Mikroişlemci de Kesme?

Deniz S.

Üye
Katılım
20 Tem 2016
Mesajlar
45
Puanları
1
Merhabalar
Mıkro işlemciler de kesme nedir?Bunların gorevı ve mantıgı bu ıslemcılerle baglantısı nedır?
 
kesme'yi, işlemciye ulaşan ve değişik seviyelerde aciliyeti olan işleri bildiren bir sinyal olarak düşünebilirsiniz. Bu sinyali alan işlemci, normal program akışından çıkıp o sinyalin gereğini yapan bir alt programı çalıştırmaya başlar. Yani o anda yapmakta olduğu işi "keser", ve sinyalin gereği olan işi yapmaya başlar.

Bir kesmenin alt programı çalışırken, daha yüksek önceliğe sahip bir kesme de gelebilir. Bu durumda, işlemci o anda çalıştırmakta olduğu alt programı "keser" ve daha yüksek önceliği sahip kesmenin alt programını çalıştırmaya başlar. Bu alt programların işi bitince de işlemci, bir önceki programı "kestiği" yerden çalıştırmaya devam eder.

Pratikte bu nasıl karşınıza çıkar? Mesela bilgisayar klavyesini düşünün. PC'deki işlemci işi gücü bırakıp sürekli olarak klavyede basılan tuş varmı diye bakmaz. Onun yerine olağan normal programları çalıştırır. Ama klavyede bir tusa basılırsa işlemciye bir kesme gider ve işlemci bu kesmenin içinde klavyede basılan tuşu okur ve işletim sistemine aktarır.
 
Acıklayıcı olmus :) anladım tesekkur ederım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,723
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst