monofaz motorun devri

aris73

Üye
Katılım
18 Kas 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
51
elimde monofaz (gönye burun motoru) motor var. 25 mf kondansatörle çalıştırıyoruz. bağlantıları doğru. başıma gelen olay özetle şöyle. 300d/dak çalışıyor motor. bu motorun yerini değiştirmek istediler. onun için kablo çektim ve kablonun nötr ucunda endeks yani faz varmış gibi gözüküyor.çektiğim yerden söküp kabloyu başka bir yerden aldım. normal faz nötr oldu. sorum şu motor endeksli olan kabloda çalıştırmışlar. ancak motor inleme yapıp çalışmamış. kabloyu değiştirdikten sonra deneme yaptım motorda inleme yapıp testereyi elimle çevirdikten sonra çalıştırdım. motor kendi devrinde dönmedi. ben kondansatörden şüphelendim kondansatörü değiştirdim ama sonuç yine aynı. acaba sargılarında mı sorun var? varsa bunun sebebi benim çektiğim endeksli kablodan dolayımı? Umarım açıklayıcı olmuşumdur. şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
öncelikle voltajı ölç.ilk kalkınma kondansatörün sağlammı.bunlara bak.bunlar ok ise motor sargılarını kontrol et.çünkü sargılarda problem varsa motor kalkmaz.motora enerji verip bir süre beklersenmotor kalkınma sağlayamadığı için hatta termik varsa termik atar yada sigorta atar.
 
kondansatörde bir problem yoksa senin problemin şebekedendir daha doğrusu nötrden dir iyi bir ölçü aletiyle ölç şebekeni normale bindir
 
Bir fazlı motor ilk çalışma anında yol almıyorsa siz elinizle dönmesine yardımcı olduğunuzda dönüyorsa; yardımcı sargıda, yol verme kondansatöründe, santrifüj anahtarda problem olabilir.
Ama motorun yeri değiştirildiğinde çalışmıyor ise bence motorun klemens bağlantılarını
Çektiğiniz faz nötr hatlarının bağlantılarının sıkı olduğunu
Nötr ile topraklama hatlarının karışmamış olduğunu kontrol edebilirsiniz.
 
eğer sebeke voltajı normalse kondansatör de sağlamsa ana sargı ile yardımcı sargı uçlarını doğru bağlandığını kontrol et ana sargı ile yardımcı sargı uçlarını omajlarını ölçerek bulabilirsin
 
ana sargı uçları ile yardımcı sargı uçları karışmış. ölçü aleti ile bak. direnci çok olan yardımcı sargı ,az olan ana sargıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst