nötr toprak arası voltaj farkı bizi bitirdiiii

Arkadaşım servis 1,5 V. ve altında bir gerilim istiyor diye kendin yazdın.Hatta tıbbi cihaz servisleri bunu 0 V.istiyor.Bu durumda kalkıp,çoğu arkadaşımız nötr ile koruma arasında ki potansiyel farkı,nötr ve koruma topraklayıcılarını daha iyi hale getirmek ile düşürebilecekleri yanlışına düşüyorlar.
Topraklama kelimesi altında potansiyel dengeleme de var aslında.Fakat hep kafa karıştıran topraklama kelimesi söylendiğinde ilk akla gelen faydası(görevi)izolasyon hatası sonucu meydana gelen dokunma gerilimini insanlara zarar vermeyecek seviyelere indirmesi,akım için bir yol yaratarak,devre kesicilerin devreyi açmasını sağlamasıdır.
Çeşitli servislerin istediği nötr,toprak arası 0 V.konusunun sebebine gelince;sistemdeki potansiyel farklar,aşırı gerilim anlarında atlamalar ve aşırı akımlar sonucu devre elemanlarının yanmasına veya arızalanmasına sebep olmaktadır.Nötr,toprak arası potansiyel farklar harmonik faktörlere,manyetik alanlara daetki ederek cihazlarda arıza,veya yanlış çalışmalara sebebiyet vermektedir.Örneğin bu durumda tomografi çekimi sırasında kesintiler hatalar oluşabilmektedir.
İşte bu sebepleden dolayı ithal önemli cihazların dökümanlarında topraklamanın çok altı çizilmektedir.Ama burada birinci amaç potansiyel dengeleme sağlanması içindir.Yoksa hepimiz de iyi biliyoruz ki,bir izolasyon hatası olmadığı sürece topraklamanın çalışmaya direk bir etkisi yoktur.Topraklamasız da gayet güzel çalışır.Yurdumuz da bu çok yaygındır.
Bütün bu anlattıklarımla potansiyel dengeleme yapmadan çözüm bulamayacağınızın altını çizmeye çalıştım.Siz olaya sıfırlama der geçerseniz doğru olmaz.Ben sıfırlamaya karşıyım.Faydasından çok zararı olur.Benim bahsettiğim gelişmiş ülkelerde uygulanan,bizde de ufaktan uygulanmaya başlayan bir konudur.Bir binanın,demir donatısı,metal su şebekesi,metal her türlü bölümü ve bütün koruma topraklama elektrotları bir barada birleştirilir.Uygun bir aşırı gerilim iletici modül ile fazlar ve nötr de bu baraya bağlanır.İlgili servis gelip ölçtüğünde daima 0 V. ölçer.www.erkocmuh.com ve www.amper.com.tr adreslerinden faydalanabilirsiniz.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafo ile santral binası arasında 400m mesafe olduğundan yük dengesizliğinden dolayı nötr akımı 400 m lik nötr hattı üzerinde bir gerilim düşümü oluşturuyor. Eğer işletme noktanı (nötr) santral binasında tekrar topraklarsan bu sorun çözülür.
 
sayın ramoli35
uzun mesafe ve harmok kaynaklı yüklrinizden dolayı nötr kablonuzda potansiyel farkı oluşmaktadır.Size tavsiyem nötr kablonuzun kesidini aynı kesitte 1x..mm² NYY kablo kullanarak kesidi büyütmeniz.Sadece topraklama çalışmaları ile nötr üzerindeki gerilim düşümünü engelleyemezsiniz.Server olduğuna göre büyük ihtimalle UPS inizde vardır.Bu cihaz için de doğru ölçümleri yaptırıp gerekli hat reaktörü takarsanız sorunuz çözülecektir.
 
Bencede burada sorun harmonik meselesi 3. ve 5. harmoniklerinizi ölçtürüp gerekli önlemleri almanız gerekli.
 
ben bukonuyu kendim yaşadım akaryakıt istasyonunda degerler hep yüksek çıkıyordu araştırmalar sonunda gem tozu nu bulduk ve sonuç süper topraklama kimyasalı diyede geçiyor piyasada toprak dirençini düşürüyor kolay gelsin
 
arkadasım senin yapman gereken tek sey server cihazlarının toprak bağlantısını panodan ayırmak ve ayrı bir topraklama cubuğu ile sadece o cihazları topraklamak bu cihazlar için standart değer max.1,5 v dur.senin nötr-toprak voltajının 4 v cıkmasının sebebi server lar elektronik cihazlar oldugu için cihaza 220v giriş yaparsın içinde kendi trafosu ile gereken voltajı üretir ve bu voltajı kart üzerinde d.c voltaja cevirir baskı devre kartlarına dikkar edersen (- ) diye tabir ettigimiz baglantı yerleri server içinde metal aksama sabitlemek içinde genelde bu kartların şase baglantısınada baglıdır nötr toprak voltaj varkının bu kadar yüksek cıkmasının sebebide budur. devrede ups baglantında varsa aynı işlemler gecerlidir.
 
ayıracağınız topraklama cubuğunuzu yeterince uzağa çakmaz iseniz pek yeterli olmayacaktır. Ups, sürücüler,birçok elekronik cihazlar ve hatta balastl aydınlatmalar iyi bir harmonik kaynağıdır.
 
merhabalar.
sakurem arkadaşımın da dediği gibi bence senin sorunun nötr kablosundaki gerilim düşümünden kaynaklaıyor. bunu gidermek için de yapman gereken şey bence nötr kablosunun kesitini arttırmandır.
sorunu çözeceğine inanıyorum.
 
bence Şebeke girişine enerji analizörü tak ve şebekenin röntgenini çek.harmoniklere bak.bu tip yerlerde akadaşların dediği gibi harmonikler etkili olmakta.bilgisayar UPS server gb elektronik cihazlar harmonik kaynağıdır.diğer kuşkulanman gereken noktalar ise işletme topraklaması direnci ve nötr üzerindeki gerilim düşümü(nötr kesitini arttırman gerekir).benim aklıma ilk ihtimal harmonik geliyio .bizde bir bankada bunu yaşamıştık.bankanın ATM sini besleseyen power supply yanıyodu durmadan
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,257
Mesajlar
916,263
Kullanıcılar
450,082
Son üye
halefly

Yeni konular

Geri
Üst