Usb kablolu mause ve klavye kablolarının içten kırılmasını önleyebilmek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
LL7Ca.jpg
bJdz5.jpg


Merhaba, değerli arkadaşlar;

Bugün tüm masaüstü bilgisayar kullanıcılarının olmazsa olmaz çevre birimlerinden kablolu mause ve kablolu klavyelerinde, sürekli kullanımda en fazla hasar görebilen yerleri olan usb kablolarının en kritik noktalarını bir koruma altına alabilmekten söz etmeye çalışacağım.

Bildiğiniz gibi elektrikle çalışan tüm kablolu küçük elektrikli makineler veya cihazların kablolarının en fazla içten kırılıp kolayca bozuldukları yerler, bu kabloların baş ve sondaki elektrik, sinyal giriş ucu (usb ucu) ve cihaza en son bağlantısının yapılıp sonlandığı yerleridir. Bu yerlerin sürekli kullanımında içten bu ince kabloların kırılıp (örneğin usb’li kablolu mause’da bu kablolardan birinin kopmasıyla ledin bu kablonun tesadüfi olarak içten temas etmesiyle o anda yanıp sönmesinde, fare imlecinin donup tekrar hareket etmesindeki gibi) çevre biriminin o anda da kullanılmaz hale gelmemesi için (bu durumda da en sağlıklı (sağlam) olanı bu kabloyu kırıldığı yerden kesip 4 veya 5 iç kablosunu fare ve klavye içindeki bağlantı sırasına göre (Bir yere not alıp da) tekrar pcb'ye içten lehimlemenizle bu sorun halledilmiş olur, örneğin) bir çare düşünülebilir.

Bu sorunların sıklıkla da tekrarlanmasından bıktığım için, bugün elektrik süpürgesi motoru tadilatından arta kalan pvc esaslı 8-10 cm.lik makaron bir parçayı bu amaçla da kullandım. Bu makarondan 1.5 -2 cm.'lik parçaları bir yan keskiyle kesip onları da kabloya geçmesi için ortalarından boylu boyunca keskiyle kesip açarak, ayni izole elektrik bandındaki gibi mause ve klavyenin kablo bitim yerlerine dikkatlice sardım. Sardıktan sonra bir Japon yapıştırıcı ile yapıştırıp bu noktalara sabitledim ki tam cihaza olan bu kritik bağlantı yerlerindeki bu hassas noktalardaki kablo içten kırılmaları bir ölçüde önlenebilmiş olsun.

Bu amaçla 2 klavye ve 3 mause üzerinde bu işlemleri yapmış oldum. Klavye ve mause’larda usb beslemesi ve sinyal kablolarının dışında, içten oluşan entegre arızaları dışındaki bu türden oluşacak basit kablo kırılması arızalarında, örneğin bu kablonun farkında olunmadan çekilip masa üzerinde veya diğer yerlerde (laptopa bağlanan harici mause ve harici klavyelerde de) konuşlandırılması esnasındaki hareketleri esnasında oluşabilecek olan içten kırılmalara karşı uzun süreli korunma önlemi olabilir. Bu türden yapılan bazı uygulamalar yukarıda yer alan resimlerdeki gibidir.

Not: Cihaz veya makinelerin kendi koruma makaronları veya bu türden kendi korunma uzantıları kablo bağlantı bitiminde, bu cihaz veya makineden önce orijinalinde varsa bu işlemlere hiç gerek yoktur. Usb'li mause kablosu 70 cm. gibi oldukça kısa ve laptopa sık sık da takıp çıkarıyorsanız her iki ucuna da bu korumayı yapabilirsiniz, ilk resimdeki gibi. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Emeğinize sağlık. Daha işlevsel olması açısından bağlantı yerlerine bu tarz bir çalışma değilde kablo çapına uygun bir yay bularak mause veya klavye kasalarına yayı sabitlerseniz hem daha uzun ömürlü olacak hemde daha hoş görünecektir. Yayı esnek olanlarından seçerseniz kabloyu söküp tekrar lehimleme derdiyle uğraşmadan direk spiral kısımlarından geçirebilirsiniz.
upload_2017-5-12_17-59-52.png
 
Evet, o da güzel ve bir başka çözümdür, ama bu yay esnekliğinin (Yani fleksibilitenin) çok kolay bükülebilir olmaması, biraz sert bükülebilir olması, bu kabloyu kolay kırılmaktan daha etkili koruyabilir sanırım, kendi yorumuma göre, makaronla yapılanıyla tam olarak da kıyaslanırsa eğer.. Kolay gelsin.
 
bende ölçü aletlerinin probları sıkıntı oluyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst