Motorda frekans azaltıldığında gerilimin de azaltılma sebebi nedir?

welat40

Üye
Katılım
23 Eki 2010
Mesajlar
46
Puanları
1
Arkadaşlar asenkor motorda frekansı azalttığımız zaman motorun aşırı akım çekmemesi için gerilimi de azaltmak gerekiyormuş.Frekans azaldığı zaman motor neden aşırı akım çeker bilen varsa lütfen yardım etsin. teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
frekans azaldığında motorun endüktif direnci XL= 2 x pi x f x L gereği düşer bu nedenle akım artar.
 
Asenkron motorlar ayarlanabilir hız sürücüleri yardımıyla kontrol edilebilir ve V/f nin sabit tutularak 3 fazlı asenkron motorun kontrolünün sağlandığı algoritma en popüler algoritmalardan biridir.

asenkron motorun verimli çalışabilmesi(kararlı durumda) stator manyetik akısının sabit kalmasıyla sağlanır. Bazı ihmalleri yaptığımızda asenkron motorun statorundaki akı(fi)=k.V/f şeklinde ifade edilebilir. Bu durumda akının sabit kalabilmesi için V/f oranının da sabit olması gerekir. Bu ise f'nin azalma oranı kadar V'nin de azaltılmasıyla sağlanır. Böylece üretilen tork değişen frekanstan bağımsız olur. Bu yöntemde frekans belli bir değerin altına düşürülmez ve nominal frekansında üzerine çıkılmaz.

Yani yukarıdaki XL^nin değerinin düşmesi ve dolayısıyla akımın yükseleceği şeklinde yapılan açıklama sorunuzun cevabı değildir.

saygılar...
 
Son düzenleme:
Anladım çok teşekkür ediyorum
 
İlgili inverterler ucuz olan inverterlerdir. Bu inverterler piyasada değişken momentli invertereler olarak bilinirler. Bunların dışında birde sabit momentli inverterler vardır. Bu inverterlerde frekans düşse bile torkda bir düşüş olmaz. Fakat fiyatları diğer inverterlere göre daha pahalıdır. Bu inverterler genellikle yük kaldırma sistemlerinde tercih edilirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,808
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst