Katı Haldeki Piller

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
nls5fk6.jpg


Günlük hayatta kullandığımız birçok elektronik ürün lityum iyon pillerle çalışıyor. Bu piller şarj edilebilir yapıları ve on yılı bulan kullanım ömürleriyle hayli başarılı ürünler. Ancak yine de elektrikli otomobiller ve taşınabilir akıllı cihazlar gibi yüksek enerji tüketen ürünler için istenilen performansı sunamıyorlar. Bu alanda birçok farklı çalışma yürütülüyor.

ow77d72.jpg


ABD'li SolidPower firmasınca geliştirilen katı haldeki piller (solid state battery) 25 yıl kullanım ömrü, on kat daha yüksek kapasite ve çok daha güvenli kullanım imkanı vaat ediyor. Katı haldeki pillerin içinde, geleneksel lityum-ion pillerin aksine, sıvı elektrolit bulunmuyor. Yapılarında yarı iletkene benzer bir seramik kullanılan elektrolit sayesinde daha düşük yangın riski ve daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunuyor. SolidPower'ın bu özelliklere sahip piller için seri üretime geçmesi ise zaman alacak. Firma önümüzdeki beş yıllık süreçte elektrikli otomobillerde kullanılabilecek, mevcut pillerin iki katı kapasite sunabilecek ve % 90 şarja ulaşabilmesi 10 dakikayı alacak bir pil geliştirmeyi hedefliyor. Sonrasında ise kapasitenin daha da artırılması amaçlanıyor.

Pil üretimine dönük yatırımlar her geçen gün artıyor. İsveç' te kurulan 60 GWh kapasiteli Northvolt pil fabrikası üretime başladı. Volvo, BWM ve Volkswagen gibi otomobil firmalarıyla toplamda 30 milyar dolarlık pil anlaşması yapan şirketin yılda bir milyon elektrikli araca yetecek kadar pil üretmesi bekleniyor. Benzer şekilde 2025'e kadar ABD'de 13 devasa pil fabrikasının açılması planlanıyor.

https://bit.ly/katı-pil


Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Şubat 2022, Sayfa 44, Tekno-Yaşam, Katı Haldeki Piller
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst