Optik mause’lar ile ilgili çeşitli arıza biçimleri ve bunları giderme yolları

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
1- Mause'a sol tıklandığında sağ tıklanma belirtisini gösteriyor. Sol tıklamada bir fonksiyonu yok, fare imleci elle birlikte hareketli: Bu durumda mause' nuzda kuvvetle muhtemel mekanik bir iç sıkıntı oluşmuştur. Mause’u açıp sağ ve sol tıklatma mikroswiçlerine birer damla ince yağ damlatın, içeri girmeyip dışında kalan fazla yağı bir pamukla alıp iyice silin ve mause’u tekrar kapatıp yeniden PC’ye bağlayın. Bu sıkıntı mekanik kaynaklı bir tutuklukla veya mikroswiç iç kontağının yapışması kaynaklı ise mause’unuz tekrar eski haline dönüp çalışabilecektir.

2- Mause çalışırken LED’inin ışıkları aniden söndü ve mause fonksiyonunu hiç yapmıyor ve ekranda da tam donmuş (Hareketsiz bir) durumda: Bu durumda mause’un USB kablolarındaki + 5 volt (VCC) veya – 5 volt (gnd) kablolarında kablo iç kırılmaları yüzünden elektrik bağlantısının kopmasıyla direk ilgilidir. Mause’unuzu açıp mause içinden ve mause’un son ucundaki USB jak ucundan avometreyle 4 kabloyu omaj ölçümüyle tek tek ölçüm yaptığınızda birinde sıfır omajı ölçülmemesi halinden bu kopukluğu kolayca anlayabilirsiniz. Mause’un kablo kırığının oluştuğu noktadan biraz ilerden (Bu sıkıntı genellikle mause’a çok yakın olmakla birlikte kırılan USB jakı kısmına yakın yerden de olabilir) kabloyu kesip içteki 4 adet ekranl kabloyu yan keskiyle açıp mause girişinden olan bu kablo renk kodlarına çok dikkat ederek havyayla bir kısa devre oluşturmadan lehimlemenizle mause’u yine kurtarmış olacaksınız.

3- Mause’unuz USB portuna takıldığında “USB’li cihazı tanımadı, bu tanımlanamıyor!” şeklinde bir yazı görürseniz eğer yine mause’unuzun 4 kablosundan birinden (data bilgisini taşıyan kablolar) irtibat arada sırada kablo kırılması veya kötü temasıyla kesiliyorsa LED ışıklarının aniden gitmesi durumundaki işlemler tekrarlanır ve PC işletim sisteminin son durumda mause’u tanımlayıp tanımlayamadığına bakılır. Tanınmışsa mause'nuz eskisi gibi otomatik olarak olması gereken mouse yazılımını yükleyip eskisi gibi çalışabilir.

4- Mause’unuzun “kısa ok” imleci masaüstü ekranda tam olarak donup kaldıysa ve LED ışıkları konusunda yapılan tüm kablo kontrolleri veya ölçümleriyle mause’unuzun mevcut durumu hiç değişmezse bu durumda yapılacak bir şey kalmıyor. Çünkü mause’unuzun iç entegresi iç yapısındaki elektronik bir sıkıntı (Optik sistemdeki aşırı kirlenme dışında veya alt zeminin saydam cam olup LED ışığını geri yansıtmaması gibi basit nedenlerinin dışında) bu durumu direk olarak oluşturmuştur.

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
5 sinirden üzerinde tepindin yenisini al inca img-356 alma tekrar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst