraklama ölçümü en sağlıklı ve kesinlikle Meger ile ölçülür..
Lakin bir çok kişi meger cihazına ulaşma imkanı bulamayabiliyor... Bu yüzden bizde deriz ki ; En iyi ve sağlıklı ölçüm meger ile yapılır . Fakat Toprak-nötr gerilimi 1 Volt ve civarı , Faz-Toprak ile Faz-Nötr gerilimleri farkı 1volt ve civarı ise Teorik olarak topraklama iyidir diyebiliriz...

ramoli35 arkadaşımız : İşletmenizde UPS varmı , bilgisayar ,aydınlatmalar flüoresan lamba ile mi? Bunlar önemli .. Çünkü bu cihazlar harmonik üretirler üretilirler. Bunların ürettikleri harmonikten dolayı oluşan gerilimler bir nötr akımına sebep olurlar ve dolayısı ile nötr kablosunda da bir gerilim düşümü oluşabilir.
Yükler devrede değilken bir ölçersen daha sağlıklı bir sonuç elde edebilirsin...
Tabii en iyi ölçüm meger ile olacaktır...
 
Aynı olaymı bilmiyorum ama bir defasında termosifonun bağlantısından aldığı toprak o kadar kuvvetliydiki bina topraklamasına etki ediyordu termosifona giden toprağı kestim değer biraz düşmüştü termosifon varsa demir borusu ile faz arasını ölç değer 220'ye yakınsa termosifona bağlı toprağı sök ve bir daha ölç bakalım düşecekmi...
 
arkadaşım çaktığın topraklamanın ne tür toprakta olduğuna bak eğer topraklama çubuığu çaktıysan onu çıkar yerine 1metreye 1 metre galveniz plaka koy bu sana yardımcı olur.ve tabikide toprakla nötr arasında bir bağlantı varmı ona bak
 
1,7 iyi bi deger degil mi
 
işletmenizin kendi trafosu varsa
sizin ölçüm yaptığınız yer ile trafo arasında ki mesafeya bakılır
bu durumda nötr toprak arası gerilim max 2 volt olmalıdır,
-mesafenin kısalığına ve uzunluğuna göre
-işletme topraklamasının direnç değerine göre
-koruma topraklamasının kalitesine göre (kesiti, özgül direnci, uzunluğu gibi)
-kullanılan nötr kablosunun özgül direncine ve kesitine göre değişir bu gerilim değeri.


tedaşın a.g. hatlarından elektrik alınıyorsa
-yine a.g. hattın geldiği trafonun uzaklığına ve yakınlığına göre
-yine o trafonun işletme topraklamasına göre
-koruma topraklamasının kalitesine göre (kesiti, özgül direnci, uzunluğu gibi)
-kullanılan nötr kablosunun özgül direnci ve kesitine göre değer değişir, burada 2 volt sınırı yoktur, buradaki ölçümde çok daha yüksek bir değer görülebilir.
 
Tedaş Dağıtım Trafosundan Enerji Alan Her Hangi Bir Abonenin Nötr(trafo yıldız Noktası) İle Abone'deki Topraklama Arasında Belirli Bir Voltajın Olması Gayet Normaldir. Bunun Nedeni, Tedaş Dağıtım Trafosundaki İşletme Topraklamasının Zayıflığı Yada Zamanla Ark Yapması vb Olabilir. Eğer Söz Konusu Hassas Cihazlar Kullanan Bir İşletme İse Farklı İki Noktadan Topraklama Hattı Çekersin. Birini Şebekeden Gelen Nötr'e Bağlarsın Diğerini de İşletme Topraklaması Olarak Bağlarsın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,889
Kullanıcılar
450,002
Son üye
enginyayl

Yeni konular

Geri
Üst