Mikro Santraller

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Fransa'da Küçük Akarsu Santralleri, mikrosantraller.

Ülkemizde neden böyle bir uygulama yapılmıyor, merak ettim gerçekten ?
 

Ekli dosyalar

  • Fransa'da Küçük Akarsu Santralleri.rar
    381.9 KB · Görüntüleme: 0
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
* Belediyeler,Beldeler,Küçük Sanayi Kuruluşları ,Un Değirmenleri,Tatil Köyü,Büyük Çiftlikler vb yakınından geçen küçük akarsular üzerine Mikro Hidroelektrik Santrali kurarak, kendi elektrik enerjisi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilirler.


* Şayet istenirse,küçük sular üzerine kurulacak Küçük Su Santrali'ni dağıtım şirketlerinin hattına paralel bağlanarak,Elektrik Enerjisi Satışı yapılabilmektedir.


Bahçeşehir Üniversitesi’nde ‘Çevre ve Ekoloji’ dersi veren Ediz Hun, hava kirliliğinin engellenmesi için enerji üretiminde güneş, rüzgâr ve akarsu santrallerinden istifade edilmesi gerektiğini söylüyor. Japonya’nın 2050’den sonra kullanacağı enerjinin yüzde 60’ını güneşten elde edeceğini dile getirmektedir.


52.jpg



Çin’de 76 bin akarsu santrali aşağı yukarı 30 bin megawat gücünde elektrik üretiyor. İstanbul’u akarsu şartlarında aydınlatırız demiyorum. Ama Samsun’un herhangi bir ilçesini, kasabasını, köyünü bunlarla aydınlatabiliriz. Üçüncü alternatif rüzgâr enerjisi. Dünyada çok popüler. Binlercesi Nevada çölüne konuyor. Yunanistan’da var. Almanya bu işin başını çekiyor. Karadeniz, Ege sürekli rüzgârlı. En çok rüzgâr alan yer Datça. Şu anda 3-5 megawat gücünde çarklar konuyor. Bunlar küçük. Medcezir ve dalga enerjileri de var. Denizin oynak dalgaları arasına türbinler koyuyorlar.



Örneğin güneş enerjisi. 2050’den sonra Japonya enerjisinin yüzde 60’ını güneş enerjisinden elde edecek. Türkiye bu enerjiden çok fazla istifade edilebilir. Yılın ortalama 300 günü güneşli ülkemizde. İkinci alternatif enerji akarsu santralleri. 25 senedir söylüyorum. Herhalde ben öldükten sonra bunlar yapılacak. İster temiz, isterse kirli olsunlar, suyun içine konan çarkların dönmesiyle elektrik elde ediliyor.


Sayın arkadaşlar

Biz meslektaşlar olarak bu durumun arkasında olup, desteklemeliyiz. Ülkemizde debisi ve hızı çok yüksek olan ve boş yere akan çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Bu kaynaklarımızı değerlendirmeliyiz. Enerji açığımızı kapatmak ve maddi kazanç sağlamak için bu konu üzerinde uygulamalara geçmeliyiz.
 
Mikro santral

Alternatif enerji kaynakları için bedava elektrik gibi kavramları kullandığımızdan,insanlar suyu havayı ve güneş enerjisini bedava buldukları için bununla ilgili çark,dinamo panel vb... çok bedavaya bulmaya çalışıyorlar...Hiç kimse de 30 yıllık (belki abartılı oldu)tüketeceyi enerjinin parasını da vermek istemiyor.Zaten kaçak elektrik kullanımı bazı yörelerde hat safada..
Bunu niçin yazdım?Başka ülkelerdeki gibi bizde de bu işi küçük güçler için profesyonelce yapacak,projelendirecek firma ve şahısların işi çok zor..Çinden alır Avrupadan alırlar ama yerli firmalardan almazlar.Dolayısıyla mikro santrallar sadece bizim için bir hobi uğraşı kalır..
 
aslında hem biz teknik elemanların hemde devletin bu konuya el atması zamanı gelip geçiyor
 
türkiyede hangi devlet kurulusu var mikrosantral işi ile uğraşan bilgisi olan varmi?
 
Birkaç ay öncesi gazetelerde okumuştum.
Firma adını hatırlayamıyorum. Bir firma bu şekilde küçük derelerde kullanılabilecek portatif su türbinleri yapmış. Derenin çok yüksek yerinden bir boru ile evinizin yanına getirilen basınçlı su ile 2 kw. türbin çevrilebiliyor.
 
temsan ewt temsan bu tür işleri yapiyor kücük türbin uygulamalari varmis...
 
Bir kaç ay önce Bakan Hilmi GÜLER, elinde küçük çanta tipi bir su türbini ile tanıtım yapmıştı. Güç olarak hatırlamıyorum.
 
ayrıca güneş enerjisi de ülkemiz için uygun bir yer. maddi açıdan pek faydası yok doğusu ama zamanla o da olacak.

yakın zamanda herkes kendi elektriğini üretir hale gelebilir. gelmeli de ...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,708
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst