Mosfet akım kaynağı

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
akimkaynagi.png

İlk denklem mosfetin üzerinden geçen akımı gösteriyor. Eğer biraz sadeleştirme yaparsak mosfetin giriş gerilimi vGS için yukarıdaki gibi bir denklem elde ederiz.

Bu denklem bize diyor ki mosfetin giriş gerilimi vGS, eşik gerilimi VT + karekök 2 bölü K sabiti çarpı iDS akımına eşittir.

Peki iki mosfetin giriş gerilimi eşit olursa iDS akımları da eşit olur mu. Üretimden kaynaklanan VT eşik gerilimi ve K sabitindeki değişmeleri saymazsak eşit olur.

Dikkat ederseniz vGS1 = vGS2 giriş gerilimleri eşit. O zaman M1 mosfeti üzerinden geçen akım ile M2 üzerinden geçen I akımı eşit olacak.

Buna akım kaynağı ya da akım aynası deniliyor. Örneğin bu R direncini değiştirerek M1 üzerinden geçen akımı istediğimiz gibi değiştirebiliriz değil mi. O zaman I akımını da istediğimiz gibi değiştirmiş olduk. Eğer bir akım kaynağına daha ihtiyacımız olsaydı ne yapacaktık. Gene G ucunu M1 ve M2'nin G uçlarının bağlı olduğu noktaya bağlayıp akım kaynağını tekrar kopyalamış olacaktık.

Bu konuda Analog'un sitesinde hem LTSpice ile yapılmış örnekler hem de devre üzerinde deneyebileceğiniz gerçek laboratuvar deneyleri var.

Dikkat ederseniz daha önceki iletilerde bahsettiğim kıvrım izleyen yapmışlar. Kanalların bir tanesine merdiven, bir tanesine de üçgen sinyal verildiğine dikkat edin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst