LM317T potansiyometre problemi

Devredeki güç transistörlerinin Vbe polarmaları sağlanmamış görünmektedir.
Her güç transistörünün bir Vbe polarma gerilimine ihtiyacı vardır. Aksi taktirde doğru çalışmayacaklardır.
Bu polarma geriliminin sağlanması için şemaya ek 1 ohm 5W direnç ilave edilmiştir. LM317 den 1A çekildiğinde bu direnç üzerinde 1V luk bir gerilim düşümü olacaktır. Güç transistörlerinin karakteristiği doğrultusunda bu gerilim ile transistör iletime geçmektedir.
220ohm direnç zaten devrede bağlı olmalıdır. Ben çıkışla irtibatladım. Duruma göre bu direnç LM317 nin 2 nolu bacağı ile de irtibatlanabilir.
guckaynagi.jpg

ÖNEMLİDİR:
Her transistörün bir akım kazancı bulunmaktadır. Devrede kullanılmış olan TIP serisi transistörlerin akım kazancının bu devrede yeterli olup olmadığı şüphelidir.
Bu sebeple bu transistörlerin akım kazancı verilerinin incelenmesi, eğer uygun değilse akım kazancı yüksek bir transistör kullanılmalıdır.
Eğer sonuç olumsuz ise kendi tasarımım olan devreyi önerebilirim.
http://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4468.0.html
Bu devre test edilmiş ve yıllardır kullanımda olan bir devredir.
 
Problemi çözdüm. Gayet saçma bir o kadar da mantıklı bir sebepten yanıyormuş pot :D 240R olmadığı için iki tane 470R direnci paralel bağlamıştım. Tabiki iki direncin üzerinden geçen akımda fazla olunca potansiyometre üzerine düşen akımda artıyormuş. Şu an sıkıntısız problemsiz çalışmakta devre. Sizlere de teşekkür ediyorum ilginiz için.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,610
Mesajlar
919,015
Kullanıcılar
450,611
Son üye
batbat

Yeni konular

Geri
Üst