Logitech, M/N-M-U0017, 5 V; 100 mA mause’un arızası

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba, değerli arkadaşlar. Yine bir tamir macerasında, arızadan sonra tamir bitimi sonrası birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Arızamız bugün öğleden sonra arızalanıp hiç kullanılamaz duruma gelen Logitech marka bir mause’dur. Birkaç gündür “ben arızalanacağım, bir arıza geliyor! sinyallerini, aslında sensör LED’ini söndürüp gidip gelen ışığıyla ve arada bir kaybolan mause imleciyle bunu zaten çok açık olarak da belli edebilmişti.

Arıza Tanımı : Logitech marka siyah mousue’un PAD tarafındaki kırmızı LED’inin yanıp sönmesi, fare imlecinin bazen kaybolup bazen donması arızası.

İşlem Basamakları :

1-Masaüstü PC’deki USB 3.0 portundan USB uzatma ile bağlı mouse’ un USB 2.0 portunda ve laptopda da denenmesi.

2-Yapılan bu testler sırasında bu mause’un fare imlecinin çalışma sırasında yine bazen kaybolduğu, sensör görevli LED ışığının bazen yanıp söndüğü görüldü.

3-Mause’un iç arızasının mause girişindeki kablo iç kırığı ile mi yoksa iç entegresi ile mi ilgili olup olmadığını anlayabilmek için girişteki kordonu elle kırılarak oynanmaya başlandı.

4-Led ışığının bu esnalardaki el ile suni oynatımlarda gelip tekrar gittiği kesinleşti, arızanın kuvvetle muhtemel kablo kırğıyla olduğu netleşti.

5- Mause’un kablo giriş yerinden 1,5 2 santim daha aşağıdan, mause'un ekranlı (blendaj topraklı) kablosu kesildi, kablo içindeki 4 uç ve ekranlama (blendaj) kablo ucu da soyuldu, açık uçları ve mouse içinde sokete yakın kalan ve kesilmiş kablo uçları da soyulup lehim yapıldı.

6- Lehim yapılan uçlar, ayni renk kodlu 5 adet ince kabloyla karşılıklı olarak lehimlendi, lehim yerleri izole bantla izole edilip tek bantla kablo demeti şeklinde bir kez daha sarıldı.

7- Mause üst plastik kapağı kapatılmadan laptop’da USB 2.0 portunda Windows işletim sistemi açıldıktan sonra test edildi, fonksiyonel çalışmasında bir sıkıntı görülmedi.

8-Mause üst kapağı 2 küçük vidasıyla ince uçlu yıldız tornavidayla kapatıldı, yeniden laptopa bağlanıp fonksiyon testi yapıldı.

9- Son testi yapmadaki amacımız, mause’un elektronik kart bağlantısı ile değil, sağ ve sol tıklama tuşlarını çalıştıran mini anahtarların ve tekerciğinin mekanik olarak da sıkışmadan ve sıkıntısız çalışabilme testiydi.

10- Eğer bu elemanlarda eskisi gibi fonksiyonel çalışma durumu görülmemesi, fonksiyonel çalışmalarında tutukluklar görülseydi, mause’un üst plastik kapağını tekrar sökerek veya sökmeden önce gevşeterek mekanik kasılma olayı varsa bu kasılmayı ortadan kaldırmak ve mause’un sağ ve sol mini tıklama anahtarlarının tam olarak sıkıntısız çalıştığından emin olunması içindi.

Sonuç : Mause’un iç elektronik arızası veya kablo kırıkları ile bozulma ihtimali bulunup bulunmadığının (çünkü her 2 arızada da hemen hemen benzer sıkıntılar arıza belirtisi olarak görülebilir) tespitinde, ilk şüphelenilen nokta kablo kırığı olup olmadığının açığa çıkarılması testi, sonrasında işletim sistemindeki yazılımlarla ilgili bazı sıkıntılar olasılığıyla ve en son olarak da iç elektronik devreleri (iç mause entegreleri gibi) arızası göz önüne alınarak arıza takibi mutlaka bu önceliğe göre yapılmalıdır.

2009 yılında Dünya Bilgisayar’dan o tarihte satın alınan laptop için avuç içinde kaybolan ve ergonomik yapısı nedeniyle satın alınan Logitech marka mause’umuz tekrar kablo kırığından kurtarıp kazanmış olduk. Bu satın alındıktan sonra aşağı yukarı 4-5 kez olan bir kablo kırığı arızasıdır. kablo kırıklarını azaltmak için daha önceki arıza operasyonlarında ayrıca uygun, kısa makaron veya kalın kablo PVC üstünü geçirdiğimi de zaten biliyorsunuz, bundan forumda bahsetmiştim. Son kablo kırığı arızasında bu nedenle bunu hiç eklememiştim, bugün eski tansiyon cihazının siyah hortumundan çok kısa boyda (1.5-2 cm.) bir parça keserek mause girişinden önce olası kablo kırıklarına önlem olarak yine kullandım.

Başka bir tamir macerasında yeni bir arızda tekrar görüşmek üzere. Kolay gelsin. Saygılarımla.

 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,874
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst