motorun fazla akım çekme sorunu hk.

ebi

Üye
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
39
530 W 2,5 A LİK 15Mf lık fan motoru termik açıyor diye sökülmüş.Rulmanlarının dağıldığı tespit edildi.Değiştirdim.Sargı omajlarını kontrol ettim normal.Kondansatörünü değiştirdim.Stator saçlarını kontrol ettim.Voltajlar normal.Yerine taktım ve start verdiğimde 6,5A çekiyor ve termik açıyor.Fanda çok rahat dönüyor.Gerçekten akşam akşam kafamı yordu arkadaşlar.Yorumu olan varsa lütfen bişeyler yazsın.

*Sırf büyük harf ile yorum (post atmak) yazmak yasaktır. Sırf büyük harf ile başlık (topic) açmak yasaktır. konu başlığı düzenlenmiştir.
düzenleyen:volcanoss
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sargi kontrolunu normal bir avometre ile yapti iseniz sizi yaniltabilir. Sargilar hakkinda kesin fikir, meger cihazi ile yapilacak olcum sonucu olusur. Diger tum kontrolleri yapmissiniz cunku.
 
muhtemelen rulmanlar değiştirilirken rotor mil üzerinden biraz kaymış olabilir. rotorun stator içine oturduğunda eşit mesafeye dikkat et.
 
yenı kondansator degerı eskı kondansator degeri ıle aynı degerde mı ona da bakarsan :)
 
Yanında aynı motordan birtane daha var.Omajları birebir tutuyor ama dediğiniz gibi megeheri vurduğumuzda farklılık gösterebilir.Rulmanlarda herhengibir problem yok diyebilirim.Çünkü 6,5 A çekmesi baya zorlanması gerekir gibi düşünüyorum.Gerçekten sinek misali oldu bu bana.Küçük motor ama mide bulandırıyor.İşletmedede büyük zarara yol açmış durumda.
 
sayın ebi

tüm nedenleri yazmışsınız, bence geriye tek neden kalıyor rotor sorunu. rotorunda çizikler meydana geldiyse stator ile rotor arasında hava boşluğu fazla olur. yapman gereken şey diğer fandaki rotoru alıp fazla akım çeken fana takman....
 
yorumlarınız için sağolun arkadaşlar.Sonucu en kısa zamanda bildireceğim inşallah.Anladımki tecrübelerin,bilgilerin sonu yok galiba :)
 
Balans ayarında da sorun olabilir.Sökerken veya montajı yaparken olabilir.Ek olarakta sagılarında kavrulma olup olmadığına da bakabilirsin.Sonuçta termik attığında kimbilir kaç kez resetlendi.
 
yeni takılan rulmanların yağını kontrol ettiniz mi bazen rulmanları fazla yağladığımızda zorlamadan dolayı motor fazla akım çekiyor
 
elle rahat donuyorsa mekanik bir sorundan çok elektriki bir sorunu akla getiriyor gibi.
meger'iniz yoksa 20 MegaOhm yada üstü bir ohm metre ile sargıyı hem kendi arasında hemde govdeye gore ölçün. sonsuz görmeniz gerek(yani sağlıklı sargı böyledir). tahmin ediyorum ki bobininizin dış izolasyonu incelmiş ve oradan ya topraga ya da diğer sargıya(bu daha mantıklı) kaçırıyor.(herhalde siz bu ölçümlerde Kiloohm seviyesinde omajlar göreceksiniz)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst