Lityum-ion Pilleri Nasıl Şarj Etmeli?

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Cep telefonundan dizüstü bilgisayara kullandığımız birçok cihazın şarj edilebilir pili var. Bu cihazlar genellikle lityum iyon polimer adı verilen bir tür Li-ion pil kullanıyor. Li-ion piller güvenli, hafif, hızlı şarj edilebilir ve görece ucuz olmasından dolayı tercih ediliyor. Öte yandan günlük hayatın bir parçası olan pilli cihazların en olmadık zamanda şarjının bitmesi modern insanın sıkıntılarının başında geliyor.

Şarj edilebilir piller zaman içinde depolama kapasitesini kaybetmeye başlıyor. ilk aldığınızda bir gün boyunca rahatlıkla kullandığınız bir cep telefonu bir yıl sonra akşam olmadan şarjı biter hale gelebiliyor. Li-ion pillerin ömrü şarj döngü sayısı ile tanımlanıyor. Ortalama 300 ila 500 şarj döngüsünden sonra Li-ion pillerin depolama kapasiteleri önemli ölçüde düşüyor. Muhtemelen önümüzdeki otuz yıl içerisinde çok uzun ömürlü pillerin çıkmasıya sorun tümüyle çözülecek olsa da bugün için yapabileceklerinize göz atalım:

• Pili % 20 ila % 80 doluluk oranında kullanın. Piller tümüyle bittiğinde ya da tam doluluğa yakın olduğunda daha çabuk yıpranıyor.

• Cihazınızı gece şarja takmayın. Bu durumda pil uzun bir süre %100 dolulukta durduğu için ömrü kısalıyor. Üstelik mini şarj döngüsü (%100 -> %99 -> %100) pil ömrüne olumsuz etki ediyor. Bazı şarj kabloları cihaz şarj olduğunda güç akışını otomatik keserek pil ömrünü uzatmayı sağlıyor, bulabilirseniz bu tür kabloları kullanın.

• Hızlı şarj özelliğini pek fazla kullanmayın. Bazı cihazlarda hızIı şarjı kapatma ayarı bulunuyor. Hızlı şarj özelliği, cihazların pillerini kısa sürede doldurmak için hayli faydalı olsa da pil ömrünü önemli ölçüde kısaltıyor. Bu özelliği acil durumlar dışında kullanmamaya gayret edin.

• Cihazı oda sıcaklığında kullanın. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk, pil ömrünün kısalmasına neden oluyor. Özellikle gece yatarken yastık altına konulan cihazlar aşırı ısınabiliyor, hatta tehlikeli yaralanmalara neden olabiliyor.

• Cihazınız şar) olurken yoğun güç gerektirecek şekilde kullanmayın. Oyun oynamak, yüksek çözünürlüklü video izlemek gibi cihazı n sınırlarını zorlayacak işlemler, yüksek voltaj ve yüksek sıcaklık ile birleşince pil ömrünü kısaltıyor.

• Cihazlarınızı uzun bir süre kullanmamayı düşünüyorsanız pil ömrünü %70 civarında bırakın ve serin bir yerde muhafaza edin. Pilleri tam dolu halde bırakmak yıpranmalarını hızlandırır.

• Tüm bu tavsiyelere rağmen, her pilin bir ömrü olduğunu unutmayın. Ne kadar dikkatli kullanırsanız kullanın bir süre sonra cihazın pilini değiştirmeniz gerekebilir.



Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ocak 2019, Yıl 52, Sayı 619, Sayfa 37, Nasıl Şarj Etmeli, Tekno-Yaşam
 
Bilim ve teknik dergisi de artık bilimden uzaklaşmış :D
Benim dizüstü PC 10 yıllık.
Şu andaki batarya kapasitesi %35-40 larda olup yaklaşık 40dk daha kullanılabiliyor.
10 yıllık bir PC nin pilleri hala bu kadar kapasitede ise, bazı dedikodulara itibar etmediğim içindir.
@serkan_48 bu PC yi bizzat görüp mıncıklamıştır :D
 
Evet, en son maddeye ben de pek katılmadım, aralık 2011'deki satın aldığım bir cebin li-iyon bataryası halen çok fazla fire vermeden adeta ilk senekindeki gibi kullanılıyor, ama mesaj almada ve atmada kullanıp sürekli %65-75 şarjlı tutarak bunu kullandım, belki de bundandır. Doğru dürüst çok konuşup aşırı deşarj bile etmedim bunu. Bu konuda duyduğum en güzel bir araştırma (yorum) sonucu da bu pillerin şarjı her zaman çok fazla sevdiği (Çocukların çukulata, şeker, gofret, vb aşkı gibi :) ) devamlı belirli şarj düzeyinde bırakılmasının kendi ömür sağlığı için çok iyi olduğu yönündedir. Buna geçen 7-8 yılda bizzat da şahit olduğumdan sonuna kadar katılıyorum. Kolay gelsin.
 
Evet, en son maddeye ben de pek katılmadım,
aralık 2011'deki satın aldığım bir cebin li-iyon bataryası halen çok fazla fire vermeden adeta ilk senekindeki gibi kullanılıyor, ama mesaj almada ve atmada kullanıp sürekli %65-75 şarjlı tutarak bunu kullandım, belki de bundandır. .
Teknik açıklama.
CYCLE ömründen yememişsin. Ondandır :D
 
Evet, çok büyük ihtimalle bundandır. Diğer otomatik kaybı olan yani yıllara göre kendi kendine iç şarj kapasitesini kaybetmesi şeklindeki şehir efsanesine karşı koymuş oldu, bir manada. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,036
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst